Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 13:04, 27 mar 2023

Magara napisał(a)

Biorąc pod uwagę aurę - ładnie podziałaliście
U mnie aura podobna, a z Twoich sukcesów powieliłam jeden - zmokłam do majtek bo się zaparłam, żeby jednak coś podziałać
Wiesz, przy takiej pogodzie możesz obudzić się z ręką w ... kompoście w okolicach maja. Więc trudno darmo, trzeba działać, samo jakoś nie chce się zrobić
anabuko1 14:45, 27 mar 2023

galgAsia napisał(a)
Reniu
Teoretycznie jest do cienia/półcienia. Ale mam podejrzenie, że nie ma to najmniejszego znaczenia. Gdyż kwitnie w okresie bezlistnym, żadne drzewa czy krzewy cienia jej nie dają. Jak pojawią się liście, kokorycz idzie spać , zanika.
U mnie mieszka drugi sezon w skrzyni (mieszkanko tymczasowe ). W tym roku, jak przekwitnie,będę ją przesadzała, ale niekoniecznie na cienistą
Tak, jak napisałam, to drugie jej kwitnienie u mnie. Wydaje mi się, że kępa taka sama, jak rok temu. Przy przesadzaniu trochę ją podzielę.
Jest naprawdę piękna. Mam jeszcze apetyt na jej koleżankę, Blue Heron. Ma taki piękny, głęboki niebieski kolor

Dobrze jest pozagladac do kogoś i zobaczyć roślinkę jaką samemu się ma.
Nie wiedziałem że vti kokorycz. Też ja mam chyba id ubiegłego roku małą sadzonkę
Myślałam że to jakieś zielsko i połowę wywalilam. No zdolna jestem nie ma co.
Ale coś mnie tknęło i dalej zostawiłam. I dobrze. U ciebie jest duża piękna kępa.
Do cienia mówisz??
To muszę swoją przesadzić bo na słońcu między roślinami ha posadziłam.
Najlepiej jak przekwitnie ??
Szybko oba się rozrasta ?
galgAsia 17:49, 27 mar 2023

Szybki rzut oka do ogrodu. Magnolia gwiaździsta ma w nosie prognozowane przymrozki. March till Frost z definicji przymrozkami się nie przejmuje

Hosty już szczerzą kły

A zaległe urodzinowe kwiatki cieszą oko.

galgAsia 17:55, 27 mar 2023

Za chwilkę pojawia się szachownice kostkowate, które od ub. roku darze wielkim sentymentem. Wreszcie się udały

Kokorycz - to jej czas. Uwielbiam na nią patrzeć.

W tunelu coraz bardziej zielono. Jak taki widok cieszy!

A tego ciemiernika kupiłam sobie do kolekcji

antracyt 18:19, 27 mar 2023

Szachownice podziwiam Przyrastają ładnie czy kapryszą?
Też się codziennie cieszę, kiedy do szklarni zaglądam. Zieleń przebija już we wszystkich doniczkach, doniczusiach i tackach. Za chwilę będę Cię Szerloku prosić o identyfikację tego, co mi się podczas wichury wymieszało
W Kórniku magnolie gwieździste też sobie nic nie robią z zapowiadanych przymrozków.
Kordina 22:06, 27 mar 2023

anabuko1 napisał(a)
(...)
Do cienia mówisz?? (...)

Oł, z cieniem rozmawiasz?
Magara 22:49, 27 mar 2023

galgAsia napisał(a)
Za chwilkę pojawia się szachownice kostkowate, które od ub. roku darze wielkim sentymentem. Wreszcie się udały

Asia, a co takiego zrobiłaś szachownicom, że wreszcie się udały???
Bardzo mi się podobają. Chyba trzy lata temu posadziłam 30 cebulek, ani jednej szachownicy nie zobaczyłam

Wiosennie u Ciebie pełną gębą
galgAsia 10:52, 05 kwi 2023

anabuko1 napisał(a)

Dobrze jest pozagladac do kogoś i zobaczyć roślinkę jaką samemu się ma.
Nie wiedziałem że vti kokorycz. Też ja mam chyba id ubiegłego roku małą sadzonkę
Myślałam że to jakieś zielsko i połowę wywalilam. No zdolna jestem nie ma co.
Ale coś mnie tknęło i dalej zostawiłam. I dobrze. U ciebie jest duża piękna kępa.
Do cienia mówisz??
To muszę swoją przesadzić bo na słońcu między roślinami ha posadziłam.
Najlepiej jak przekwitnie ??
Szybko oba się rozrasta ?
Aniu Najlepszemu się zdarza wypielić jakąś ładną roślinkę
Wydaje mi się, że się rozrasta. Tak czy siak, po przekwitnięciu będę ją dzieliła i przesadzała, bo i tak obecna miejscówka jest tymczasowa . Pamiętaj tylko, że po przekwitnięciu ona się "chowa" do ziemi i nie ma po niej śladu, więc trzeba przypilnować . Tak myślę, że jest jej dosyć obojętne, gdzie rośnie. Bo przecież wczesną wiosną nie ma cienia, drzewa i krzewy bezlistne, więc... U mnie teraz rośnie w skrzyni, gdzie nie ma żadnego zacienienia, a zobacz, jaka ładna
galgAsia 10:55, 05 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Szachownice podziwiam Przyrastają ładnie czy kapryszą?
Też się codziennie cieszę, kiedy do szklarni zaglądam. Zieleń przebija już we wszystkich doniczkach, doniczusiach i tackach. Za chwilę będę Cię Szerloku prosić o identyfikację tego, co mi się podczas wichury wymieszało
W Kórniku magnolie gwieździste też sobie nic nie robią z zapowiadanych przymrozków.
Szachownice chyba przyrastają, jeszcze nie wszystko wylazło z ziemi. Zobaczę, jak zakwitną, wtedy jest dobry materiał porównawczy
Zielono coraz bardziej, tylko pogody mocno nieogrodowe
galgAsia 10:57, 05 kwi 2023

Kordina napisał(a)

Oł, z cieniem rozmawiasz?
Bożenka czasem i z cieniem warto pogadać
Lepiej do cienia niż do siebie, nie sądzisz?!? A ja w ogrodzie często gadam, nawet jak jestem sama