Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 08:41, 07 paź 2013

W części użytkowej ogrodu (Bogda pytała o stan aktualny) porządki, czyli zamęt. Kogutek zerka z niepokojem:

Czas ściąć i przekopać gorczycę:

polinka 08:44, 07 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Zima będzie solidna. Pszczoły miały nastroje rabunkowe: bardzo drażliwe były podczas zakarmiania, skłonne do rabunku. Pod koniec lata przypomniały sobie, że zima idzie a nic nie mają w ulu.

Jest zimno, wrzesień był zimny, ziemia już zimna, mokra, sztywna.

Czyżby rosyjskie prognozy miały się sprawdzić? Oby nie...
Pozdrawiam cieplutko

Pszczelarnia 08:46, 07 paź 2013

I kawałek nowej rabatki, na której znajdują się w chwili obecnej: złocienie białe, niskie astry fioletowe i niebieskie, rozplenica, czosnki fioletowe, goździki różowe pachnące, róże różowe i białe niskie.
EDIT: Czy dorzucić tutaj jeszcze jakiegoś kwiecia letniego w kolorze bordo albo fioletu (heliotropy)?

Mariusz 17:18, 07 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Trzcinniki, Marzeno.

Mariusz, macie w Arboretum jabłonie starych odmian - gdzie je można kupić? Zapragnęłam bowiem dosadzić jeszcze trochę drzew owocowych. Mus wyciąć stare. Szczepić ani oczkować nie będę (chociaż kiedyś nawet sobie podkładkę posadziłam, żeby mieć w zapasie). Oczkować umiem (umiałam).

Posadzę gotowce. Przecież są szkółki i szkółkarze przywracający do życia dawne odmiany.

Witaj
Są w sprzedaży w Bolestraszycach, ale nie prowadza sprzedaży wysyłkowej.
Sprzedaż tych odmian rusza 15 października, możesz kupić 23 odmiany, miedzy innymi najlepsze moim zdaniem Kandil Sinap, Malinowa Oberlandzka, Cellini, Kosztela, Kronselska.

Szczepienie to fajne zajęcie. . Próbowałaś kiedyś okulizacje na przystawkę boczną - chip budding?

Gardenarium 19:15, 07 paź 2013

Ta biała roślina to koniczyna żółtobiała - Trifolium ochroleucum o słodko pachnących kwiatach, krewna koniczyny. Rozmnaża się przez wysiew nasion.

Ta druga, o żółtych kwiatach podobnych do ostu, to chaber wielkogłówkowy - Centaurea macrocephala. Dla Ciebie Ewciu sie nadaje, bo fajnie by wyglądał na skarpie w wielkich kępach, chętnie z werbeną patagońską, krwawnikami czerwoną monardą, ostróżkami.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:16, 07 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
I kawałek nowej rabatki, na której znajdują się w chwili obecnej: złocienie białe, niskie astry fioletowe i niebieskie, rozplenica, czosnki fioletowe, goździki różowe pachnące, róże różowe i białe niskie.
EDIT: Czy dorzucić tutaj jeszcze jakiegoś kwiecia letniego w kolorze bordo albo fioletu (heliotropy)?

Verbena bonarinsis, jeżówki.

Instagram Ogrodowiska
Mala_Mi 19:32, 07 paź 2013

Ewa... żółtego chabra mam.. na zbyciu i duuuuuuużo jeżówek białych i różowych... Jak chcesz to ci wyśle.. Dziś wiadro jeżówek wyrzuciłam.. a to dopiero z kawałeczka..
O taki (napisz że przeczytałaś u mnie, to foty usunę by Ci nie zaśmiecać)

Takie jezówki..
Madzenka 20:21, 07 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Zima będzie solidna. Pszczoły miały nastroje rabunkowe: bardzo drażliwe były podczas zakarmiania, skłonne do rabunku. Pod koniec lata przypomniały sobie, że zima idzie a nic nie mają w ulu.

Jest zimno, wrzesień był zimny, ziemia już zimna, mokra, sztywna.

Izabello-Konstancjo (przypomniało mi się, że prosiła o mgły) - będą, bo są cudne!

Buuuu strach się bać...
Bogdzia 20:22, 07 paź 2013

Przesliczne jesienne zdjęcia zamieściłaś.Pozdrówka.
grembosia 20:35, 07 paź 2013

Pięknie jesiennie u Ciebie...