Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Poppy 23:46, 11 maj 2020

Magara napisał(a)

D
edit: a jeszcze za rzecznika prasowego robię - no może mnie prędko z grzędy nie pogoni

Pogoni nie pogoni, zakladaj watek
Nie dojrzalam, czy przypadkiem nie wstawiasz tu zdjec, wtedy bylabys usprawiedliwiona, tak z grubsza
Poppy 23:53, 11 maj 2020

galgAsia napisał(a)

Poppy, robaczku , a gdzie Ty się podziewałaś? Dawno Cię nie widziałam, welcome back
No widzisz, próbowałam zwolnić - i od razu protesty się pojawiły Nie da się

No ale jak to? Ha ha, nie nadrobie nigdy. Innym razem bym powiedziala, ze przynajmniej bedzie co czytac, ale na czytanie czasu strasznie malo.
Mam nadzieje, ze pan ojciec ma sie lepiej.
A ze tak powiem dogorywalam w wolnym czasie, ale juz jest lepiej
galgAsia napisał(a)
I zobacz, jak długo te kwiatki trzymają Lubię niezapominajki, ale przy brunerach to mogą się schować
A wiesz, że u mnie każda odmiana ma inny odcień błękitu?!

No wlasnie zauwazylam u siebie. Tyle ze wiekszosc to nowki jesienne, wymeczone w tyci donicach, wiec nie bylam pewna. Marzy mi sie jeszcze biala. Sa takie o calkowicie zielonych lisciach, i takie we wzorki, dwie marne odmiany, dosc trudno dostepne, ale z czasem...
A te anemony, co pokazujesz, to mi niestety padly. Dostalam od mamy, podwojnie szkoda. Ale pewnie musza miec b luzna ziemie niz moja glina, bedzie powtorka z rozrywki.
Poppy 23:56, 11 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Dzisiejszy upał był wręcz nie do wytrzymania... Oczywiście z prognozowanego opadu nici... Dobrze, że wczoraj trochę podlałam...
Dziś uskuteczniałam porządki. Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu zlikwidujemy murek przy ogrodzeniu z pustaków. Trzeba je wynieść, a w to miejsce zamontować kilka przęseł płotu lamelowego. Po pomalowaniu - na szaro! - będzie można robić drugą cienistą i postawić pergolę z zadaszeniem i leżakami Ale się rozmarzyłam...

Uwielbiam paprocie Fascynują mnie

Slicznosci, niektore mam na liscie, dwie pierwsze w ogrodzie. TYle ze moja lista jest zbyt dluga, nie zmieszcza sie, nie ma nawet takiej opcji.
Tez mnie fascynuja, moglabym miec osobny ogrod na paprocie z dodatkami.
A Ty masz stanowczo za duzo miejsca na te wszystkie fanaberie, ktore tu widze
Magara 00:19, 12 maj 2020

Poppy napisał(a)

Pogoni nie pogoni, zakladaj watek
Nie dojrzalam, czy przypadkiem nie wstawiasz tu zdjec, wtedy bylabys usprawiedliwiona, tak z grubsza

przypadkiem wstawiam - posiadanie grzędy mnie do tego uprawnia
wątek będzie, zbieram się w sobie od dwóch lat żeby błędy własne uzewnętrznić, ale jak tu taką fajną grzędę zostawić??? żal
Gosiek33 06:36, 12 maj 2020

Popatrzyłam na te paprocie i poszłam swoje stare w końcu przesadzić.

U mnie niby jest dopłata do 5 tys ale na cały system, za beczki nie zwracają dranie

Podlewać nie pozwalają za to łąki kwietne należy zakładać, to już jakiś świr ogólno miastowy
Johanka77 06:57, 12 maj 2020

Budzik w ogrodzie!!! To jest to!!!
Ja się tam często zapominam i M mnie wtedy budzi słowami:
- A obiad to jakiś dziś będzie?!

No to taki budzik by mi się przydał
Dorii 09:44, 12 maj 2020

Z szału rycia budził mnie w zeszłym roku dwulatek z miską suchych płatków owsianych/jogurtem/parówką w łapce samodzielnie zdobyte zaznaczę. Wtedy sobie uświadamiam że na obiad czas. W tym roku jakoś nie udaje mi się przed obiadem wybrać w pole to i dzieciaki głodne nie chodzą. Chociaż kolacja o 21 dość często się zdarza.
AnnaCh 09:49, 12 maj 2020

U mnie o 19 obiad czasem podaję
Ale my przyzwyczajeni, często jemy obiado-kolację
galgAsia 10:53, 12 maj 2020

TAR napisał(a)
jak to na maj przystalo, leje od kilku godzin a rano juz ma byc cieplej i slonce. i tak powinno to wygladac. to nic, ze alergia mnie zadusi jak to wszystko zacznie parowac. Wazne, ze podlewa las za plotem, napelnia zbiorniki, pobliskie rzeki i strugi w lesie i pola. Krzaczki truskawkowe rosna w oczach a w sobote czas na sianie warzywek: fasolki szparagowej, buraczkow no i poznej marchewki
Na szczęście jest chłodno, to parować nie będzie...
U mnie padało do późnego wieczora. Na d ranem chłodno, ale przymrozku chyba nie było.
galgAsia 10:58, 12 maj 2020

Magara napisał(a)
AsieObie, w temacie zegara, mojej asertywności i w ogóle - no żart za żartem się sypie widzę, jak nic poza dyżurami trzeba kontrolne wizyty wprowadzić a może i cenzurę jakąś żebyście łacha nie darły z nieobecnych
Asiu galgAsiu - oj mam ja siłę i asertywność przeogromną - ale ona się chowa jak temat ziemka, działka etc. się pojawia
A w temacie zegara - słoneczny on czy nie, za budzik robić nie będzie, a raczej za formę przestrzenną, jak się w cieniu o godzinę pomyli - no nauczę się z tym żyć
Tak właśnie myślę, że masz siłę. Pielęgnuj ją.
A gdzieś u kogoś czytałam, że właśnie zegar słoneczny - dobrze ustawiony - pilnował czasu rozpoczęcia działań okołoobiadowych…
W cieniu może być trudno go wyeksponować, no chyba, że masz jakieś fajne jasne tło, bo istnieje ryzyko, że będzie się z ciemnym tłem zlewał...