Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 08:42, 01 mar 2022

Ja u siebie jeszcze nie dotarłam do sklepu... może dzisiaj się uda.
antracyt 08:54, 01 mar 2022

Martka napisał(a)
Ale gdzie macie te wiórki?
Zuzko, zdjęcia obejrzałam z przyjemnością, dzięki za nie. Jakie postępy w kwitnieniu! Ciemiernik z długimi płatkami zjawiskowy!
Jak wysoka rośnie czeremcha? Mam nadzieję, że ktoś trzymał tę drabinę i był gotów łapać???

Zdjęcia po dzisiejszej nocy chyba nieaktualne, wszystko białe od mrozu. Wiem, że zima i to normalne, że zimno, ale już się przyzwyczaiłam do odrobiny ciepełka
Ta nasza/nie nasza czeremcha ma po cięciu jakieś 3m, ogoliłam ją (niech będzie, przyznaję się że trochę przy pomocy mężatego) o jakieś 1,5m. Robimy to co roku i zrobiło się z niej już na tyle stabilne drzewko, że można spokojnie drabinę o nią oprzeć i jest bezpiecznie. Mój lęk wysokości zaczyna się objawiać jak mam nogi nawet 1,5m od ziemi, więc to był niezły wyczyn
Mgduska 09:15, 01 mar 2022

Czeremcha bez cięcia osiąga kilkanaście metrów. Ale dobrze znosi cięcie, kwitnie corocznie i owocuje. Nasz owoce w większości zjadają ptaszki, ale nie mam żalu
Martka 20:41, 01 mar 2022

To faktycznie, próba pokonania własnych lęków bardzo udana, brawo! Czeremcha chyba do mojego ogrodu byłaby zbyt wigorna, bo właśnie ptaszkom chcę coś miłego posadzić. Ale wysokie drzewka ze względu na wrażliwych i lękliwych sąsiadów nie wchodzą w grę, a wzrost może się wymknąć spod kontroli... Postawię na czarny bez i jarząb. Zauważyłam, że kosy wyniosły się z mojego ogrodu, a tak było z nimi w zimie miło, może jeszcze powrócą...
antracyt 08:48, 02 mar 2022

Czeremchy dziko rosnące za płotem rozrastają się na razie bardziej w formę sporych krzaków niż drzew, w górę idą trochę wolniej niż ta, którą regularnie tniemy. Wszystkie są uwielbiane przez ptaki. Zimą przesiadują na nich wróble i sikorki, a owoce są przysmakiem szpaków, które robią na nie regularne(ale trwające kilkadziesiąc sekund) naloty w olbrzymich ilościach. Wygląda to obłędnie, kiedy na chwilę zielona masa dosłownie zamienia się w czarną, ruchliwą i głośną, po czym chmara przenosi się na kolejną czeremchę W czasie kwitnienia też wygląda bardzo ładnie, cała oblepiuona białymi kwiatkami, jesienią intensywnie się przebarwia, ale mimo wszystko, chyba tak jak piszesz, pomyślałabym o innym mniej wigornym drzewku. Mozesz jeszcze poszukać odmiany o różowych kwiatach, któraś z dziewczyn na forum ma i w czasie kwitnienia wygląda pięknie. To prawdopodobnie Prunus padus Colorata. Ciekawe, czy też jest tak wyrywna ze wzrostem.
Mgduska 08:58, 02 mar 2022

Całkiem możliwe, że te odmianowe rosną niższe.
Ja swojej nie oddałabym, bo ja bardzo lubię, chociaż wymaga corocznej korekty. Dawno temu posadził mi ją Tata, bo zachwyciły nas w CO jej piękne, błyszczące, ciemnozielone liście.
Ciekawe jest to, że czeremchy wymagają sporo wilgoci, a u mnie jest posadzona na samym szczycie działki, w najsuchszym miejscu. Przez pierwszych kilka lat była bardzo mizerna, nawet liście miała blade. Ale odkąd złapała korzeniami to, czego jej potrzeba, rośnie jak szalona.
Pionowo w górę, w formę drzewa pójdą egzemplarze posadzone w cieniu. Będą rachityczne, ale możliwości wzrostu na wysokość maja naprawdę spore.
antracyt 09:08, 02 mar 2022

"Nasza" czeremcha rośnie przy płocie, na działce gdzie sąsiadem od kilku lat jest bank. Obawiam się, że jak ktoś tą działkę w końcu kupi, to drzewko wytnie. Szkoda, bo bardzo ją lubię. Jedyny ewentualny plus będzie z tego taki, że cisy, które rosną po naszej stronie płotu w końcu dogonią towarzystwo, które rośnie dalej od korzeni czeremchy.
Magara 12:12, 02 mar 2022

W przyszłym tygodniu podobno będą nasze dalie
mrokasia 12:15, 02 mar 2022

antracyt napisał(a)
Ja u siebie jeszcze nie dotarłam do sklepu... może dzisiaj się uda.

Specjalnie pojechałam dziś do najbliższego Lidla (20km he he he) i kicha, nawet śladu nie było po wiórkach...
antracyt 13:18, 02 mar 2022

Kasia, a pytałaś sprzedawców? Oni je w dość dziwnych miejscach na sklepie wystawiają, przynajmniej u mnie