Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

MartaCho 10:06, 28 kwi 2022

Śliczny żywopłot będzie!
aciaz1000 10:13, 28 kwi 2022

Hej Aniu,

Jestem pod wrażeniem, naprawdę piękny ten żywopłot. I jakie przyrosty!
Nie myślałam że z tak małych sadzonek - tak szybki efekt.

Przemyślę u siebie na przegrody jak radziłaś, bo jednak na wietrznym ogrodzeniu boję się przemarzania. Zadołowane bambusy nie przetrwały

Przejrzałam też twój wątek i prace idą w ekspresowym tempie Widzę że mamy podobną glebę, u Ciebie też się zbija na kamień jak wyschnie?
DariaB 11:53, 28 kwi 2022

Szybko laurowiśnia przyrasta, ja też ją bardzo lubię, mam diwe odmiany otto lyken. W zeszłym roku przemarzło kilka liści, zbrązowiały i odpadły, w tym roku jest znacznie lepiej. Ona u mnie rośnie od strony zachodniej ale jak zaciąga zimny, północny wiatr to trochę obrywa.

Podoba mi się pomysł ścieżki ze żwirkiem jako przełamanie monotonii trawnika.
anuska2507 13:39, 28 kwi 2022

MartaCho napisał(a)
Śliczny żywopłot będzie!

Na taki liczę
anuska2507 13:52, 28 kwi 2022

aciaz1000 napisał(a)
Hej Aniu,

Jestem pod wrażeniem, naprawdę piękny ten żywopłot. I jakie przyrosty!
Nie myślałam że z tak małych sadzonek - tak szybki efekt.

Przemyślę u siebie na przegrody jak radziłaś, bo jednak na wietrznym ogrodzeniu boję się przemarzania. Zadołowane bambusy nie przetrwały

Przejrzałam też twój wątek i prace idą w ekspresowym tempie Widzę że mamy podobną glebę, u Ciebie też się zbija na kamień jak wyschnie?

Te małe sadzonki to taka "zmyłka" trochę One były latem przycięte w szkółce i widać było, że były nisko prowadzone i ładnie rozkrzewione już na samym dole. Posadziliśmy je co pół metra i... chyba za gęsto

Mnie podobają się też świerki serbskie. Wczoraj widziałam na forum kolejny piękny żywopłot. I chyba będę musiała się skusić, jeśli nie na cały pas, to chociaż na kilka sztuk, jako osłonę od piętrowego bliźniaka, który powstanie w przyszłości.

Oj, zapewniam, że tempo nie jest ekspresowe. W lutym minęło już 5 lat odkąd kupiliśmy dom i zamieszkaliśmy. Ale powoli wykonujemy kolejne prace. I wciąż kolejne pojawiają się do zrobienia
Taką zbijającą się glebę mam tylko na froncie. Z tyłu też się zdarza, ale to głównie taka martwica pobudowlana, wymieszana z tłuczniem i betonami
anuska2507 13:57, 28 kwi 2022

DariaB napisał(a)
Szybko laurowiśnia przyrasta, ja też ją bardzo lubię, mam diwe odmiany otto lyken. W zeszłym roku przemarzło kilka liści, zbrązowiały i odpadły, w tym roku jest znacznie lepiej. Ona u mnie rośnie od strony zachodniej ale jak zaciąga zimny, północny wiatr to trochę obrywa.

Podoba mi się pomysł ścieżki ze żwirkiem jako przełamanie monotonii trawnika.

Moja właśnie też oberwała od północnych zimnych wiatrów. Liczę, że w tym sezonie też pójdzie w górę.

Super, że Ci się podoba. Jak skończę rabatę, to może wezmę się za ścieżkę
anuska2507 20:46, 28 kwi 2022

Dzisiejsze wykopki - spory kawałek folii :/

Tu widać, że już tylko kawałek dzieli mnie od warzywnika Plany na majówkę są takie, że muszę dokończyć kopanie tego kawałka, rozsypać dobroci, mąż przemiesza mi wszystko glebogryzarką i będzie wielkie sadzenie tego, co już nakupiłam!
I jeszcze będzie wertykulacja trawnika, więc trzymajcie kciuki za pogodę!
Nowa12 20:53, 28 kwi 2022

Zacne plany na majówkę . Ja też mam plany robocze zamiast wypoczynkowe . Folię też niestety wykopuję na rabatach więc znam ten ból. Niestety .
DariaB 21:00, 28 kwi 2022

Grube plany na majówkę. Ja bym chciała jednak trochę dychnąć ale pewnie się mi nie uda
anuska2507 22:57, 28 kwi 2022

Jak szaleć, to szaleć A tak serio, to muszę się streszczać, bo nie chcę już dłużej przetrzymywać drzew w doniczkach.

I tak muszę przemyśleć, co zrobić z oczarem i brzozą Doorenbos, bo kupiłam je na rabatę, której jeszcze nie zaczęłam przygotowywać. Oczara może wsadzę na docelowe miejsce w gruncie, przygotowując sam dołek. A brzozę przesadzę tylko do większej doniczki i zadołuję. Na docelowe miejsce trafiłaby jesienią lub w przyszłym roku, już po przygotowaniu rabaty.