Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Przedziwny Ogród 13:50, 20 kwi 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Oj cudownie te tawuły wyglądają, posiedzę jeszcze troszkę i się pozachwycam buziaki

W tym toku tawułki przechodzą same siebie Minują się w całej krasie
W poprzednich latach albo słabo kwitły, bo je mocno przycięłam. Albo pogoda nie sprzyjała i szybko obleciały kwiaty.
Przedziwny Ogród 08:55, 20 kwi 2018

Do góry
Agatko, tawuły przecudnej urody
Już sobie wyobrażam jak pachną
Przedziwny Ogród 08:41, 20 kwi 2018

Do góry
Oj cudownie te tawuły wyglądają, posiedzę jeszcze troszkę i się pozachwycam buziaki
Przedziwny Ogród 22:17, 19 kwi 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Ale tawuły masz piękne! Moje się wyrodziły... Dekoracje wymiatają - odlot normalnie!

Dziękuję Kasiu
Szkoda,że tawułki tak krótko kwitną...
Maja delikatny kwiat, podatny na wiatr....
Przedziwny Ogród 22:15, 19 kwi 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Danuś zacznę się przekomarzać z Tobą
U mnie brakuje wysokich drzew. A one dodają uroku. U ciebie jest dużo.
Masz cudne gąszcza, które uwielbiam.....
Co roku tawuły przycinałam, teraz puściłam na żywioł. Dlatego jest taki efekt
Dzięki z odwiedzinki

No kochana możemy się przekomarzać, ale tak czy siak, masz wybitne wyczucie przestrzeni, czy Ci czegoś brakuje ...wątpię
Drzewa urosną, sama zobaczysz. Czasami żywioł jest niezbędny
Dobranoc
Przedziwny Ogród 22:14, 19 kwi 2018

Do góry
Ale tawuły masz piękne! Moje się wyrodziły... Dekoracje wymiatają - odlot normalnie!
Przedziwny Ogród 22:13, 19 kwi 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Łał... tawuły szaleją...
Piękne... przyglądają się w wodzie...

Też tak pomyślałam
Przedziwny Ogród 22:11, 19 kwi 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Czyściutko w ogrodzie, wszystko ogarnięte

To tawuły u Ciebie już kwitną ?

Czyściutko? No ... prawie....
Słońce przygrzało to tawułki się wzięły za siebie...
Przedziwny Ogród 22:08, 19 kwi 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Matko święta jak Ty grzeszysz!
Raj, raj ,raj
Kochana tawuły masz przepiękne i tam gdzie byś powinny. Masz dar aranżacji przestrzeni, wszystko doskonale skomponowane i na swoim miejscu
To u Ciebie jest raj!!
Buziole

Danuś zacznę się przekomarzać z Tobą
U mnie brakuje wysokich drzew. A one dodają uroku. U ciebie jest dużo.
Masz cudne gąszcza, które uwielbiam.....
Co roku tawuły przycinałam, teraz puściłam na żywioł. Dlatego jest taki efekt
Dzięki z odwiedzinki
Przedziwny Ogród 22:01, 19 kwi 2018

Do góry
Łał... tawuły szaleją...
Piękne... przyglądają się w wodzie...
Przedziwny Ogród 21:55, 19 kwi 2018

Do góry
Czyściutko w ogrodzie, wszystko ogarnięte

To tawuły u Ciebie już kwitną ?
Przedziwny Ogród 21:48, 19 kwi 2018

Do góry
Matko święta jak Ty grzeszysz!
Raj, raj ,raj
Kochana tawuły masz przepiękne i tam gdzie byś powinny. Masz dar aranżacji przestrzeni, wszystko doskonale skomponowane i na swoim miejscu
To u Ciebie jest raj!!
Buziole
Liliowo i kolorowo:) 12:52, 19 kwi 2018

Do góry
Złotlin szaleje

Jak ja lubie ten kolor tawułek Kanciki dopiero do robienia

Szaleją tawuły

Kaczence, oczko do czyszczenia i nie wiem kiedy to zrobie chyba w maju dopiero
Enklawa w mieście 10:00, 19 kwi 2018

Do góry
Tawuły już Ci kwitną? U mnie dopiero w pączkach!
Ja jeszcze nie wykonała żadnego opryskiwacz zasililam tylko ogród nawożenia i tyle. Trawę mam O pryska od mchu bo wiecie go go się zrobiło niż trawy. Zobaczę jak zadziała opryskiwacz mam nadzieję że będę miała trawnik a nie poduchy z mchu.
Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:11, 18 kwi 2018

Do góry
Anula, z poprzedniego ogrodu przytargałam kępkę szafirków i wszystkie obecne są jej potomkami. Nie mam parcia na poszerzanie kolekcji. Lubię ich kolor, pasują do wszystkiego, więc je mnożę bez pojęcia.

