Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 14:08, 14 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Zima przyjdzie, ufam.

Ewo, martwię się trochę jednak, bo o ile u Ciebie jest to możliwe (pogórze), to u mnie, prawie nad morzem (pomorze), już raczej nie...

mrokasia napisał(a)

Byle nie w marcu...

No właśnie...
Zakrecona 14:11, 14 sty 2020

Spróbuje przelewać, bo kiełki pyszota
galgAsia 14:15, 14 sty 2020

UlaB napisał(a)
W trakcie niedzielnego spaceru spotkaliśmy w naszej okolicy w róznych miejscach 3 wędrujące po chodniku czarne włochate upasione gąsienice. Nie wiem co to, nie przyjrzałam się niuansom kolorystycznym by odszukać właściwą nazwę, ale niezwykły to widok, by w połowie stycznia spotkać takie żyjątka grasujące na świeżym powietrzu na Białostocczyźnie. Na pierwszy rzut oka i po lekturze netu one powinny sie schowac w pazdzierniku/listopadzie w celu przepoczwarzenia. Jeszcze nie tak dawno normą w tym okresie było -5 do -10 z tendencją zniżkową, a w tym sezonie permanentne przedwiośnie i to dosyć ciepłe. Musze zatem wyjść obejrzec jarmuż, czy mi go coś nie zeżarło, bo może inne też się nadal pasą.

Biedronki widzielismy w grudniu w naszym osobistym ogródku.

No właśnie, jeśli u Ciebie nie ma zimy i nic nie śpi, to u mnie tym bardziej... Jednak ten tymol trzeba będzie naszykować
UlaB 16:30, 14 sty 2020

galgAsia napisał(a)

No właśnie, jeśli u Ciebie nie ma zimy i nic nie śpi, to u mnie tym bardziej... Jednak ten tymol trzeba będzie naszykować

mam zapas i PW... i alkoholu jak nie zadziała po tej zimie to sie przynajmniej upije
galgAsia 17:07, 14 sty 2020

No i jeszcze czosnek... na wampiry mszycowe
galgAsia 17:08, 14 sty 2020

Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że dotarły do domu moje zamówione nasionka. Więc pewno na dniach zacznę sezon wysiewami. Odkurzyłam już propagator, wszystko przygotowane... Na pierwszy ogień pójdzie heliotrop z lodówki, kleome ciernista, jeżówka blada i cherry brandy. One długo wschodzą. Może coś jeszcze wynajdę w notatkach z ub. lat...
Gruszka_na_w... 21:06, 14 sty 2020

Ile torebek?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 21:19, 14 sty 2020

Nieee, malutko, tylko kilka Miejsca nie mam. U Kasi B. na Kaszubach widziałam całe rabaty na kwiaty do wazonów, i tam, oprócz dalii, były same jednoroczne. Ładne to było...
Pszczelarnia 09:52, 15 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że dotarły do domu moje zamówione nasionka. Więc pewno na dniach zacznę sezon wysiewami. Odkurzyłam już propagator, wszystko przygotowane... Na pierwszy ogień pójdzie heliotrop z lodówki, kleome ciernista, jeżówka blada i cherry brandy. One długo wschodzą. Może coś jeszcze wynajdę w notatkach z ub. lat...

Heliotrop trzeba przemrozić????

Kleome też?????

Całe życie człowiek się uczy.

galgAsia 10:02, 15 sty 2020

Kleome to raczej chyba nie .
Heliotropowi to służy - tak jak pisałam, któregoś lata wysiał mi się na balkonie do donicy stojącej niżej. Wtedy były mrozy, takie normalne, zimowe, żadne ekstrema. I ku mojemu zdumieniu, pięknie wykiełkował, urósł i kwitł całe lato, niczego ode mnie - prócz wody - nie potrzebując.
A kiedyś go nie przechłodziłam w lodówce i miałam kiepściutkie wschody. Po schłodzeniu i ponownym wysianiu - o niebo lepsze.
I bazując na tych doświadczeniach, pakuję go na 1-2 tyg. do lodówki. I sieję już w styczniu, żeby wcześnie wszedł w kwitnienie - bo go uwielbiam