Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

sylwia_slomc... 21:57, 23 wrz 2020

Aniu nie pamiętam gdzie, ale widziałam tamaryszka zaplatanego gałązkami w warkocz jak był młody i taki dorosły okaz miał piękny zaplatany pień i czuprynę na górze świetnie to wyglądało
andzia458 22:15, 23 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dokładnie tak Asiu było, Ania nam dojrzewa ogrodowo w tempie expresowym i wymagania co do rabaty rosnąLepiej teraz niż za kilka lat bo mnie zawsze serce boli jak Ktoś się roślin pozbywa bo nie spełniają oczekiwań

Hahah teraz to się uśmiałam z tym ekspresowym tempem.
Ja je odbieram jako żółwie raczej. No ale zima przed nami, wierzę w siebie, że wiosną mądrości mi przybędzie.

A tamaryszka zdecydowanie nie chcę od ulicy, tego akurat jestem pewna.
Mam 23ary do zagospodarowania przecież, coś dla niego znajdę w przyszłym roku.

Trafiając na forum byłam pewna, że chcę oddzielić płotkiem i bramą część przydomową od gospodarczej, że tylko tutaj koło domu będę się "bawić" a po drugiej stronie warzywnik, folia, wiata na drewno, warsztat. Teraz coraz mniej mi się to podoba, bo to takie dwa światy na jednej działce by były...
Także przede mną i przed Wami długa zima i dużo decyzji do podjęcia.
sylwia_slomc... 22:22, 23 wrz 2020

I bardzo dobrze
Gruszka_na_w... 22:28, 23 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dokładnie tak Asiu było, Ania nam dojrzewa ogrodowo w tempie expresowym i wymagania co do rabaty rosnąLepiej teraz niż za kilka lat bo mnie zawsze serce boli jak Ktoś się roślin pozbywa bo nie spełniają oczekiwań

Sylwia, wyzbywanie się roślin to naturalny proces. Są rośliny tzw, krótkowieczne, są takie, dla których zaplanowana była rola zadarniaczy. Są też takie, które okazują się upierdliwe w uprawie.
W ostatnim GW jeden z ogrodników pisał o swoim prywatnym ogrodzie. Wyciął cały szpaler grusz Chanticleer, bo wyrosły nazbyt wysokie i zacieniły ważne dla niego miejsce.Zastąpił je strumykiem.
Ogród musi się zmieniać, bo starzeje się ogrodnik, bo pojawiają się mniej problematyczne rośliny, bo ogrodnik ma więcej wiedzy i może podjąć się uprawy "trudniejszych roślin". Może być też tak, że ogrodnik dojrzał do swojego indywidualnego stylu ogrodowego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:31, 23 wrz 2020

Haniu ja to wszystko wiem Ale ja z tych co chomikują, przywiązują się i potem mi zawsze żal, taka moja prywatna usterka
andzia458 22:42, 23 wrz 2020

Dziewczynki, ja opuszczam już Wasze zacne grono. Ale tylko na dzisiaj, spokojnie.
Mąż z synem jadą jutro do szpitala do Warszawy na kilka dni no i trzeba zdecydowanie wcześniej wstać, żeby ich wyprawić w drogę.

A te wszystkie pomysły, Wasze uwagi biorę sobie do serca i analizuję. Myślę, że ta rabata za jakiś czas i tak może być do przeróbki jak dojrzeję ogrodowo, jak to Sylwia napisała.

makadamia 22:55, 23 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

No, może trochę bo z tymi moimi świerkami to przyszalałaś jednak.

Nie pamiętam - a co mówiłam na ich temat?
andzia458 06:26, 24 wrz 2020

Naprawdę chcesz wiedzieć?
Posadziłam je co półtora metra a za Twoimi radami dosadziłam przecież jeszcze po środku, tak, że taraz rosną co 75-80cm a później to już każdy mówił mi, że zdecydowanie za gęsto...
Anda 09:31, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
A pomiędzy planowaniem...

Takie listki pojawiły się na Kanzan... Jakiś szkodnik?

Wygląda jak dziurkowatość liści. Wiele jest takich liści?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 09:37, 24 wrz 2020

Ewa wygoglowałam sobie i tak, myślę, że masz rację, że to to. Na jednej sztuce jest kilkanaście takich liści, na dwóch pozostałych max kilka.
Trzeba lecieć z opryskiem oczywiście? Tylko pytanie czy teraz czy jak je przesadzę w miejsce ostateczne? Na moją logikę to pewnie teraz, bo po przesadzeniu roślina i tak jest osłabiona.