Brzozowa Agatko, nasze babcie miały dobry gust. Wiele ich ogrodowych wyborów znów powraca do łask.

Moniś, kiedyś marzyłam o czereśni. Niestety nie udało mi się trafić na odmianę samopylną na podkładce skarlającej. Mam wiśnie.

Mam ogrodowy problem. Przez 5 lat żyłam sobie w błogiej nieświadomości, że żywotnikowe kulki też chorują. Rosły pięknie. Zaniepokoiło mnie pojawienie się najpierw bardzo jasnych końcówek na gałązkach, potem ich brązowienie, a ostatecznie sczernienie na końcówkach najpierw odmiany Reingold, a potem Danica. Wygląda na to, że zaatakowały je grzyby sadzakowe, bo na dłoniach po przeciągnięciu zostaje czarny osad.
Wyczytałam, że owe grzyby są efektem ubocznym grasowania misecznika tujowca. Mimo lupy żadnych przypominających misecznika stworzeń nie znalazłam. Wczesną wiosną robiłam oprysk Promanalem.
Gdyby ktokolwiek miał już do czynienia z takim zjawiskiem w ogrodzie, proszę o porady jak z tym walczyć. Wczoraj spryskałam porażone rośliny Topsinem.

Pogoda była sprzyjająca i dzisiaj ogród ponownie pachniał tymolem. Wysokie temperatury powodują, że cebulowe kwitną zaledwie kilka dni. Przekwitają wysokie narcyzy. Urywam im wierzchołki pędów kwiatowych, żeby nie traciły sił na produkcje nasion. Pojawiają się za to kolejne tulipany.

Jabłonka rajska Ola zapączkowana. Uwielbiam jej kwiaty. Brzoza Youngii już w liskach.

Koło furtki unosi się zapach kwitnącej mahonii. A na długiej prostej wyczuwalny jest zapach tawuły.

Trawa bardzo podrosła. Trzeba się zbierać do drugiego koszenia. Dzisiaj skróciłam o połowę młode pędy kosodrzewiny, a jutro pora na oprysk PW.

Tu narazie jest ściernisko... 20:04, 18 kwi 2018

Do góry
Magnolie Suzan i tawuły też sie rozkręcają.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:27, 17 kwi 2018

Do góry
Edyto, bardzo mi miło powitać Cie wśród ogrodowych gości. Miłe słowa piszesz.
Agatko z Pszenicznej, Bardzo lubię parzydła. Pięknie kwitną.

Z aktualności
Być może w ogrodzie nastąpi historyczne wydarzenie i po raz pierwszy zakwitną mi azalie. Mam je od 4 lat i zawsze kwietniowe przymrozki uszkadzały pąki. Podobną sytuację mam z rododendronami na podokiennej (lewy i prawy egzemplarz to odmiana Gartendirector Rieder- kwitną bardzo wcześnie i do tej pory z powodu przymrożenia pąków nie miały kwiatów). Po raz pierwszy zakwitnie mi obiela.

Wszystkie klony przezimowały.

Ginnala i ściętolistny

Pensylwański miał w tamtym sezonie słabsze przyrosty, bo zmieniałam mu miejsce. Zrudziałe zimą bukszpany po otrzymaniu dawki superfosfatu potrójnego, ładnie się zazieleniły. Zakwitły tawuły wczesne.

Z małych traw najlepiej po zimie wyglądają turzyce Evergold. Ładnie przyrastają powojniki. Po wysadzeniu z tego miejsca róż, podpory mają tylko dla siebie. W wyjątkowo dobrej formie jest berberys Aurea.

