Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

sylwik69 10:10, 06 wrz 2020

Jeśli chodzi o seslerie to mam obie odmiany wymienione przez Wiolę i potwierdzam,że te rośliny na pewno się u Ciebie sprawdzą skoro rosną u mnie!! skalna rośnie do dużych rozmiarów,co przy dużej rabacie jest zaletą i hamuje rozwój chwastów.
Ja też nie jestem miłośniczką róż,ale mam 2 odmiany dla początkujących: Fairy i Swany.Nie są zupełnie wymagające i kwitną bardzo długo,aż do przymrozków jest jeszcze Bonica i Aspirin .Ta ostatnia jest piękna,widziałam w szpalerze a za nimi trawy i hortensje
andzia458 17:04, 06 wrz 2020

Taki mały schemacik przy niedzielnej kawce.

L- lilak
T- tawuła japońska
W- wiśnia Kanzan
H- hortensje Limelight
C- cis
K- Klon ussuryjski

Tak sobie mierzę dzisiaj, oglądam i może pomiędzy wiśnią a klonem dać derenia elegantissima? Ewentualnie zabrać stamtąd cisa i dereń byłby tłem dla hortensji?
Pomiędzy Limkami jest 100cm odstępu, Variegatus się tam zmieści pomiędzy?
Burza mózgów by się przydała bo ja tej nocy spać nie mogłam przez tą rabatę.
Gruszka_na_w... 20:47, 06 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Haniu a jaką odmianę byś sugerowała? Swany, The Fairy? Dałaś mi do myślenia. Róże są piękne tylko tak trochę się ich boję, że odniosę porażkę.

Okrywowe róże sadzą na rabatach miejskich z uwagi na ich bezproblemowość.Dasz radę! Swany ma skłonność do wypuszczania batów. Lepsza będzie Alba Meidiland albo White Fairy. Będą pasować do hortensji. Zobacz, ile tam będziesz miała miejsca. Je sadzi się w rozstawie ok. 50-75 cm. Przed różami możesz wsadzić ciemniejsze żurawki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:05, 06 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Taki mały schemacik przy niedzielnej kawce.

L- lilak
T- tawuła japońska
W- wiśnia Kanzan
H- hortensje Limelight
C- cis
K- Klon ussuryjski

Tak sobie mierzę dzisiaj, oglądam i może pomiędzy wiśnią a klonem dać derenia elegantissima? Ewentualnie zabrać stamtąd cisa i dereń byłby tłem dla hortensji?
Pomiędzy Limkami jest 100cm odstępu, Variegatus się tam zmieści pomiędzy?
Burza mózgów by się przydała bo ja tej nocy spać nie mogłam przez tą rabatę.

Nie sadź w linii. Rób z roślin trójkąty. Wtedy plama będzie bardziej naturalna.

W jednej linii nie sadź roślin znacznie różniących się wzrostem. Tawuły japońskie sa niziutkie. Żeby ładnie wyglądały, to trzeba je ciąć w kulkę. mają wtedy ok. 30-40 cm. Palibiny mają ok. 1,5 m. ie zabieraj z tej rabaty zimozielonych!
Od października do kwietnia rośliny są bez liści. Będzie łyso.

Nie umiem rysować, ale układ nasadzeń ma wyglądać mniej więcej tak

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 22:05, 06 wrz 2020

Haniu dziękuję za cenne uwagi. Twój ogród jest tak fajnie zrobiony, że wiem, że z pewnością Twoje rady są dobre...

Asia-Makadamia zrobiła mi szkic a ja się może za bardzo go trzymałam.

Najchętniej zaprosiłabym Kobitki którąś z Was do siebie i prosiłabym o ogrodnicze wsparcie.
sylwia_slomc... 22:34, 06 wrz 2020

Hania dobrze pisze
anpi 22:34, 06 wrz 2020

Andziu, śledzę Twoje poczynania Ale sama uczę się na własnych błędach, więc chyba z doradzaniem nasadzeń się wstrzymam, chyba,że będę czegoś pewna Ważne, że zadbałaś o przygotowanie podłoża, roślinki się odwdzięczą a przesadzanki na początku ogrodniczkowania i tak są nieuniknione Ale polecam korzystanie z rad innych, jest tu wiele doświadczonych już ogrodniczek i ogrodników A do siebie zapraszam, może wybierzesz się kiedyś w nasze strony?
andzia458 22:46, 06 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hania dobrze pisze

Jestem o tym przekonana.
andzia458 22:48, 06 wrz 2020

anpi napisał(a)
Andziu, śledzę Twoje poczynania Ale sama uczę się na własnych błędach, więc chyba z doradzaniem nasadzeń się wstrzymam, chyba,że będę czegoś pewna Ważne, że zadbałaś o przygotowanie podłoża, roślinki się odwdzięczą a przesadzanki na początku ogrodniczkowania i tak są nieuniknione Ale polecam korzystanie z rad innych, jest tu wiele doświadczonych już ogrodniczek i ogrodników A do siebie zapraszam, może wybierzesz się kiedyś w nasze strony?

Ja jeszcze dobrze nie posadziłam a już przesadzam.
Pewnie się wybiorę, zwłaszcza, że nigdy w tamtych stronach nie byłam a lubimy jeździć. Ja to już prawie mazowieckie właściwie.
andzia458 22:50, 06 wrz 2020

Haniu no wybacz, że Cię tak męczę... No ale ratuj, jak wybrnąć teraz z tych moich sadzeniowych potknięć?