Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Magara 22:19, 23 mar 2020

co do kminku się nie wypowiem bo nie mam zdania - chyba jednak mi nie przeszkadza skoro tego przez tyle lat nie zauważyłam
za to - Asiu, Haniu - dziękuję za porady jabłonkowe jutro tnę choć mam trochę wątpliwości - te "przewodniki" krzywe są, na zdjęciach tego może tak nie widać, ale są szczepione może??? i się trochę obawiam, że jak doły wygolę i będę myśleć tylko o koronach to takie garbusy już na zawsze zostaną
wiklasia 23:19, 23 mar 2020

u mnie te końcówki chleba to piętki ...
a nasz kołaczyk to polska drożdżówka
a w antryju na byfyju to u nas stoi szolka tyju
no i kminku też nie lubię ...
Gruszka_na_w... 23:21, 23 mar 2020

Magara napisał(a)
co do kminku się nie wypowiem bo nie mam zdania - chyba jednak mi nie przeszkadza skoro tego przez tyle lat nie zauważyłam
za to - Asiu, Haniu - dziękuję za porady jabłonkowe jutro tnę choć mam trochę wątpliwości - te "przewodniki" krzywe są, na zdjęciach tego może tak nie widać, ale są szczepione może??? i się trochę obawiam, że jak doły wygolę i będę myśleć tylko o koronach to takie garbusy już na zawsze zostaną

Spróbuj te jabłonki opalikować z trzech stron. I podwiąż pień i przewodnik na trzech wysokościach do palików. Trzeba pamiętać, aby taśmy łączące pieniek z palikiem były zawiązane w formie "ósemki"- takie mocowanie nie rani kory.
Rysunek mocno poglądowy- miejsca wbicia palików to wierzchołki trójkąta.

Pieniek powinien się naprostować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:58, 23 mar 2020

o matulu, Haniu, skomplikowane to jest, ale ja... trzeci sezon, to powinnam ogarnąć ... jak tylko się mój "dział techniczny" jutro obudzi przekażę niezwłocznie Twoje wytyczne, po stokroć dzięki
Dorii 10:13, 24 mar 2020

A ja nie lubię prostych badyli. Powyginany pień jest super.
Anda 10:59, 24 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Dotarły nasionka od Ewy - Andy . Ewcia, jeszcze raz dziękuję To te sławetne Cupkaces, których nigdzie u nas nie widać...

To teraz mam pięć różnych odmian kosmosów

Jeszcze chwileczka... jeszcze momencik... będzie można siać

Cieszę się że na czas dotarły

Ale odmian masz w bród Kosmosowa królowa normalnie Może uda Ci się jakaś ciekawa krzyżówka? Będzie konkurencją dla jeżówkowej pokrzywy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 11:28, 24 mar 2020

A ja dziś przed pracą rzuciłam się do pikowania Wiele nie zrobiłam, ale to, co się nadawało, ma już nowy domek

bakłażan

papryka

i mieszanka firmowa - jeżówka blada (tylko 3...), rudbekia cherry brandy, trojeść krwista
galgAsia 11:30, 24 mar 2020

Tutaj las siewek pomidorowych i cyniowych - pewnie też niedługo będzie przeprowadzka

antracyt 11:38, 24 mar 2020

Ale sporo tego muszę sprawdzić moją targową sadzonkę jeżowki bladej.
galgAsia 11:40, 24 mar 2020

Prawdę powiedziawszy, liczyłam na więcej ze strony bladej. Zrobiłam dosiewkę, ale tam na razie cisza. Jak się nie uda, to się nie uda , spróbowałam i wiem. Wtedy będę szukała sadzonek.