Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 18:31, 09 lis 2021

Ja mam terakotową taką ok 34cm średnicy i wysokości. Zobaczymy jaka duża okaże się róża. Plastikową mam większą, w razie czego dokupię do niej "opakowanie".
Pashmina nie jest w moim typie, wolę róże, które do końca rozwijają pąki.
Anda 18:34, 09 lis 2021

antracyt napisał(a)
Ewo
drążę temat - idealna donica dla róży to jaka? O kształt, materiał i rozmiar mi chodzi. Mam kilka terrakotowych, ale nie wiem czy docelowo nie za małe. Sporo dużych plasikowych też mam, może taka + osłonka?

Idealna to taka, gdzie dobrze rośnie i podoba się właścicielowi Terakotę lubię, ale jak donica duża, to jest ciężka. Tak samo donice ceramiczne - te lubię najbardziej. Najbardziej praktyczne są donice plastikowe lub z tworzywa, ale z wyższej półki, żeby mróz przetrwały. Nawet jeśli są duże, to można je jakoś przesunąć.
Wysokość donicy dla małych róż to taka ok. 40 cm +. W donicy miejsce szczepienia tez powinno być pod ziemia, a w małej donicy wtedy miejsca dla korzeni może juz być za mało. Donice nie muszą być bardzo szerokie, ale wysokie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:34, 09 lis 2021

Mgduska napisał(a)

Jak dla mnie opcja z plastikowym wypełnieniem terakotowej donicy jest najlepsza. Terakota chroni przed zmianami temperatury - i przegrzaniem, i mrozem, natomiast plastikowa zapobiega wysychaniu. Nie mówiąc o tym, że cholery można dostać, jak się próbuje wyciągnąć ukorzenioną różę z terakotowej donicy. Stosuję też opcję bez dna, bo plastikowe doniczki są jednak trochę płytsze, niż potrzebują róże, więc wycinam denko, taka donica ma wszystkie ww. zalety, a krzaczek ma dużo miejsca na korzenie.

Fajny patent
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 18:37, 09 lis 2021

Agatorek napisał(a)

Mam tak samo. W domu to eM musi podlewać, inaczej by nic nie było. Na zewnątrz nie mam donic, tzn miałam dwie (pelargonie ) i trochę przeschnięte były.
W przyszłym roku wsadzę tam albo jakieś rojniki, albo rozchodniki .

W domu nawet gdybym chciała, to nie mogę mieć za dużo roślin, bo potrzebuję parapetów i innych jasnych miejsc do zimowego przechowywania tego co na zewnątrz nie zimuje i wiosennego siania, sadzenia itp
Przesuszyłaś pelargonie? Mistrzyni
antracyt 18:39, 09 lis 2021

Anda napisał(a)

Idealna to taka, gdzie dobrze rośnie i podoba się właścicielowi Terakotę lubię, ale jak donica duża, to jest ciężka. Tak samo donice ceramiczne - te lubię najbardziej. Najbardziej praktyczne są donice plastikowe lub z tworzywa, ale z wyższej półki, żeby mróz przetrwały. Nawet jeśli są duże, to można je jakoś przesunąć.
Wysokość donicy dla małych róż to taka ok. 40 cm +. W donicy miejsce szczepienia tez powinno być pod ziemia, a w małej donicy wtedy miejsca dla korzeni może juz być za mało. Donice nie muszą być bardzo szerokie, ale wysokie.

To już wiem, że te moje nie bardzo się nadają(za niskie są), czas na zakupy
Anda 18:49, 09 lis 2021

Ja też potrzebuję nową donicę. Wiosną wybiorę się chyba do Venlo. Tam podobno jest fajne centrum ogrodnicze. Zresztą Holandia zawsze ma wszystko ładniejsze niż tu

Jutro wybieram się za to na zakupy ciuchowe. Potrzebuję nowe hoody
lilarose 19:03, 09 lis 2021

antracyt napisał(a)

W domu nawet gdybym chciała, to nie mogę mieć za dużo roślin, bo potrzebuję parapetów i innych jasnych miejsc do zimowego przechowywania tego co na zewnątrz nie zimuje i wiosennego siania, sadzenia itp
Przesuszyłaś pelargonie? Mistrzyni

Kocham Was dziewczyny
te parapety przeznaczone na wysiewy
i domowe rośliny utrzymywane przy życiu przez męża
cała ja
antracyt 19:34, 09 lis 2021

sylwia_slomc... 21:05, 09 lis 2021

antracyt napisał(a)

No, to masz argument na wstrzymanie. A ja "niestety" wymyśliłam sobie mini poletko daliowe koło truskawek i chyba nie będę się tak bardzo powstrzymywać Z 8-10 odmian powinno mi się tam zmieścić

Dalie super sąW warzywniku
Mgduska 21:13, 09 lis 2021

lilarose napisał(a)

Kocham Was dziewczyny
te parapety przeznaczone na wysiewy
i domowe rośliny utrzymywane przy życiu przez męża
cała ja

Ja też Was kocham Z tym, że mój mąż przesuszył kaktusa
U mnie parę sukulentów wciąż się nie poddaje, a nawet, jak sobie o nich przypominam latem i podleję, z dość uporczywą regularnością, raz do roku, zakwitają. Wszystkie przeniosłam do pokoju córki, żeby sobie ułatwić akcje reanimacyjne.