Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Dorii 17:30, 25 mar 2023

Chyba nigdy się nie przyzwyczaję że u mnie wiosna jest tak bardzo do tyłu w porównaniu do twojej.
ryska 20:20, 25 mar 2023

galgAsia napisał(a)
Kokorycz pełna Purple Bird, czosnki, liliowce.

Piękna ta kokorycz.
Jakie ma stanowisko?
Szybko przyrasta?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Gruszka_na_w... 20:36, 25 mar 2023

U mnie nie lało aż tak intensywnie, żeby przemoknąć do majtek, ale harmonogram prac mi zaburzyło. Pocieszający był jedynie widok podwójnej tęczy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:54, 25 mar 2023

galgAsia napisał(a)
Leje cały dzień. Przerwy dające złudną nadzieję, że to już koniec, są najbardziej wkurzające. Jedyne, co udało się zrobić, to kupić, rozładować i rozrzucić kwaśna ziemię pod borówki i zrobić kolejne wysiewy. I tak zmoklismy do majtek

Biorąc pod uwagę aurę - ładnie podziałaliście
U mnie aura podobna, a z Twoich sukcesów powieliłam jeden - zmokłam do majtek bo się zaparłam, żeby jednak coś podziałać
galgAsia 12:42, 27 mar 2023

Nowa12 napisał(a)
Moje magnolie jeszcze śpią a też mają być minusy.
I dobrze, że śpią, szkoda by było tych pięknych kwiatów...
galgAsia 12:48, 27 mar 2023

anabuko1 napisał(a)

No już chyba posprzątałaś ?
A zresztą jest jeszcze czas...
Ten ciemiernik jest przepiękny
Aniu... Do uporządkowania to ja mam jeszcze długą drogę, i to pod górkę . Stoję w rozkroku między dwoma ogrodami, prawie w szpagacie. Prędzej czy później się obrobię, to nie wyścigi . Masz rację - jest jeszcze czas...
galgAsia 12:51, 27 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo fajne zakupy poczyniłaś. Ciekawa jestem tej uprawy żurawiny.
W poprzednim ogrodzie wysiewałam jesienią do gruntu szpinak i zimowa sałatę. Zbiory faktycznie były wcześniej.
O tak, żurawina też rozbudziła moją ciekawość Oprócz owocków, powinna fajnie się sprawdzić jako ściółka dla borówek.
Ostatnie sezony to u mnie całkowita porażka w temacie nowalijek. Ledwo posiane, a już wybijały w kwiaty z powodu wysokich temperatur. Być może ten trik pozwoli pojeść trochę własnej rzodkiewki
galgAsia 12:53, 27 mar 2023

Dorii napisał(a)
Chyba nigdy się nie przyzwyczaję że u mnie wiosna jest tak bardzo do tyłu w porównaniu do twojej.
Faktycznie, na Pomorzu jest zawsze chłodniej niż u nas. A przecież odległość nie taka wielka
galgAsia 13:00, 27 mar 2023

ryska napisał(a)

Piękna ta kokorycz.
Jakie ma stanowisko?
Szybko przyrasta?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Reniu
Teoretycznie jest do cienia/półcienia. Ale mam podejrzenie, że nie ma to najmniejszego znaczenia. Gdyż kwitnie w okresie bezlistnym, żadne drzewa czy krzewy cienia jej nie dają. Jak pojawią się liście, kokorycz idzie spać , zanika.
U mnie mieszka drugi sezon w skrzyni (mieszkanko tymczasowe ). W tym roku, jak przekwitnie,będę ją przesadzała, ale niekoniecznie na cienistą
Tak, jak napisałam, to drugie jej kwitnienie u mnie. Wydaje mi się, że kępa taka sama, jak rok temu. Przy przesadzaniu trochę ją podzielę.
Jest naprawdę piękna. Mam jeszcze apetyt na jej koleżankę, Blue Heron. Ma taki piękny, głęboki niebieski kolor
galgAsia 13:02, 27 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie nie lało aż tak intensywnie, żeby przemoknąć do majtek, ale harmonogram prac mi zaburzyło. Pocieszający był jedynie widok podwójnej tęczy.
Wczoraj tez padało, choć zdecydowanie mniej i rzadziej. Ale wszelkie grafiki i harmonogramy do kosza
Tęczy nie było. Bocianów nie było. Są tylko żurawie