Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

inka74 12:11, 10 lut 2021

Begonie jako jedyne załatwiają mi kwitnienie w głębokim cieniu. Jestem w stanie poświęcić co roku te 40 zł jakie na nie wydaję i sadzić co roku nowe. Tu były fajne odmiany wielkokwiatowe. Takich 1-3 sztuki kupuję ale nie za tyle. W sezonie są po 9-11 zł za doniczkę.

Ja się właśnie porwałam na zrobienie sadzonek z szałwii Amistad (chyba, granatowe kwiaty, nie zimuje, kupowana bez nazwy). Mam 2 doniczki zabrane z ogródka przed mrozami, wypuściły pojedyncze długie pędy. Przycięłam je i listki też z lekka ogołociłam i siedzą na razie w wodzie. Muszę przygotować podłoże z perlitem i ukorzeniacz kupić. Może się uda je rozmnożyć bo ładne są. Długo zdobią rabatę i kolor mają niezwykły.
popcorn 12:34, 10 lut 2021

Moje trzy szałwie zapewne załatwi mróz. Lub już załatwił. Niby pobrałam sadzonki bliżej jesieni, nawet się przyjęły, ale mimo podlewania zdążyły już paść. No nic.
Żadnych jednorazowych roślin szkoda stresów

Tak, begonie są normalnie sporo tańsze.
pozdrawiam
BKosimkArt 18:40, 10 lut 2021

popcorn napisał(a)
Ciemiernik Anja Oudoulf

Piękny!!! Tez mam daleko do wszystkich marketów.. może to i lepiej
popcorn 07:41, 11 lut 2021

Dokładnie, może to i lepiej!
Pod Łodzią miałam bardoz blisko, szwędałam się z młodą wypełniając czas. Zawsze parę złotych tu i tam się wydało. Lepiej się nie szwędać i nie wydawać, zwłaszcza w czasach pandemii...

Od rana obserwujemy sarenki przez okno, podchodzą coraz bliżej domu... zimno i nowa warstwa śniegu...

pozdrawiam!
nicol21 09:02, 11 lut 2021

popcorn napisał(a)
Ciemiernik Anja Oudoulf

Czyli to znów pełnia sezonu na te cuda? Piękny masz!
Nie szwędam się więc kupuję też mniej, choć takie wydawanie to tu to tam to też czyjaś praca, czyjaś pensja, czyjaś rodzina więc mimo, że do resto nie da się iść to zamawiamy sobie czasem do domu.

A mówiąc o domu - możesz pokazać kuchnię/salon? Zdowolona jesteś z tej wolnostojącej wanny? Coś byś zmieniła w domu? Wiesz, jestem na etapie planowania. tzn, chyba już mamy wersję ostateczną . No ale budowa zdecydowanie nie będzie tak ekspresowa jak u Ciebie!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
popcorn 09:21, 11 lut 2021

Jestem zadowolona z wszystkiego, w sumie. Następny dom - gdyby był - pewnie bym coś innego wymyśliła

Zdjęcia jakieś trzebaby zrobić
Takie mam:

Kasya 09:55, 11 lut 2021

Fajna duza przestrzen z fajnym widokiem na ogrod
Dominika11 10:08, 11 lut 2021

jak fajnie
piekne witrynki - ja też planuję zakup witryn

witrynki kupowane czy robione na zamówienie ??
sylwia_slomc... 10:21, 11 lut 2021

Karola gdzie kupujesz ziarno dla kur?
popcorn 10:37, 11 lut 2021

Kasia dzięki!

Dominika
- Ikea billy + drzwi = najtaniej

Sylwia - w Liszkach jest skład rolniczy taki GS prawie. No i na alledrogo bo mam wysyłkę smart. 40 zł za 20 kilo zimową mieszankę ostatnio kupowałam i zadowolona jestem.
Prócz tego pszenicę lub pszenżyto, 40 zł za 50 kg od rolnika, lepiej żeby była łamana niż cała. Jak mam całą to mieszam w małej ilości.