Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gruszka_na_w... 21:59, 02 sty 2020

galgAsia napisał(a)

No tak, ale jest początek zimy... Trochę mnie to niepokoi...

Sprawdziłam u siebie na zdjęciach z zeszłego roku. W styczniu też cebulowe pchały się na świat. Nawet jakiś pierwiosnek i żagwin zakwitły. Nic im nie będzie.

Parę lat temu pod koniec kwietnia spadł spory śnieg. Tulipany już kwitły. Po południu śnieg stopniał, a tulipany jeszcze długo cieszyły kwieciem.

Tym wiosennym cebulowym najbardziej szkodzą upały powyżej 20 stopni, a takich w prognozach nie ma.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 22:02, 02 sty 2020

Uch, Ty moja pocieszycielko...
galgAsia 13:01, 03 sty 2020

Blisko domu mam park, a w nim takie brzozy. Patrzę na nie z coraz większą tęsknotą, choć u mnie potrzebna jest odmiana kompaktowa bardziej. Już zlokalizowałam jedną taką w szkółce - nie, nie jest ona nieopodal , ale jestem gotowa jechać wiosną te 100 km

A patrząc na te brzozy, zastanawiam się, czy i kiedy ktoś podetnie te dolne drapichrusty, żeby nadać im lżejszy wygląd...
BasiaLT 13:11, 03 sty 2020

Brzozy piękne ale faktycznie aż się prosi żeby je trochę podciąć.
mikina34 13:13, 03 sty 2020

U mnie cebulowe tez już w blokach, pigwowiec zakwitł kilkoma kwiatami, bez też coś jakby zakwitł, maskara
Ja jednak czekam już z utęsknieniem na wiosnę, no chyba, że spadnie śnieg to może leżeć do marca
Samych serdeczność Asiu na nowy rok i spełnienia większości planów ogrodowych życiowych także.
Zakrecona 13:14, 03 sty 2020

Asiu, o matko, ale u Ciebie już wiosna puka

Moje cebulki śpią, z wyjątkiem szafirków
Gruszka_na_w... 13:17, 03 sty 2020

Przyszło!
Edit: te brzózki, to nie są te najzwyklejsze. Wyglądają na rasowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 13:23, 03 sty 2020

No właśnie, z dbałością o posadzone rośliny w zieleni miejskiej to różnie bywa. Najczęściej to widzę sryliony odrostów, których nikt nie tnie. Albo cięcie krzewów z owocami późną jesienią - żeby przypadkiem ptaki nie skorzystały. Trochę to bez sensu...
galgAsia 13:27, 03 sty 2020

mikina34 napisał(a)
U mnie cebulowe tez już w blokach, pigwowiec zakwitł kilkoma kwiatami, bez też coś jakby zakwitł, maskara
Ja jednak czekam już z utęsknieniem na wiosnę, no chyba, że spadnie śnieg to może leżeć do marca
Samych serdeczność Asiu na nowy rok i spełnienia większości planów ogrodowych życiowych także.

Monia, samych dobrych dni w tym roku Ci życzę
Prognoza długoterminowa u mnie pokazuje, że przynajmniej do połowy lutego nie mam co liczyć na ujemne temperatury w ciągu dnia. Nie wygląda to dobrze...
galgAsia 13:29, 03 sty 2020

Zakrecona napisał(a)
Asiu, o matko, ale u Ciebie już wiosna puka

Moje cebulki śpią, z wyjątkiem szafirków

Magda, ja jestem w strefie 7a, tutaj rzadko były śnieżne, mroźne zimy, ale to, co teraz to przeginka . Z tą wiosną to spokojnie, jeszcze czas