Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 09:48, 11 mar 2021

Sylwia ja im od zawsze mieszałam taki drobny pelet z łamaną pszenica, kukurydzą, i miksem zbóż. Tak że one do tej pory 1/4 jedzenia dziennego mają w karmie sklepowej - jest wzbogacona w witaminy i mikroelementy, więc myślę że dla ich zdrowia.
Na początku jadły tylko to ale chętnie skubały wszystko dookoła.

I do tej pory chętnie jedzą każde odpadki kuchenne, czy cokolwiek im ugotuję, płatki pszenne, jęczmienne, ziemniaki, kukurydzę, zboże, makaron czy ryż czy cokolwiek... stare wszystko co gdzieśtam się przeleżało czy mole były wszystko zjadły

Będziesz miała wyzwanie bo masz po dwa ptaszyska w kilku rodzajach, raczej nigdy nie bedą jadły tego samego w tej samej chwili... grunt to różnorodność? Nie zagłodzą się też na śmierć więc nie martw się
sylwia_slomc... 09:58, 11 mar 2021

popcorn napisał(a)
Sylwia ja im od zawsze mieszałam taki drobny pelet z łamaną pszenica, kukurydzą, i miksem zbóż. Tak że one do tej pory 1/4 jedzenia dziennego mają w karmie sklepowej - jest wzbogacona w witaminy i mikroelementy, więc myślę że dla ich zdrowia.
Na początku jadły tylko to ale chętnie skubały wszystko dookoła.

I do tej pory chętnie jedzą każde odpadki kuchenne, czy cokolwiek im ugotuję, płatki pszenne, jęczmienne, ziemniaki, kukurydzę, zboże, makaron czy ryż czy cokolwiek... stare wszystko co gdzieśtam się przeleżało czy mole były wszystko zjadły

Będziesz miała wyzwanie bo masz po dwa ptaszyska w kilku rodzajach, raczej nigdy nie bedą jadły tego samego w tej samej chwili... grunt to różnorodność? Nie zagłodzą się też na śmierć więc nie martw się

Wiem, że różnorodność, ale w sumie tak dobrane, że te na ziemi powinny jeść to samo i tylko te latające co innego. Ja mieszanek paszowych nie daję i nie będę, takie jajko w sklepie kupię. U mnie na zbożach różnych, zielonkach, gotowanym makaronie, serze białym, mleku w proszku, ziemniakach, płatkach i warzywach, oraz zmielonych skorupkach z jaj. Muszą się przyzwyczaić ....
U poprzedniego właściciela każde z nich jadło co innego stąd problem. Tylko kurczęta były na paszy.
popcorn 10:17, 11 mar 2021

Moje były na paszy na samym początku tam gdzie kupiłam. Myślę że gdybym im dała coś zupełnie innego od razu, to nie wiedziałyby że to też jedzenie Myślę że trzeba powoli je przyzwyczajać.

Myślę że garść paszy dziennie wzbogaci to co jedzą w witaminy których w zimie brakuje bo zielonego mają bardzo mało. I trujące toto nie jest. Będzie dobrze

pozdrawiam!
popcorn 12:56, 11 mar 2021

Kury noszą połowę tego co w lecie. Mogłoby już zrobić się ciepło

UPS chyba za dużo tego haha

hankaandrus_44 13:45, 11 mar 2021

Karolinko, Respekt! Piękne wysiewy i wysadki!

Też posiałam okrę, i jeszcze czekam. Jeszcze mają czas wg mnie z 5 dni do wzejścia, za wasze trzymam kciuki by się udało. Ja nie wiem czy moje nasiona są dobre, wnuczka mi przywiozla z Albanii wydłubane z owocu. Więc ryzyko.

popcorn 14:19, 11 mar 2021

Ja mam ze sklepu w Polsce chyba Legutko a druga paczkę z Azji z Tajlandii czy Wietnamu przywiozłam nie pamiętam, więc te mogą być stare. ale coś powinno wzejść z tych legutkowych. Niemniej chyba spróbuję ponowie bo posiałam tylko 6 nasion obawiając się nadprodukcji buahahaha

buziaki Haniu!
kami 14:34, 11 mar 2021

Ta cebula to na szczypiór, taka duża?
popcorn 14:38, 11 mar 2021

To szalotka, eksperymentalnie. Ma produkować kolejne cebule dookoła siebie. Wtedy ta cebula-matka zanika?? Zobaczymy co wyrośnie
Mgduska 15:15, 11 mar 2021

Mi też w tym roku strasznie nierówno nasiona wschodzą - nowe czy stare - bez znaczenia, wschodzą losowo - jakby czuły, że wiosny wcale nie ma. Dzisiaj mamy prawie cały czas śnieżycę.
mikina34 15:31, 11 mar 2021

Magda70 napisał(a)

Szklarnie mam i ja trzy lata nad nią dumałam i wszystkie za i przeciw analizowałam.
Wczoraj dotarła i jak się uda to w sobotę postawimy....więc okra już posiana może w tym roku się uda.
No i cała masa innych warzyw już rośnie i czeka na przeprowadzkę.
Ja oszalałam

Mam nadzieję, ze pokazęsz swoj nabytek, szukam inspiracji, chciałabym takie cos dostawiane do budynku, ale to co widziałam w nesie to straszna cienizna jeżeli chodzi o poliwęglan