Witaj Dorii, bardzo się cieszę, że wpadłaś.
Ok, stipę mogę przesadzić w nową ratatę, ale za perowskimi rosną także 2 derenie sibirica, na razie są małe i ich nie widać. Zrobię zdjęcie gdy przeniosę stipy.
Kurczę tak mi nie pasuje rząd tych ognistych jeżówek, nota bene, pomysł z poprzedniego roku, a gust mi się mocno zmienił od ostatnich 12 miesięcy, że na razie ich raczej nie połączę. Chyba że coś nowego wymyślę. W ogóle chyba będę przerabiać minimalnie tę rabatę i dosadzać przynajmiej 2 drzewka - chodzi o wyższe tło no i przede wszystkim o cień.
Na nowej rabacie jak najbardziej będą cebulowe, też mi się podobają w połączeniu ze stipami. Kupiłam już 2 jeżówki cleopatry (może powinnam 3) i chciałbym je połączyć z szałwiami, stipami, może rdestem borówkowolistnym i czymś delikatnym ogniście różowym.
Zdjęcia przepiękne. Czy na drugim widać także perowskie?
Tak są tam perowskie.
Wklejałaś plan tej rabaty z wszystkimi roślinami? Chyba mi umknęło. Slibriki to wielkie krzewy, nawet przycinane kilkuletnie okazy będą zajmowały ponad metr kwadratowy, masz tam na nie tyle miejsca?
Gusta się zmieniają a szczególnie po lekturze ogrodowiska. Na szczęście większość bylin można przesadzać a niektóre to nawet trzeba.
Co teraz ci się podoba. Zmieniać nie musisz już teraz, myślę że lepiej przemyśleć, zaplanować i działać na wiosnę.
I jeszcze mam pytanie co mam zrobić pod katalpą?
Posadziłam tam lawendy, które muszę wysadzić, bo totalnie im się tam nie podoba i słabo kwitną
Rosną tam także 3 rozplenice Hamlen, chyba najlepiej je rozsadzić - tzn. tę zupełnie z tyłu od lewej przenieść do przodu? Podobają mi się drzewa w trawach.
Czy przed rozplenicami ma być rządek cerexów tylko dostosowany odległościowo czy coś innego?
Też nie bardzo tak potrafię ale właśnie od tego jest społeczność ogrodowiska. Dziewczyny pomogą poukładać na kartce a ty wiosną poprzesadzasz i sprawdzisz naocznie czy ci się podoba. Bo jednak zanim zaczniesz sadzić trzeba mieć plan choćby w głowie a jak nie przelejesz na papier to niestety ale nikt nie pomoże.
Brakuje mi szerszego ujęcia tej rabaty ze szpalerem hortensji.
Jakie wymiary ma ta rabata, przypomnisz?
Zrobię zdjęcie całej rabaty, ale dopiero gdy wyrośnie mi trawa (ok. 3 tyg.), teraz nie ma żadnego efektu. Po obu stronach są jeżówki Butterfly Kisses a przed nimi seslerie.
Mój ogródek jest bardzo mały i tak naprawdę co chwilę wrzucam zdjęcia w zasadzie z tych samych rabat.
Masz rację, że każdą bylinę da się przesadzić, więc wiosną można działać. Tylko ten plan jest dla mnie taki ciężki
Tak, to jest narożnik. Po lewej stronie rosną pęcherznice jasnozielone, dalej już jest część owocowo-warzywna.
Wczoraj już trochę przerobiłam tę rabatę, tzn. usunęłam lawendy i przesadziłam rozplenice oraz jeżówki. Niestety nie zrobiłam zdjęć. Może mi się jutro uda zrobić.