Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

viva 23:36, 11 paź 2013

Ewo, piękna jesień u Ciebie. Chciałabym zobaczyć łączkę barbulową, czy masz je wszystkie razem? Moja barbula na razie samotna ale przyjdą koleżanki. Mieć ją to zysk dla ogrodu
Fil des saisons....masz dobry wywiad czy na wyczucie?
Jest mi smutno, że chyba nie warto u mnie dosadzać róż, wyciągam następne ogryzione.

Nowe nabytki, nowe klimaty.....
Kondzio 00:05, 12 paź 2013

macham i czekam na więcej zdjęć hi hi hi
Urszulla 07:48, 12 paź 2013

pozdrawiam, ładne te jesienne fotki
oby nam taka pogoda dopisywała dłużej
Gardenarium 20:37, 12 paź 2013

Zasmuciłam się myślą o zimie

Instagram Ogrodowiska
mira 21:50, 12 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Po raz kolejny wklejam sobie dla otuchy credo Ogrodowiska, autorstwa Danusi:

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.

Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak coś nowego przyjdzie do głowy to dopiszę

no nie uwierzysz, widziałam kiedyś u kogoś jak cytował i pomyślałam, że powinnam sobie też co kilka stron wkleić i sprawdzać - więc skopiuję do siebie
dziś stosowałam pkt 10
Krys 22:55, 12 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Zasmuciłam się myślą o zimie

Danusia zimy w tym roku nie bedzie!!!!!!
barbara_kraj... 23:17, 12 paź 2013

Ewo, zajrzyj, podalam moją sugestię co do nazwy kwiatków
Mala_Mi 12:09, 14 paź 2013

Lecem z rewizytą.... i nic nie ma.
gierczusia 21:26, 14 paź 2013

Krys napisał(a)

Danusia zimy w tym roku nie bedzie!!!!!!

Nooo coś niemożliwego ..... To jest już pewne ??.... Lepszej wiadomości nie mogłam się spodziewać .... Hurrrrraaaaa
ewalm 10:22, 15 paź 2013

Pszczółko, ja wrócę jeszcze do speciesów i genusów, z którymi walczyłaś, ponieważ nie odpowiedziałam Ci u Agi, a prosiłaś o "na przykładzie". Systematykę podała tam Gosia, więc już pewnie wiesz z grubsza jak wygląda. Fragment który cytowałam powalił mnie zawiłością, choć jak się w niego wgryźć nie jest już taki skomplikowany.
To są dwa problemy, jeden wynikający z drugiego. Ten pierwszy to skomplikowane powiązania "rodzinne" roślin, które krzyżują się ze sobą w dużo częściej i łatwiej niż to ma miejsce np. u ssaków czy ptaków, z powodu czego ich systematyka jest bardziej zawiła, a drugi problem to jak ująć te skomplikowane i często niejasne pokrewieństwa w nazewnictwie. I fragment z Senety tego drugiego problemu dotyczył.

Sprawe komplikuje jeszcze dodatkowo fakt, że dla roślin dziko rosnących i roślin uprawnych istnieją dwa odrębne kodeksy międzynarodowe: "International Code of Botanical Nomenclature" i "International Code of Nomenclature for Cultivated Plants"

Genus to rodzaj, species to gatunek tak jak napisałaś. Rodzaj to w systematyce jednostka (czyli takson) wyższa niż gatunek - do jednego rodzaju może należeć wiele gatunków. Dalej sytuacja się komplikuje ponieważ jednostki niższe od gatunku sa trzy: podgatunek, odmiana i forma. Ale w przypadku roslin uprawnych mówi się zwykle o odmianach. Odmiana uprawna nazywana jest kultywarem. Wspomina sie jeszcze o tzw. odmianach botanicznych czyli znalezionych w naturze a nie wytworzonych drogą selekcji przez człowieka.

Za nazwy naukowe uważa się nazwy łacińskie.
Nazwę rodzaju piszemy kursywą z dużej litery i jest to rzeczownik, np. Pennisetum., Fagus, Picea.
Nazwa gatunku - również kursywą, ale z małej litery i językowo jest to przymiotnik lub przydawka rzeczownikowa np. alopecuroides, omorica
Nazwa odmainy czyli kultywaru powinna pochodzić z języka nowożytnego, czyli nie łaciny, i jest pisana normalna trzcinką, z dużej litery i w pojedynczym cudzysłowie, np. 'Little Bunny'.

Może być tak, że danej odmiany uprawnej nie da się zaliczyć do żadnego gatunku, ponieważ jej pochodzenie jest zbyt złożone i wtedy nazwę odmiany pisze się bezpośrednio po nazwie rodzajowej.

A 'x' oznacza krzyżowkę czyli hybrydę, ale tu pisownia nazwy jest uzależniona od tego czego to jest krzyżówka: może być międzyrodzajowa, może być międzygatunkowa....
I na tym etapie nazewnictwo robi się całkiem skomplikowane. Można o tym poczytać w "Dendrologii" Senety i Dolatowskiego.