Aniu nie pamiętam gdzie, ale widziałam tamaryszka zaplatanego gałązkami w warkocz jak był młody i taki dorosły okaz miał piękny zaplatany pień i czuprynę na górze świetnie to wyglądało
Hahah teraz to się uśmiałam z tym ekspresowym tempem.
Ja je odbieram jako żółwie raczej. No ale zima przed nami, wierzę w siebie, że wiosną mądrości mi przybędzie.
A tamaryszka zdecydowanie nie chcę od ulicy, tego akurat jestem pewna.
Mam 23ary do zagospodarowania przecież, coś dla niego znajdę w przyszłym roku.
Trafiając na forum byłam pewna, że chcę oddzielić płotkiem i bramą część przydomową od gospodarczej, że tylko tutaj koło domu będę się "bawić" a po drugiej stronie warzywnik, folia, wiata na drewno, warsztat. Teraz coraz mniej mi się to podoba, bo to takie dwa światy na jednej działce by były...
Także przede mną i przed Wami długa zima i dużo decyzji do podjęcia.
Sylwia, wyzbywanie się roślin to naturalny proces. Są rośliny tzw, krótkowieczne, są takie, dla których zaplanowana była rola zadarniaczy. Są też takie, które okazują się upierdliwe w uprawie.
W ostatnim GW jeden z ogrodników pisał o swoim prywatnym ogrodzie. Wyciął cały szpaler grusz Chanticleer, bo wyrosły nazbyt wysokie i zacieniły ważne dla niego miejsce.Zastąpił je strumykiem.
Ogród musi się zmieniać, bo starzeje się ogrodnik, bo pojawiają się mniej problematyczne rośliny, bo ogrodnik ma więcej wiedzy i może podjąć się uprawy "trudniejszych roślin". Może być też tak, że ogrodnik dojrzał do swojego indywidualnego stylu ogrodowego.
Dziewczynki, ja opuszczam już Wasze zacne grono. Ale tylko na dzisiaj, spokojnie.
Mąż z synem jadą jutro do szpitala do Warszawy na kilka dni no i trzeba zdecydowanie wcześniej wstać, żeby ich wyprawić w drogę.
A te wszystkie pomysły, Wasze uwagi biorę sobie do serca i analizuję. Myślę, że ta rabata za jakiś czas i tak może być do przeróbki jak dojrzeję ogrodowo, jak to Sylwia napisała.
Naprawdę chcesz wiedzieć?
Posadziłam je co półtora metra a za Twoimi radami dosadziłam przecież jeszcze po środku, tak, że taraz rosną co 75-80cm a później to już każdy mówił mi, że zdecydowanie za gęsto...
Ewa wygoglowałam sobie i tak, myślę, że masz rację, że to to. Na jednej sztuce jest kilkanaście takich liści, na dwóch pozostałych max kilka.
Trzeba lecieć z opryskiem oczywiście? Tylko pytanie czy teraz czy jak je przesadzę w miejsce ostateczne? Na moją logikę to pewnie teraz, bo po przesadzeniu roślina i tak jest osłabiona.