Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 16:51, 09 sty 2020

Cześć, Krysiu, witam Cię u mnie
Z tego, co znalazłam, Polinka stworzyła tę ściągę w 2017 i od tej pory możemy z niej korzystać, za co wielkie dzięki, Polinka
A autor tych wszystkich mądrości, maestro Mazan to krynica wszelkiej mądrości dot. fitoremediacji i nie tylko. Możemy być szczęśliwi i dumni, ze chce się z nami dzielić swoją wiedzą . Ja tam się cieszę
Pszczelarnia 17:08, 09 sty 2020

anka_ napisał(a)
(...)

U mnie jarmuż co roku atakowały mączliki i dałam sobie spokój... niestety. Niestety dookoła są masowe uprawy wszelkich kapustnych i to cholerstwo lata.

U mnie nie ma upraw kapustnych a też lata.

Skrzyneczka pełna obietnic.

Chyba jednak kupię heliotrop - bakcyl siania mi się nie włączył.

galgAsia 17:26, 09 sty 2020

A ja lubię tę magię , jak ziarenka zaczynają kiełkować . I jestem z siebie dumna, że to ja, nie chwaląc się , sprawiłam
Z bakcylem to uważaj - to jest dopiero początek, to się dopiero zaczyna
UlaB 17:42, 09 sty 2020

galgAsia napisał(a)

Ula Ty na serio?! z tym zapachem? bo ja mam mocno rozwinięty zmysł powonienia i jak pryskam to owszem, wali po nosie. Ale dosyć szybko się ten zapach ulatnia, bo to wóda i spirit jest . Żeby nie było, pomidory i ogórki pryskałam i smaku żadnego niepożądanego nie czułam.
Jak ten zapach przeszkadza, to pryskaj chociaż PW. Albo na mszyce można też pokrzywę albo czosnek z cebulą, ale to trzeba poszukać, bo ja tak nie robiłam i nie wiem

poważnie, nie moge pryskac części jadalnych roślin
w sezonie czuje caly czas zapach ale raczej zostane przy tej metodzie niby powinno szybko wywietrzec ale po dluzszym czasie chyba juz atmosfera w ogródku sie nasyca a tak powaznie moze ma znaczenie wielkosc dzialki - mamy małą, miejską działkę, bez przeciągów z gęstymi nasadzeniami - u nas to chyba słabiej wietrzeje
a HT robie na bimbrze
Gruszka_na_w... 17:47, 09 sty 2020

Zamówiłam tymol i propionian wapnia, bo się kończy. Może się uda dotrzymać planów systematycznych oprysków.
Swoich pudełeczek z nasionkami jeszcze nie przeglądałam. Boję się, że mnie odciągną od tych papierów, co je muszę przerobić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 17:54, 09 sty 2020

Ja mam zapasy na kilka lat - jak kupowałam, wyszło mi taniej wzięcie większej ilości Póki co, jeszcze się wstrzymuję - leje jak z cebra...
galgAsia 17:55, 09 sty 2020

Ula, to może Ty ten bimber czujesz?!
Helen 18:16, 09 sty 2020

galgAsia napisał(a)

No niestety, niestety, niesie się ta zaraza po ludziach
Objawy: świąd w czubkach palców, niezborne ruchy, mimowolne poszukiwanie narzędzi ogrodniczych, kompulsywne gromadzenie torebek z nasionami, wielokrotne oglądanie w/w torebek, potrząsanie, żeby usłyszeć, że w środku NAPRAWDĘ są nasionka . Dodatkowo - błędny wzrok, oczopląs i nałogowe śledzenie prognoz pogody.
Dużo zdrowia życzę
P.S. jak widać, robienie remanentu wyczerpuje znamiona przynajmniej kilku objawów

Asia, ja bym jeszcze dodała - notoryczne poszukiwanie nowych roślin, oglądanie zdjęć z poprzedniego sezonu i zastanawianie się - jaki tetris zrobić
UlaB 18:17, 09 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Ula, to może Ty ten bimber czujesz?!

inny zapach
a jak przechowujesz tymol? u mnie pomimo wpakowania w worki strunowe czuć go w całej szafce i nawet poza szafką gdy przechodze obok (w kotlowni). Ja po prostu jestem bardzo wyczulona na zapachy (bardzo bardzo, naprawde, moj syn ma tak samo, do córki i m. zapachy docierają znacznie pozniej).
galgAsia 18:20, 09 sty 2020

O to to! I zapełnianie internetowych koszyków, i opróżnianie, i kolejnego dnia wybór takich samych roślin...