Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 09:10, 21 mar 2022

Dzięki Wiola
Agatorek 17:08, 21 mar 2022

Piękne masz wrzoścce i krokusiki
A hortensje możesz jeszcze przyciąć, jak radzi Wiolka , to nie ogrodówki bedą kwitnąć
anuska2507 19:38, 21 mar 2022

Dzięki
Tak zrobiłam, przesadziłam z balotów do sporych doniczek i przycięłam
olciamanolcia 19:51, 21 mar 2022

anuska2507 napisał(a)
I pierwsze wiosenne zakupy - bo jak sobota, to... po hortensje do biedy Wzięłam 6 szt. Silver Dollar i 1 szt. Pink Diamond dla mamy. Mam nadzieję, że nie będą pomylone.

Przyciąć je mocniej czy dać im spokój? Teraz część nadziemna ma ok. 20cm. Niektóre już mają małe pączki.
Muszę je przesadzić do doniczek, bo nie chciałam ich teraz sadzić, a nie spodziewałam się, że będą w takich balotach.

Ja bym przycięła . Szczególnie Silver . Widziałam je w Biedrze. Jeszcze bym powycinała te wszystkie chude patyki i zostawiła te najgrubsze. U nas Pink Diamond były bardzo ładne. Tez mam dwie ale trzyletnie
olciamanolcia 19:52, 21 mar 2022

Wrzośce śliczne.
ajka 22:48, 21 mar 2022

anuska2507 napisał(a)
Mam gruszę Lukasówkę, sadzoną 3 lata temu z gołym korzeniem. Nie widzę, żeby chorowała. Pryskam tylko profilaktycznie miedzianem i mocznikiem na jesień. Już rok po posadzeniu zawiązała owoce, ale wszystkie opadły. W kolejnym to samo i okazało się, że w środku były robaki (paciornica gruszowianka). Z tego, co czytałam potrzebny jest oprysk mospilanem w fazie pąka. Będziemy walczyć w tym roku.

Nie zachęciłaś mnie Chore czy z robakami, jeden pies

Bardzo ładnie wyglądają u ciebie wrzośćce na frontowej, bardzo je lubię. Mam je też u siebie i planuję dokupić.
Agatorek 23:11, 21 mar 2022

Czy wrzośćce są łatwe w uprawie? Dla koleżanki pytam , bo ja już miałam nic nie kupować, a przynajmniej nie teraz .
anuska2507 09:58, 22 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Ja bym przycięła . Szczególnie Silver . Widziałam je w Biedrze. Jeszcze bym powycinała te wszystkie chude patyki i zostawiła te najgrubsze. U nas Pink Diamond były bardzo ładne. Tez mam dwie ale trzyletnie

Silvery już przycięte. Może wrzucę później zdjęcie.
anuska2507 09:59, 22 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
Wrzośce śliczne.

Dzięki
anuska2507 10:02, 22 mar 2022

ajka napisał(a)

Nie zachęciłaś mnie Chore czy z robakami, jeden pies

Bardzo ładnie wyglądają u ciebie wrzośćce na frontowej, bardzo je lubię. Mam je też u siebie i planuję dokupić.

Trudno zachęcać, jeśli sama 2 lata z rzędu straciłam plon
Wrzośce też bardzo lubię, bo wcześnie kwitną, a później nie straszą, tylko są małą zieloną kulką. Też dokupię na rabaty za domem