Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 19:26, 13 maj 2013

"Słynne" pelargonie angielskie (holenderskie) z lutowej oferty Lidla - ciekawa jestem czy zakwitną jeszcze raz? Mój kolor w tym sezonie.

Kolejny klosz w wydaniu stołowym, a pod nim dzienna porcja kalorii dla ogrodniczki pochylonej nad chwastami:

W angielskim warzywniku-zielniku musi być () donica ze sznurem i prusznik. Jest miododajny i obłędnie pachnie.

Konstancja30 19:37, 13 maj 2013

kolor pelasi to mój ubiegłoroczny i tegoroczny - jak upoluję ... kalorie zjadłam oczami (pewnie dlatego mam coraz większe i to nie kolega Graves- Basedowa ) ... a prusznik ... a prusznik chcieć upolowac jak pachnie nieziemsko
Sebek 20:04, 13 maj 2013

Ciasto wygląda smakowicie, ale ta donica z prusznikiem jeszcze bardziej - ale będzie cudny jak podrośnie
Pszczelarnia 20:05, 13 maj 2013

Kwitnie wiele roślin, nie nadążam z pokazywaniem (raczej fotografowaniem), bo niewyplewione, bo deszcz, bo ciemno, bo światło nie takie, bo zmiany, brak tła, otoczenia zdjęciowego i przeróbki nieuniknione.
Przedziwne zestawienie porzeczki krwistej, wiśni (śliwy) ozdobnej, różanecznika, miodunek - kwitną w jednym czasie.

A za nimi kalina (jaka?): pachnie przecudnie, mgliście słodko. Uraczyła mnie w tym roku większą ilością kwiatów (mroźny przeciąg zimowy nie służy jej):

Na miejsca zacienione pod drzewa i krzewy w nasadzeniach naturalnych polecam seslerię oraz pragnię syberyjską oraz marzannę wonną (też pachnie) - zadarnia skutecznie (wytrzymuje suchą glebę pod drzewami):

Albo tiarelki:

Pszczelarnia 20:24, 13 maj 2013

Jeszcze nietknięta wiedelcem Benthleya rabatka z trawami (carex comans, hakone zwykła), liliami i czosnkami od Finki :
Ale systematycznie posuwam się do przodu: oplewić, wyrównać kancik, wyściółkować próchnicą obornikową (czy istnieje takie pojęcie ogrodowe?) albo korą drobną (wokół drzewek i krzewów), zachwycić się przedmiotem pracy.

Bo taka tiarelka choć sama jedna (na razie) wygląda fajnie:

Czy ktoś może mi polecić paprocie ładne do niemokrego cienia?

Te pierwiosnki to trochę z innej bajki. Za nimi epimedium (moje też kwitnie a myślałam, że u Leny tylko kwitnie) oraz lilia martagon (a miałam ich wiele, no cóż cebulowe nie lubią przeróbek rabatowych):

Pszczelarnia 20:45, 13 maj 2013

Widok z okna kuchennego na ogrodowe grządki kuchenne.

I widok z drugiej strony: kwitnie jabłoń ozdobna, co ma takie małe jabłuszka i grusze (poszukuję gruszy Chanticleer):

A trawa rośnie, M. nie nadąża z koszeniem. Wokół niektórych drzewek w sadzie (inspiracja Danusi z Holandii, tzn. Danusia pokazywała na zdjęciach w Holandii) wysiałam nasturcję (bardzo gęsto, po kilkanaście ziaren, jak wzejdzie przerzedzę).

Będzie Zośka czy jej nie będzie? Nie wiem, czy już sadzić cukinie, dynię i fasolkę oraz siać buraczki?
Pomidory moje rachityczne wysadzę po 20-ym. Ojcowe lepsze, nie ma paniki.

Joku 20:55, 13 maj 2013

U mnie radziła sobie nieźle paprotka zwyczajna. Podlewałam ją od czasu do czasu w czasie suszy. Duża nie jest, zbytnio się nie rozrasta.
Gabisia 22:52, 13 maj 2013

Wszystko u Ciebie piękne Ewuniu!
Ale najbardziej ujęła mnie jabłonka i donica ze sznurem
Madzenka 22:56, 13 maj 2013

Ślicznie u Ciebie!
Tess 23:00, 13 maj 2013

Pszczółko, przepiękny masz "widok z okna kuchennego na ogrodowe grządki kuchenne"