Na jutro zaplanowałam oprysk roztworem tymolowym.
...uDany ogród 18:15, 17 kwi 2018

Do góry
Tawuły już zaczynają koncert

Thunberga Ogon

z daleka Grefsheim w magicznym słońcu

i z bliska

i znów śliwolistna nie mogę przestać się nią zachwycać

Każda skapra jest inna! 15:15, 17 kwi 2018

Do góry
krzys_ek napisał(a)

Aczkolwiek wydaje mi się, że berberysy, czy tawuły to chyba w postaci mini i w dodatku w kulkach.
Musze się po prostu wybrać do sklepu z taką roślinnością, aby mieć wyobrażenie o wielkościach tych roślin.

No kolego, jak będziesz oceniał wielkość roślin po sadzonkach w sklepie, to jesteś na prostej drodze do katastrofy

O ile z bylinami nie ma takiego problemu, to właśnie z krzewami i drzewami można się mocno przejechać. Większość ludzi ma skłonności do niedoceniania docelowych wielkości i zbyt gęstego sadzenia. Potem trzeba wyrzucać.

Polecam sprawdzanie docelowych wielkości np na tych stronach:
https://ogrodeus.pl/katalog-roslin-ogrodowych
http://www.e-katalogroslin.pl/search/basic

Aczkolwiek w przypadku tych krzewów, które Ci poleciłam, nie powinieneś mieć takich problemów:
tawuły japońskie, które miałam na myśli, raczej nie przekraczają 1m, a berberysy są w ogromnej ilości odmian, od 1,5-metrowych atropurpurea do tiny gold, który nie dorasta do 50 cm.
Skarbonkowy ogródek 13:37, 17 kwi 2018

Do góry

Jeszcze wracając do tematu żółtych rabat tak przy okazji

makadamia napisał(a)
Po latach 90-tych, chorych na "pastelozę", kiedy to malowało się pokoje na "przytulne" morelki, brzoskwinki i inne pomarańcze, a w ogrodach rosły czerwone i żółte tulipany - ciepłe kolory zostały na wiele lat wyklęte. Wszyscy lubili bile, róże i fiolety, nikt nie znosił pomarańczy, żółci, czerwieni (ale, rzecz jasna, kogokolwiek by się zapytać, to on nie podąża za modą, co to, to nie).
Teraz dopiero trend się odwraca i te kolory wracają do łask, choć już w trochę innym wydaniu

ŻÓłto-biała rabata może świetnie wyglądać.

To był pierwszy pin ktory wyswietlil mi sie jak szukalam zolto- bialych rabat

Ja bym nie chciała jednak iść aż tak mocno w bylinowki.

makadamia napisał(a)
Przemkowa rabata może być świetną inspiracją. Tylko bordowe żurawki zabrać i gotowe.
Te białe kwiatki to chyba margerytki (złocienie), do tego białe lilie, jak Toszka proponuje, hortensje limelight by mi tu bardzo pasowały,
a z żółtego - hosty aureola, kulki z trzmieliny emerald gold, przywrotniki?

te tawuły to przemyślałam, że trzeba by im kwiaty obcinać, bo różowy nie będzie tu konweniował

Zdecydowanie na tak A w szczególności te kule zatopione w żółtych trawach (hacone) wyglądają cudnie.

mrokasia napisał(a)
Aaaa, doznałam olśnienia . Z mojej frontowej rabaty, na której mam żółte tawuły, kosodrzewinę i rozplenice, wywalę kwitnące na czerwono rozchodniki a dosadzę fioletową liatrę i białe jeżówki plus brązowe trawy. Jak dobrze, że tu zajrzałam i poczytałam o żółto- białych rabatach .

Zaglądaj do woli

anbu napisał(a)

Kurcze a za mną od jakiegoś czasu chodzi żółto-biało-fioletowa

No widzisz Rob i ciesz się z koloru. Choć Ty już masz zaczątki żółtego.

UrsaMaior napisał(a)
Hej Mam biało żółtą rabatę, bardxo fajnie i świeżo to wyglada. Białe są jeżówki, a żółte liliowce Stella d'Oro.

Hej hej, do Ciebie zaglądam regularnie choć po tajniacku Zawsze patrzyłam na całokształt ale żółto biała rabata mi umknęła. Idę zaraz szukać do Cie

Margerytka40 napisał(a)
Podglądam z zaciekawieniem planowanie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies