Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

sylwia_slomc... 21:30, 04 wrz 2020

Tempo prac masz imponujące
andzia458 21:37, 04 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tempo prac masz imponujące

Sylwia, do Ciebie i Twojego tempa zdecydowanie mi daleko.
To tylko takie małe kroczki.
W przyszłym tygodniu mam dużo spraw do załatwienia, chłopcy będą już mieli swoje terapie więc póki mogę, to działam.
andzia458 22:49, 04 wrz 2020

Dziewczyny mam potrzebę tworzenia heheh. I siania, sadzenia. Przy tylu myślach chyba co noc zaczną mnie nawiedzać ogrodowe sny.

Rysowanie słabo mi wychodzi, może innym razem.
Dumam, że te dwie zewnętrzne głębokie boki rabaty zostawię na wiosnę, na spokojnie, może z większą wiedzą.

W centrum, w najwęższej części są 3 lilaki Palibiny- posadzone co 115cm.
Przed nimi może hosty Sum and Substance lub mniejsza np June, na przemian z jakąś zimozieloną paprocią?
I po wsadzam tu wiosenne cebulki, żeby pusto nie było wczesną wiosną...

Dalej po bokach lilaków są tawuły japońskie. Przed nimi może coś zimozielonego- tylko co? Trzmielina?

Kolejno wiśnia Kanzan i półtora metra dalej pierwsza z trzech Limek.
Za Limkami, za radą Hani Gruszki miskanty Variegatus.
Przed Limkami turzyca Gold Fountains i żurawki w jednym/dwóch kolorach?

I dalej, te większe powierzchnie na wiosnę.

I teraz bardzo proszę o spostrzeżenia i wytykanie mi moich błędów myślowych.
Helen 09:42, 05 wrz 2020

Musiałam zgooglować tę turzycę, bardzo ładna jest
Helen 09:46, 05 wrz 2020

Odnośnie trzmieliny się wypowiem, że zawsze mi się bardzo podobała, ale u mnie chyba jest podgryzana przez opychlaki lub coś innego. Prawie jej się pozbyłam. Ja bym raczej kupiła cisy baccata, takie jak Wiola z małymi krokami..., i ksztaltowalabym na poduchy tak jak Ona to robi.
galgAsia 10:32, 05 wrz 2020

Ania, jeśli chodzi o zimozielone paprocie, to popatrz przede wszystkim na paprotniki Polystichum. Jeśli masz gdzieś w okolicy casto, to warto tam teraz zajrzeć, bo mają w ofercie akurat sporo paproci. Ja się obkupiłam
Wiolka5_7 10:55, 05 wrz 2020

Aniu a jakie stanowisko będzie miała ta turzyca ? Bo ona musi mieć półcień co najmniej

A moze przed tawułami japońskimi posadź seslerię skalną tak jak u mnie.... ona jest zimozielona ,a wiosną po wczesnym cięciu szybko startuje...

andzia458 11:48, 05 wrz 2020

Wiolka5_7 napisał(a)
Aniu a jakie stanowisko będzie miała ta turzyca ? Bo ona musi mieć półcień co najmniej

A moze przed tawułami japońskimi posadź seslerię skalną tak jak u mnie.... ona jest zimozielona ,a wiosną po wczesnym cięciu szybko startuje...

Niby piszą, że dla tej turzycy słońce lub półcień... Póki hortki nie podrosną, byłoby słońce a półcień, jak limki nabiorą masy. Tak myślę przynajmniej..
Pokażesz mi tą seslerię w połączeniu z tawułą? Bo tyle tych zdjęć widziałam u Ciebie ale nie kojarzę teraz tego zestawienia...
galgAsia 12:35, 05 wrz 2020

Ania, to na słońcu paprocie i hosty niekoniecznie...
andzia458 12:55, 05 wrz 2020

galgAsia napisał(a)
Ania, to na słońcu paprocie i hosty niekoniecznie...

Słońce tam jest teraz do około 15-16... Właśnie nie wiem, jak te paprocie... Bo te dwie hosty, które wymieniłam, są odmianami na słońce.