Asiu, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję

Popiół cenny jest w sezonie. Ślimaki go nie lubią
Jednorazowe, bezpieczne dawkowanie popiołu to ok. 3kg na 100 metrów kw dwa razy do roku, czyli na jesieni i wiosnę.
Nawożenie popiołem drzewnym można wykonywać przez cały okres wegetacyjny. Ponieważ zawiera on cenne makro i mikroelementy, z wyjątkiem azotu, idealnie sprawdzi się podczas nawożenia jesiennego, kiedy to niewskazane jest stosowanie nawozów azotowych. Zawarty w nim fosfor i potas przygotują rośliny do przezimowania.
Popiół z kominka doskonale sprawdzi się także podczas jesiennego odkwaszania gleby. Dawkę popiołu dobieramy w zależności od ph gleby i wymagań roślin.
Liczne doświadczenia dotyczące wpływu popiołu na właściwości gleby, wykazują, że najbardziej dogodna dawka wynosi 30-50 g na 1 m². Mniejsze dawki nie wpływają znacząco na ph gleby oraz zawartość składników pokarmowych. Jeśli gleba jest bardzo kwaśna dawkę można zwiększyć do 80 g na 1 m². Popiół mieszamy z powierzchniową warstwą gleby na głębokość 10 cm. Niezmieszany z ziemią zbryla się i tworzy skorupę.
Popiół drzewny jako nawóz nie powinien być natomiast stosowany na glebach zasadowych (ph powyżej 7,5), w przypadku których jeszcze bardziej podniesie, i tak już wysokie ph gleby, a zbyt duża jednorazowa dawka popiołu łatwo doprowadzi do niekorzystnego zjawiska zasolenia gleby.
Do kompostownika ok. 3-5kg na metr sześcienny. Zbyt duże ilości popiołu niekorzystnie wpływają na rozkład materii organicznej. Wzbogaca on pryzmę kompostową w potas, wapń, magnez, fosfor i mikroelementy.
Popiół silnie podnosi poziom ph w pryzmie (odczyn alkaliczny).
Nawożenie popiołem drzewnym można wykonywać również na trawniku.
Decydując się na nawożenie trawnika popiołem, należy jednak pamiętać o jego umiarkowanym stosowaniu rezygnując jednocześnie z innych nawozów bogatych w magnez, żelazo czy wapń, unikając w ten sposób przenawożenia. Zbyt duża dawka popiołu może spowodować problemy w pobieraniu żelaza czy boru, a w konsekwencji osłabiając trawę. Można natomiast mieszać popiół drzewny z nawozem azotowym oraz potasowym. Popiół można używać w walce z mchem na trawniku zamiast dolomitu. Dodatkowo podniesie ph i dzięki zawartości żelaza poprawi kondycję i barwę trawy.