Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

ajka 23:24, 28 kwi 2022

Ja tez nabyłam laurowisnie otto luyken na niski żywopłot, ale na razie mam za mało sztuk, poluje na więcej w dobrej cenie. Kupiłam 14, a potrzebuję z 40.
LIDKA 07:47, 29 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)
Jak szaleć, to szaleć A tak serio, to muszę się streszczać, bo nie chcę już dłużej przetrzymywać drzew w doniczkach.

I tak muszę przemyśleć, co zrobić z oczarem i brzozą Doorenbos, bo kupiłam je na rabatę, której jeszcze nie zaczęłam przygotowywać. Oczara może wsadzę na docelowe miejsce w gruncie, przygotowując sam dołek. A brzozę przesadzę tylko do większej doniczki i zadołuję. Na docelowe miejsce trafiłaby jesienią lub w przyszłym roku, już po przygotowaniu rabaty.

Brzoze zadołuj w duzej donicy . Spokojnie doczeka swojej kolejki a bedzie nieco mniej przesychać.

Ale z Ciebie jest dzielna Ania kopiąca.
aciaz1000 08:05, 29 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)

Te małe sadzonki to taka "zmyłka" trochę One były latem przycięte w szkółce i widać było, że były nisko prowadzone i ładnie rozkrzewione już na samym dole. Posadziliśmy je co pół metra i... chyba za gęsto

Mnie podobają się też świerki serbskie. Wczoraj widziałam na forum kolejny piękny żywopłot. I chyba będę musiała się skusić, jeśli nie na cały pas, to chociaż na kilka sztuk, jako osłonę od piętrowego bliźniaka, który powstanie w przyszłości.

Oj, zapewniam, że tempo nie jest ekspresowe. W lutym minęło już 5 lat odkąd kupiliśmy dom i zamieszkaliśmy. Ale powoli wykonujemy kolejne prace. I wciąż kolejne pojawiają się do zrobienia
Taką zbijającą się glebę mam tylko na froncie. Z tyłu też się zdarza, ale to głównie taka martwica pobudowlana, wymieszana z tłuczniem i betonami

Takie zmyłki to ja lubię hehe

Właśnie trochę żałuję że wybralam klony na przednią rabatę, bo jednak naprzeciwko są piętrowe domki i wszystko widać z piętra, a serby były by super.

Mam wrażenie że ta praca nigdy się nie kończy w ogródku. Zazdroszczę trochę sąsiadom którzy wzięli firmy i mają zrobione ogrody od A do Z, i zajmują się tylko pielęgnacją ewentualnie drobnymi zmianami. Mają za sobą kopanie kamieni, gruzu, wytyczanie rabat i mogą się cieszyć odpoczynkiem w pięknym otoczeniu. Ale może za kilka lat i nas to czeka

anuska2507 08:20, 29 kwi 2022

Nowa12 napisał(a)
Zacne plany na majówkę . Ja też mam plany robocze zamiast wypoczynkowe . Folię też niestety wykopuję na rabatach więc znam ten ból. Niestety .

Typowa majówka ogrodnika
Tobie już chyba dużo kopania nie zostało, ogród wygląda na "zrobiony". Ale łączymy się w bólu kopania. I nadziei, że tych śmieci już nie będzie dużo.
anuska2507 08:25, 29 kwi 2022

ajka napisał(a)
Ja tez nabyłam laurowisnie otto luyken na niski żywopłot, ale na razie mam za mało sztuk, poluje na więcej w dobrej cenie. Kupiłam 14, a potrzebuję z 40.

O to sporo potrzebujesz.
Widziałam dużo laurowiśni w Jugowcu, ale mieli duże sadzonki po 50 zł :/ i nie wiem, czy była ta odmiana.
anuska2507 08:31, 29 kwi 2022

LIDKA napisał(a)

Brzoze zadołuj w duzej donicy . Dpokojnie doczeka swojej kolejki a bedzie nieco mniej przesychać.

Ale z Ciebie jest dzielna Ania kopiąca.

Tak zrobię.
A oczar pójdzie na dożywotni dołek, bo on chyba nie lubi przesadzania, więc nie chcę mu więcej dokuczać.

No zawzięłam się na to kopanie Ale chce skorzystać z tego, że w tym roku też nie muszę chodzić do pracy.
anuska2507 09:06, 29 kwi 2022

aciaz1000 napisał(a)

Takie zmyłki to ja lubię hehe

Właśnie trochę żałuję że wybralam klony na przednią rabatę, bo jednak naprzeciwko są piętrowe domki i wszystko widać z piętra, a serby były by super.

Mam wrażenie że ta praca nigdy się nie kończy w ogródku. Zazdroszczę trochę sąsiadom którzy wzięli firmy i mają zrobione ogrody od A do Z, i zajmują się tylko pielęgnacją ewentualnie drobnymi zmianami. Mają za sobą kopanie kamieni, gruzu, wytyczanie rabat i mogą się cieszyć odpoczynkiem w pięknym otoczeniu. Ale może za kilka lat i nas to czeka

Ja na przodzie też mam małe drzewa, ale u mnie inny układ: wąska działka, dom praktycznie zasłania resztę ogrodu.
A nad serbami waham się głównie ze względu na słabą ziemię u siebie. Boję się, że nie będą chciały rosnąć.
Firmy ogrodnicze to temat rzeka... Mnie nie byłoby stać na tak duży jednorazowy wydatek. 5 lat temu pytaliśmy o koszt samego założenia trawnika. Wtedy za jakąś wersję ekonomiczną firma powiedziała 6 zł za metr kw., za wersję z podłożem do trawników - 10 zł. A my mieliśmy do wysiania z 800 m2 Posialiśmy sami, a po kilku latach część tego trawnika poszła i jeszcze pójdzie pod glebogryzarkę
DariaB 09:23, 29 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)

Typowa majówka ogrodnika
Tobie już chyba dużo kopania nie zostało, ogród wygląda na "zrobiony". Ale łączymy się w bólu kopania. I nadziei, że tych śmieci już nie będzie dużo.

To dopiero jedna strona, czeka na mnie jeszcze druga na zdjęciach zawsze można pokazać tylko to co się nam podoba
aciaz1000 09:32, 29 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)

Ja na przodzie też mam małe drzewa, ale u mnie inny układ: wąska działka, dom praktycznie zasłania resztę ogrodu.
A nad serbami waham się głównie ze względu na słabą ziemię u siebie. Boję się, że nie będą chciały rosnąć.
Firmy ogrodnicze to temat rzeka... Mnie nie byłoby stać na tak duży jednorazowy wydatek. 5 lat temu pytaliśmy o koszt samego założenia trawnika. Wtedy za jakąś wersję ekonomiczną firma powiedziała 6 zł za metr kw., za wersję z podłożem do trawników - 10 zł. A my mieliśmy do wysiania z 800 m2 Posialiśmy sami, a po kilku latach część tego trawnika poszła i jeszcze pójdzie pod glebogryzarkę

Nam 2 lata temu wyliczyli za sam trawnik 13 tysięcy.. i podobnie jak u Ciebie wysialiśmy sami a teraz zrywamy haha Z drugiej strony gdybym tyle zapłaciła za trawnik - teraz bym płakała bo jednak przy psie idealny trawnik to marzenie. A teraz jest jaki jest ale nie płaczę gdy szykuję rabatę, bo wcale mi go nie żal

Yenna 11:38, 29 kwi 2022

aciaz1000 napisał(a)

przynajmniej możesz być potem dumna, że Ty sama zrobiłaś
Zwłaszcza, że za kilka lat Twój ogród może być nieporównywalnie piękniejszy.