Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 18:25, 09 sty 2020

UlaB napisał(a)

inny zapach
a jak przechowujesz tymol? u mnie pomimo wpakowania w worki strunowe czuć go w całej szafce i nawet poza szafką gdy przechodze obok (w kotlowni). Ja po prostu jestem bardzo wyczulona na zapachy (bardzo bardzo, naprawde, moj syn ma tak samo, do córki i m. zapachy docierają znacznie pozniej).

Początkowo go czułam, fakt. Teraz jest w kuchni w koszu pod oknem, w torebce - ale podwójnej (jednak!) i wcale go nie czuję. Za to jak go uwarzyłam - uuu, przez tydzień chata się wietrzyła
Być może chodzi o nadmierną wrażliwość na określone zapachy... Ja mam nos jak pies myśliwski na dym tytoniowy - eM żartuje, ze wyczuję papierosa zapalonego 10 km od nas
Margerytka40 18:27, 09 sty 2020

galgAsia napisał(a)
O to to! I zapełnianie internetowych koszyków, i opróżnianie, i kolejnego dnia wybór takich samych roślin...

Uff... ulżyło mi, że nie ja jedna tak mam
galgAsia 18:34, 09 sty 2020

No zaraza, drogie Panie, zaraza się niesie
Ania111 19:34, 09 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Wczoraj wieczorem wyjęłam swoją czarodziejską skrzynkę

i zrobiłam remanent

Ależ się tego nazbierało! Trochę było przeterminowanych i z bólem serca wyrzuciłam, ale, zdecydowana większość przechodzi na kolejny sezon
Muszę dokupić rzodkiewkę - bo wyszła , koper, bakłażan. To na początek. Rany, zaczyna mi się "zespół niespokojnych rąk"
A heliotrop poszedł do lodówki

Asiu ,

Szczęka mi opadła ,
patrząc na Twoją czarodziejską skrzynie

W pierwszej chwili za nim przeczytałam wątek ,
pomyślałam ,że to już udane zakupy z tego roku ,

... ale oczywiście doczytałam

Fajna taka skrzyneczka ,
też powinnam taką mieć
Pozwól , że reaplikuję ten pomysł

Ale się u Ciebie dzieję

galgAsia 11:03, 10 sty 2020

Ania111 napisał(a)

Asiu ,

Szczęka mi opadła ,
patrząc na Twoją czarodziejską skrzynie

W pierwszej chwili za nim przeczytałam wątek ,
pomyślałam ,że to już udane zakupy z tego roku ,

... ale oczywiście doczytałam

Fajna taka skrzyneczka ,
też powinnam taką mieć
Pozwól , że reaplikuję ten pomysł

Ale się u Ciebie dzieję

Ania
Skrzyneczkę kopiuj do woli, jest nad wyraz użyteczna. Wszystko w jednym miejscu, nic nie wypada, nic się nie rozsypuje. No i ładna jest - ja swoją kupowałam w o...i, tam są różne wymiary, są otwarte i z klapką, można też dokupić wkładane przegródki. Naprawdę polecam.

I specjalnie dla Ciebie - zdjęcia z marca 2018

Czytałam, że martwisz się brakami parapetów. Ja też mam ten problem, ale go rozwiązałam tak:

Używam tych półek i w domu i na zewnątrz. Te moje mają pokrowiec. Jak widzisz, mieści się tam sporo tacek z sadzonkami.
galgAsia 11:24, 10 sty 2020

Raport pogodowy:
69 dni do wiosny
wschód słońca 08:08
zachód słońca 16:05
długość dnia 07:57
temp. +10 C, pada deszcz, ciśnienie 1013 hPa

Oj, nie jest łatwo... Zawsze myślałam, że to luty jest najbardziej depresyjnym miesiącem, ale dla mnie ten styczeń jest beznadziejny. Nawet ruch na świeżym powietrzu nie cieszy, bo co to za radocha chodzić w deszczu... O śniegu już nawet nie marzę, o mrozie też nie...

W ramach poprawy humoru poszłam na zakupy
Narcyzy Carlton i Bridal Crown, potem wsadzę w ogrodzie. No i pierwsze nasionka w tym roku. Na zamówienie jeszcze czekam

Kupiłam też książkę o cięciu - rżnięciu , co to ją Asia Margerytka40 pokazywała.

I jeszcze na banana na twarzy - mój 15 letni kocurek

makadamia 11:31, 10 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Nawet ruch na świeżym powietrzu nie cieszy, bo co to za radocha chodzić w deszczu...

Niby tak, ale i tak nieustająco wypatruję deszczu. Cała jesień była bardzo sucha. Od jakiegoś czasu deszczyk popaduje, ale nawet parasola nie warto wyciągać. Rodki i rośliny pod świerkami co chwila podlewam.
galgAsia 11:34, 10 sty 2020

U mnie pada praktycznie codziennie, już dawno przelały się beczki na deszczówkę. Tłumaczę sobie, że tak jest lepiej, ale przy takiej pogodzie to ja się czołgam z twarzą przy ziemi...
antracyt 11:45, 10 sty 2020

makadamia napisał(a)

Niby tak, ale i tak nieustająco wypatruję deszczu. Cała jesień była bardzo sucha. Od jakiegoś czasu deszczyk popaduje, ale nawet parasola nie warto wyciągać.

Kawałek od Poznania to nawet kałuże się potworzyły
Ja się cieszę, nawet jak tak popaduje tylko, u mnie już 2 dzień bez przerwy. Mogłoby mocniej, ale i tak się uśmiecham do tego mini deszczu.
galgAsia 12:18, 10 sty 2020

Znalazłam kolejne mądrości - to zapisuję ku pamięci i do stosowania. Ciekawe, jak to się będzie miało do obecnym zmian klimatu...

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skopiowałam od Miry ku pamięci.
stare zapiski odnośnie wysiewów w warzywniku:

1.kiedy kwitną krokusy siejemy rzodkiewkę,szpinak, pasternak i pietruszkę
2.kiedy kwitną żonkile wysiewamy marchew, buraki i boćwinę
3.kiedy kwitnie forsycja siejemy isadzimy groszek, cebulę i sałaty, tniemy róże
4.gdy kwitnie mlecz sadzimy ziemniaki
5.kiedy klon ma nowiutkie liście przesadzamy byliny
6.kiedy kwitnie pigwa czas na sadzenie kapusty i brokułów
7.gdy sady jabłoniowe w kwiatach jest czas na sianie niskiej fasoli
8. opad kwiatów jabłoni czas na fasolę tyczną i ogórki
9.kiedy kwitną bzy jes czas na kabaczki, i wysiew pozostałych jednorocznych warzyw
10.gdy kwitnie konwalia czas na wysadzanie pomidorów
11.w pelni rozwinięte liście klonu -można wysiewać powoje i wysadzać ipomeę
12.kwitnie irysów, to czas na wysadzanie do gruntu papryki i bakłażanów
13. kwitnienie piwonii oznacza, że przyszedł czas na arbuzy i melony.