Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

lilarose 21:53, 08 lis 2021

Anda napisał(a)
Dziewczyny A jakbym kiedyś się gdzieś zakorkowała i nie wyskoczyła, to wołajcie głośno

Moje róże w donicach też niedługo wędrują do kąta.

lilarose 22:20, 08 lis 2021

Mgduska napisał(a)

Mi się zaczyna udzielać
Ale tu do wiosny trzeba czekać!!

nieee, no będziemy zimą zamawiały a wiosną przyślą
Agatorek 00:47, 09 lis 2021

Śliczna ta nowa różyczka, piękny róż
antracyt 07:55, 09 lis 2021

Aga, nie bardzo mi idzie opieka nad doniczkowymi kwiatami (dlatego tak mi się pelargonie udają ). Mam nadzieję, że nie zmarnuję tej różyczki.

Magda, tak jak Kaśka napisała - cała zima na zamawianie, z dostawą na wiosnę

antracyt 09:36, 09 lis 2021

Ewo
drążę temat - idealna donica dla róży to jaka? O kształt, materiał i rozmiar mi chodzi. Mam kilka terrakotowych, ale nie wiem czy docelowo nie za małe. Sporo dużych plasikowych też mam, może taka + osłonka?
Mgduska 11:11, 09 lis 2021

lilarose napisał(a)

a co kupiłaś? cooo?

Odpowiedź u mnie
Mgduska 11:17, 09 lis 2021

antracyt napisał(a)
Ewo
drążę temat - idealna donica dla róży to jaka? O kształt, materiał i rozmiar mi chodzi. Mam kilka terrakotowych, ale nie wiem czy docelowo nie za małe. Sporo dużych plasikowych też mam, może taka + osłonka?

Jak dla mnie opcja z plastikowym wypełnieniem terakotowej donicy jest najlepsza. Terakota chroni przed zmianami temperatury - i przegrzaniem, i mrozem, natomiast plastikowa zapobiega wysychaniu. Nie mówiąc o tym, że cholery można dostać, jak się próbuje wyciągnąć ukorzenioną różę z terakotowej donicy. Stosuję też opcję bez dna, bo plastikowe doniczki są jednak trochę płytsze, niż potrzebują róże, więc wycinam denko, taka donica ma wszystkie ww. zalety, a krzaczek ma dużo miejsca na korzenie.
Agatorek 12:09, 09 lis 2021

antracyt napisał(a)
Aga, nie bardzo mi idzie opieka nad doniczkowymi kwiatami (dlatego tak mi się pelargonie udają ). Mam nadzieję, że nie zmarnuję tej różyczki.

Mam tak samo. W domu to eM musi podlewać, inaczej by nic nie było. Na zewnątrz nie mam donic, tzn miałam dwie (pelargonie ) i trochę przeschnięte były.
W przyszłym roku wsadzę tam albo jakieś rojniki, albo rozchodniki .
antracyt 16:58, 09 lis 2021

Mgduska napisał(a)

Jak dla mnie opcja z plastikowym wypełnieniem terakotowej donicy jest najlepsza. Terakota chroni przed zmianami temperatury - i przegrzaniem, i mrozem, natomiast plastikowa zapobiega wysychaniu. Nie mówiąc o tym, że cholery można dostać, jak się próbuje wyciągnąć ukorzenioną różę z terakotowej donicy. Stosuję też opcję bez dna, bo plastikowe doniczki są jednak trochę płytsze, niż potrzebują róże, więc wycinam denko, taka donica ma wszystkie ww. zalety, a krzaczek ma dużo miejsca na korzenie.

Patent bez dna w plastiku podoba mi się
A jak duże donice masz dla swoich róż?
Mgduska 17:43, 09 lis 2021

antracyt napisał(a)

Patent bez dna w plastiku podoba mi się
A jak duże donice masz dla swoich róż?

Taką porządną donicę mam tylko jedną, tzn naprawdę dużą, ona ma trzydzieści kilka centymetrów średnicy i wysokości. Pozostałe dwie mam takie zwykłe, ok. 30 cm wysokości. Na oko. Na początek mogą być, ale już planuję przesunięcia - róża z dużej donicy idzie do gruntu, z mniejszej idzie do dużej. Rotacja jest cały czas, np. jedna Pashmina trafiła do donicy - to jest jej ostatnia szansa, albo się weźmie za siebie, albo pójdzie na zesłanie. Strasznie przereklamowana odmiana, tak przy okazji.