Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

zbigniew_gazda 06:55, 10 maj 2013

Ewo wpadam z pozdrowieniami z rana. A powiedz jak Twoje pszczółki czy przeżyły zimę? Chodzę teraz pomiędzy łanami rzepaku i niestety pszczół nie widać. Nie będzie rzepaku? Pozdrowienia.
BEATA_S 07:15, 10 maj 2013

Tworzysz u siebie niesamowity klimat Pszczółko Zaglądam do Ciebie , choć nie zawsze się wpisuję, nacieszę oczy i pędzę dalej. Nawet myślałam o tym ,aby się wybrać z rodziną w Twoje strony, bo nie byliśmy jeszcze w Kotlinie. A widzę, że warto. Nabrałam ochoty po spotkaniu ogrodowiskowym Warzywniak pierwsza klasa Ewuś życzę miłego dnia !
agniecha973 07:16, 10 maj 2013

U nas też jakoś mało pszczół widać, zdecydowanie mniej tej wiosny. Trzmieli sporo, a pszczółkę zobaczyć na kwiatku to rarytas. Ale na dzikiej czereśni mocno bzyczało podczas kwitnienia, tylko co?
Pszczelarnia 10:09, 10 maj 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Ewo wpadam z pozdrowieniami z rana. A powiedz jak Twoje pszczółki czy przeżyły zimę? Chodzę teraz pomiędzy łanami rzepaku i niestety pszczół nie widać. Nie będzie rzepaku? Pozdrowienia.

Agniecha: "U nas też jakoś mało pszczół widać, zdecydowanie mniej tej wiosny. Trzmieli sporo, a pszczółkę zobaczyć na kwiatku to rarytas. Ale na dzikiej czereśni mocno bzyczało podczas kwitnienia, tylko co?"

W sprawie pszczół odpowiadam, bo to temat najważniejszy.

Jestem bardzo zaniepokojona. Roje słabe jak nigdy. Też mało widuję na kwiatach. Moje przeżyły w 50%. Nie były w stanie pobrać pokarmu na jesieni i potem w zimie.

Zbyszku, rzepak da radę (czasami myślimy, że nie ma pszczół na rzepaku a one jakoś były, bo plony są). Martwi mnie tylko: co będzie jak wprowadzi się do upraw rzepak samopylny (może już jest?), np. czy zawartość kwiatów takiego rzepaku będzie atrakcyjna/zdrowa dla pszczół? Apeluję, proszę nie latajcie z chemią po ogrodach w dzień w czasie oblotu owadów pożytecznych. Opryski wykonujemy nad wieczorem. Wierzcie mi nigdy nie widziałam pszczoły obojętnej na jakikolwiek oprysk.

Jestem człowiek naturalny i nie lubię majstrowania przeciwko naturze.

jotka 17:28, 10 maj 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Ja też!!!

Wszędzie gdzie mogę to apeluję: mniej chemii !
Milka 17:31, 10 maj 2013

Pszczółko, przyłączam się do apelu i chemii nie stosuję, tylko na chodnik, a tak naturalnie walczę
Madzenka 19:42, 10 maj 2013

Pszczólko wyłącznie o zmierzchu chemię stosuję, gdy już nie latają...
ewalm 19:56, 10 maj 2013

"Człowiek naturalny". Piękne
A ja Pszczelarnio nie mogę do rzepaku dotrzeć, a tak chciałam Ci zdjęcia pokazać : (
Co do braku oprysków lub ich ograniczania, byłabyś ze mnie zadowolona.
baraga1904 20:16, 10 maj 2013

...podpisuję się Pszczółko pod Twoim apelem... opryski wieczorem...
...u mnie też jakoś mało pszczółek w ogrodzie i okolicy...
bociek 21:03, 10 maj 2013

Pszczelarnia napisał(a)

W sprawie pszczół odpowiadam, bo to temat najważniejszy.

Jestem bardzo zaniepokojona. Roje słabe jak nigdy. Też mało widuję na kwiatach. Moje przeżyły w 50%. Nie były w stanie pobrać pokarmu na jesieni i potem w zimie.

Zbyszku, rzepak da radę (czasami myślimy, że nie ma pszczół na rzepaku a one jakoś były, bo plony są). Martwi mnie tylko: co będzie jak wprowadzi się do upraw rzepak samopylny (może już jest?), np. czy zawartość kwiatów takiego rzepaku będzie atrakcyjna/zdrowa dla pszczół? Apeluję, proszę nie latajcie z chemią po ogrodach w dzień w czasie oblotu owadów pożytecznych. Opryski wykonujemy nad wieczorem. Wierzcie mi nigdy nie widziałam pszczoły obojętnej na jakikolwiek oprysk.

Popieram!!!! Nie pryskac bezmyslnie. Chemia stala sie lekarstwem na wszystko, a to nie pozostaje bez wplywu na innych mieszkancow naszych ogrodow, a i na nas samych tez,

Pszczolko, u mnie z iloscia pszczol w porownaniu z ubieglym rokiem jest lepiej, lata ich malo, ale troszke sie pojawia. Nawet zagladaja do naszego opuszczonego ula. Trzymam kciuki za odtworzenie pasieki.