Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny ogród ze skarpami

Nowoczesny ogród ze skarpami

amatorodniczka 21:59, 29 cze 2019

Toszka napisał(a)
Na bank to nie jest Silver, bo dodatkowo ma po środku jeden lub dwa paski.

Hakonechloa macra jest ogromną trawą. 50cm na nią to za mało miejsca. Same liście mają ponad 70cm długości.

Toszka to jaką polecasz?
amatorodniczka 22:02, 29 cze 2019

UlaB napisał(a)
Może też być SilverSceptre. Tak czy siak ID sie bardzo mocno rozłażą, Everesty i Silvery dużo mniej, prawie wcale. Ja bym nie płakała, że to nie ID, ale każdy ma swoje cele i preferencje - nie wiem na czym Ci zależało. Swoje ID wymieniłam na SS - inna forumka z chęcią je przyjęła.
Powodzenia!

Nie płaczę, zostawię ją.. bo podoba mi się bardziej niż evergold, więc gdzieś dla niej znajdę miejsce

Założenie było takie, że ID na kulkowisko przy tarasie, ale u Reni bardzo też podobają mi się Seslerie

Tylko zastanawiam się czy wprowadzać kolor, bo myślałam nad szałwią, podoba mi się u innych, ale nie jestem przekonana do fioletu.. tym bardziej że mam już klony Royalty i Śliwy Pissardi więc zaczęłoby się robić pstrokato..
amatorodniczka 22:08, 29 cze 2019

Dziewczyny dziś z racji ogromnej suszy (ziemia jak pył) podlewałam graby i buksy oraz inne świeżo posadzone roślinki .. (powiem wam, że jak tak będzie wyglądało każde lato to nie wiem co to będzie.. zaczniemy chyba hodować pomarańcze podobno nawet zakazali podlewać bo jest mało wody, nie wiem jak u was ale ja ostatnio deszcz widziałam dwa tygodnie temu i to jeszcze tyle "co kot napłakał")

no i z buksów wyleciała ćma ! chyba je jutro dokładnie przejrzę.. ostatnio stosowałam decis na wiosnę, a jak u Was wygląda sytuacja z buksami?

P.S graby wyglądają nieciekawie.. masa żółtych liści
amatorodniczka 22:11, 29 cze 2019

Agi2006 napisał(a)
To nie jest ID ...napewno! Macham piątkowo. Podgladam Z zaciekawieniem Twoje poczynania

Pozdrawiam
Wiolka5_7 22:30, 29 cze 2019

amatorodniczka napisał(a)
Dziewczyny dziś z racji ogromnej suszy (ziemia jak pył) podlewałam graby i buksy oraz inne świeżo posadzone roślinki .. (powiem wam, że jak tak będzie wyglądało każde lato to nie wiem co to będzie.. zaczniemy chyba hodować pomarańcze podobno nawet zakazali podlewać bo jest mało wody, nie wiem jak u was ale ja ostatnio deszcz widziałam dwa tygodnie temu i to jeszcze tyle "co kot napłakał")

no i z buksów wyleciała ćma ! chyba je jutro dokładnie przejrzę.. ostatnio stosowałam decis na wiosnę, a jak u Was wygląda sytuacja z buksami?

P.S graby wyglądają nieciekawie.. masa żółtych liści

Dlatego przez tą suszę my bedziemy robić odprowadzenie deszczówki z rynien do studni a potem w planach nawadnianie ogrodu

ćmę też znalazłam ostatnio i znalazłam jaja i mikroskopijne gąsiennice i wczoraj po cięciu zrobiłam oprysk ...

Ja swoje niedawno sadzone buki podlewam po 3-4 konewki naraz pod drzewo, raz na tydzień i jest ok
amatorodniczka 22:39, 29 cze 2019

Wiolu my mieliśmy robić nawadnianie, ale na planach się zakończyło (koszty ogromne), a eM gada że chyba przydałoby się.. tyle że teraz bije się po głowie, bo jak mu gadałam, że zrobić zbiornik na deszczówkę to się śmiał, a jednak wyszło na to że nie byłby to zły pomysł tym bardziej, że mamy dach ooooogromny !! a tak wszystko idzie "wgłąb ziemi" bo zrobił zbiornik z drenażem gdzie ta woda z dachu spływa...

Wiolka5_7 23:22, 29 cze 2019

Wiadomo nawadnianie kosztuje,ale myslę,ze warto

U nas też wielki dach,to i deszczówki bedzie sporo
szkoda właśnie puszczania darmowej wody w glebę...
sarenka 05:15, 30 cze 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Wiadomo nawadnianie kosztuje,ale myslę,ze warto

U nas też wielki dach,to i deszczówki bedzie sporo
szkoda właśnie puszczania darmowej wody w glebę...
my mamy wkopany zbiornik i tam woda spływa, ale zastanawiam się ile może kosztować zrobienie nawadniania samemu bo w sumie woda marnowana jest.
UrsaMaior 09:11, 30 cze 2019

U mnie nawadnianie kosztowało 20 czy 25 tys...jakoś tak. Ale warto, to były bardzo dobrze wydane pieniądze.
sarenka 09:16, 30 cze 2019

UrsaMaior napisał(a)
U mnie nawadnianie kosztowało 20 czy 25 tys...jakoś tak. Ale warto, to były bardzo dobrze wydane pieniądze.
To firma robiła czy sami robiliście?
Bo my to sami byśmy robili