Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 13:07, 28 maj 2020

anka_ napisał(a)
Kolkwicja cuuudowna. ale tymi odrostami to mnie zmartwiłaś. Mam nadzieję, że moja będzie grzeczna.
Nie martw się . One nie są jakoś szczególnie nachalne Tylko Mamcia każdego jednego zagospodaruje , nic nie pójdzie na zmarnowanie
anka_ 13:38, 28 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Nie martw się . One nie są jakoś szczególnie nachalne Tylko Mamcia każdego jednego zagospodaruje , nic nie pójdzie na zmarnowanie
W sumie to mam lasek- będę upychać na obrzeżach. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam dorosłą, kwitnącą kolkwicje... ach... i ten zapach. Jeszcze heptakodium muszę upolować- ogromne wrażenie zrobiła na mnie nie tle sama roślina, co maaasa wszelkiej maści bzyczków, co na jesieni jest rarytasem.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Magleska 13:39, 28 maj 2020

Asia ledwie nadrobiłam pięknie masz na balkonie
skrzyp nazbierałam i gnojówę nastawiłam -ile dajesz tej gnojówki do konewki ?
nastawiłam też gnojówę ze wszystkich chwastów-będzie do kompostownika

robot ciężkich nie zazdroszczę ......ale czekam na ten Twój płot …..
Buziaki
galgAsia 13:52, 28 maj 2020

anka_ napisał(a)
W sumie to mam lasek- będę upychać na obrzeżach. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam dorosłą, kwitnącą kolkwicje... ach... i ten zapach. Jeszcze heptakodium muszę upolować- ogromne wrażenie zrobiła na mnie nie tle sama roślina, co maaasa wszelkiej maści bzyczków, co na jesieni jest rarytasem.
O tak, ilość bzyków utwierdza w przekonaniu, że to, co robimy, ma sens Jak widzę i słyszę, jak się uwijają, to aż się ciepło robi na sercu
galgAsia 14:00, 28 maj 2020

Magleska napisał(a)
Asia ledwie nadrobiłam pięknie masz na balkonie
skrzyp nazbierałam i gnojówę nastawiłam -ile dajesz tej gnojówki do konewki ?
nastawiłam też gnojówę ze wszystkich chwastów-będzie do kompostownika

robot ciężkich nie zazdroszczę ......ale czekam na ten Twój płot …..
Buziaki
Madzia

Gnojóweczka standardowo - 1 litr + 9 litrów wody = konewka
Staram się wszystkie chwaściory wrzucać na gnojówkę, a zwłaszcza te z kłączami, bo to w gnojóweczce zgnije i już nie odbije No i kompost się robi jak złoto

Z płotem dziś ciąg dalszy, o ile nie popada, bo chmury nisko chodzą. Kupiłam tę Wulkaniczną Plażę i będę próbowała.
Rany, ale się wczoraj zmachaliśmy z tym betonem Jeszcze na dodatek strasznie duszno było, no chwilami miałam miękkie nogi i mroczki przed oczami...
Postawimy ten płot i rozłożymy leżaki , a ciąg dalszy będzie, jak odpocznę
TAR 14:07, 28 maj 2020

mrokasia napisał(a)

A jak ją przykryją liście rozplenicy to myślisz, że nie zdechnie? Bo żurawki mi zdechły...

u mnie przykrywały marcinki, kaliny i derenie, ruszyły bez problemu
TAR 14:13, 28 maj 2020

galgAsia napisał(a)
O tak, ilość bzyków utwierdza w przekonaniu, że to, co robimy, ma sens Jak widzę i słyszę, jak się uwijają, to aż się ciepło robi na sercu

a przy zakupie Heptacodium zwroccie uwage na odmiane. Te zazwyczaj pokaywane w netach widowiskowe rozowe jest zdecydowanie rzadziej dostepne, ja sie zrobilam w konia i mam to zwykle z bialymi kwiatkami. Ale po czasie przyznaje, ze tez jest bardzo urokliwe i miododajne.
Gruszka_na_w... 15:02, 28 maj 2020

galgAsia napisał(a)

Mnie się wczoraj tak robiło, cieplej na sercu. Pierwszy raz od dłuższego czasu ogród nawiedziły promienie słoneczne, a wraz z nimi pojawiła się chmara bzyczków.

Gratuluję determinacji w likwidacji murów. Kolejna uciążliwa praca odhaczona. Na liście w końcu zostaną same przyjemności.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anka_ 15:30, 28 maj 2020

TAR napisał(a)

a przy zakupie Heptacodium zwroccie uwage na odmiane. Te zazwyczaj pokaywane w netach widowiskowe rozowe jest zdecydowanie rzadziej dostepne, ja sie zrobilam w konia i mam to zwykle z bialymi kwiatkami. Ale po czasie przyznaje, ze tez jest bardzo urokliwe i miododajne.

Aniu mnie właśnie takie zwykłe, białe zauroczyło jak zobaczyłam w zeszłym roku w Żelazowej Woli.
A tak wogóle to przyznam, że ze mnie taki ogrodnik do d..py. Ja sądzę rośliny żeby móc obserwować zwierzęta.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
TAR 15:34, 28 maj 2020

anka_ napisał(a)

Aniu mnie właśnie takie zwykłe, białe zauroczyło jak zobaczyłam w zeszłym roku w Żelazowej Woli.
A tak wogóle to przyznam, że ze mnie taki ogrodnik do d..py. Ja sądzę rośliny żeby móc obserwować zwierzęta.

no i super, mam dwa heptakodium, uwielbiam je za wyglad i bezproblemowosc, jeszcze male ale szybko rosna. jednego wlasnie dzis zamierzam przesadzic w miejsce zdechlego styraka. akurat wizualnie tez bedzie tam akuratny. u nas w ogrodniczym widzialam ostatnio, cena polowa tego co w necie oferowali. ja tez wiekszosc roslin sadze dla bzykow ptakow i dla siebie. lubie kolorowo a i pszczola sie pozywi.