Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Johanka77 22:47, 28 maj 2020

inka74 napisał(a)
ja traktuję to jako idealną podpowiedź na niezadane pytanie miałam dziury w nasadzeniach a teraz będzie ich mniej

Łatki czyli…? Hmmm…

Asia!!!! Czemu Ince łatki przyszywasz?!
Magara 00:55, 29 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Właśnie sobie popaduje, więc niestety / stety robót ziemnych nie będzie . eM popadł w drzemkę
Trochę długo to wszystko trwa, ale zawsze mówię, że to nie są wyścigi, a poza tym sama nie dam rady, pomoc eMa niezbędna

Asia, poproszę w paczce tej życiowej mądrości trochę, że "to nie są wyścigi" - odnośnie prac ogrodowo/działkowych
Bo ja właśnie mam wrażenie, że ogród/działka - to "są" wyścigi - z czasem głównie
Bo jak się nie zrobi teraz, to później będzie trudniej (np. chwasty i ich mnogość)
Bo jak się nie pomaluje teraz, to później będzie trudniej (bo pylić będzie sosna, brzoza i kto żyw też będzie pylić i z malowania nici)
Bo jak się zajmiesz chwastami czy malowaniem, a nie skosisz trawiszcza - to też będzie trudniej
Do rana bym mogła przykłady mnożyć więc chętnie się dowiem jak to wszystko zrobić, żeby "wyścigów" nie było
P.S. wiem, wiem, ja mam złą organizację czasu pracy
galgAsia 09:10, 29 maj 2020

inka74 napisał(a)
No bo jak można pokazywać takie piękności ) a serio to jest rzeczywiście piękna i unikalna hosta. Z tymi pasiastymi mam dylemat jak je zestawić. Ta w min. 3 miejsca mi się wpycha. Podzielę sadzonkę bo nie wszystko kupiłam dla mnie )) Zana też się skusiła a przy okazji będzie możliwość się spotkać.
No ja właśnie takie lubię najbardziej Niekoniecznie najmodniejsze Chociaż teraz to ona ma wzięcie
Cieszę się, że Was zainspirowałam. Tyle już u Was podpatrzyłam, że była pora na rewanż
galgAsia 09:12, 29 maj 2020

Johanka77 napisał(a)

Ale ładna!!!
Asia, czemu Ince się psocisz!?

Johanka77 napisał(a)

Łatki czyli…? Hmmm…

Asia!!!! Czemu Ince łatki przyszywasz?!
A bo ja taka psotka jestem, z zacięciem krawieckim na dodatek
Ale sama przyznałaś, że ładna
inka74 09:14, 29 maj 2020

Po to jesteśmy tu na forum, w kupie siła dzięki temu nasze ogrody są coraz ładniejsze.

Buziak za fantastyczną inspirację
galgAsia 09:15, 29 maj 2020

Basieksp napisał(a)

Ja bym z chęcią też zawaliła na Ciebie tą hoste, nawet jej szukałam ale mi się nie udało jej kupić, będę dalej szukać
Spytaj Izy - Ursy, ona ma jakieś źródełko . Niewykluczone, że jest to źródełko mi znane, o bardzo "wodnej" nazwie. No chyba, że znalazła jeszcze coś innego
A zwalać możesz, już się z tym oswoiłam
galgAsia 09:17, 29 maj 2020

TAR napisał(a)

zapisze sobie do chciejstw w przyszlym roku, w tym mam juz i tak duzo do posadzenia. czekam na 4 przesylki i chyba jeszcze mi dowioza z Olsztyna w polowie czerwca mnostwo sadzonek. i nie jestem pewna czy ja juz nie mam przypadkiem tej hosty, musze w notesiku sprawdzic, bo nazwa dla mnie dziwnie znajoma.
Cztery przesyłki, powiadasz... i Olsztyn na dokładkę... Ja chyba powinnam udać się do Ciebie na przeszkolenie dot. upychania kolanem, bo zupełnie nie umiem sobie tego wyobrazić
galgAsia 10:09, 29 maj 2020

Magara napisał(a)

Asia, poproszę w paczce tej życiowej mądrości trochę, że "to nie są wyścigi" - odnośnie prac ogrodowo/działkowych
Bo ja właśnie mam wrażenie, że ogród/działka - to "są" wyścigi - z czasem głównie
Bo jak się nie zrobi teraz, to później będzie trudniej (np. chwasty i ich mnogość)
Bo jak się nie pomaluje teraz, to później będzie trudniej (bo pylić będzie sosna, brzoza i kto żyw też będzie pylić i z malowania nici)
Bo jak się zajmiesz chwastami czy malowaniem, a nie skosisz trawiszcza - to też będzie trudniej
Do rana bym mogła przykłady mnożyć więc chętnie się dowiem jak to wszystko zrobić, żeby "wyścigów" nie było
P.S. wiem, wiem, ja mam złą organizację czasu pracy
Oj tam, nie masz złej organizacji czasu pracy... Masz po prostu bałagan na liście priorytetów

Ja … ja chyba nie jestem dobrym przykładem...
Widzisz, wydaje mi się, że trzeba to dopasować do własnego charakteru i temperamentu. Ja się nauczyłam, że jak sobie coś odpuszczę - bo nie ma czasu, bo jestem padnięta, bo się źle czuję, bo są ważniejsze sprawy - to świat się nie zawali. Co więcej - ogród się nie zawali

Organicznie nie znoszę słowa - ideał. Nie istnieje coś takiego. I dążenie do ideału mnie złości, irytuje, wkurza, itp. I o ile w moim ogrodzie nie ma reguł , to tak naprawdę obowiązuje ta jedna - nie ma nic idealnego, zwłaszcza ogród idealny nie będzie. Będzie fajnie, ładnie, może nawet pięknie , wygodnie, miło, przyjemnie... Ale nie idealnie. To jest natura, to jest równanie ze srylionem niewiadomych.
I przy takim podejściu - jak również przy założeniu, że nic nie powinnam, a chcę - jest mi łatwiej.

A chwasty najlepiej się wyrywa, jak są trochę podrośnięte i jest za co złapać
Z malowaniem też się boksuję, bo co chwila coś - ale przecież w końcu to pomaluję, mogę pomalować panele, jak już będą zamontowane.
Wszystkiego na raz nie zrobię. Jeśli nie ustalę sobie podziału na rzeczy ważne, mniej ważne i w zasadzie nieistotne , to przyjdzie mi zwariować.

No, to taki elaboracik mi wyszedł especially fod you, my dear
Może coś z niego się Tobie przyda
TAR 10:58, 29 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Cztery przesyłki, powiadasz... i Olsztyn na dokładkę... Ja chyba powinnam udać się do Ciebie na przeszkolenie dot. upychania kolanem, bo zupełnie nie umiem sobie tego wyobrazić

ja mam mnostwo nieobsadzonych miejsc niczym, wolne place do zagospodarowania strasza. i nic nie upycham. Tylko duze juz sie nie mieszcza, doły maja luzy zapytaj Wusi,Dorii, Misi i Kwartecika widzialy na żywo. Pustki wielkie.
galgAsia 11:02, 29 maj 2020

TAR napisał(a)

ja mam mnostwo nieobsadzonych miejsc niczym, wolne place do zagospodarowania strasza. i nic nie upycham. Tylko duze juz sie nie mieszcza, doły maja luzy zaptaj Wusi,Dorii, Misi i Kwartecika widzialy na żywo. Pustki wielkie.
No to zazdroszczę na maxa Aż zzieleniałam