Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

Anda 09:37, 24 wrz 2020

Aniu, wrzucam pomysł drugi Trochę inaczej rozmieściłam krzewy. Układ drzew pozostaje z planu Asi, bo wg mnie świetnie pasuje do miejsca.

Aniu, nie krępuj się i pisz, co Ci nie pasuje i jak byś to chciała mieć. Przecież Ty też masz już jakieś wyobrażenie tej rabaty

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:39, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Ewa wygoglowałam sobie i tak, myślę, że masz rację, że to to. Na jednej sztuce jest kilkanaście takich liści, na dwóch pozostałych max kilka.
Trzeba lecieć z opryskiem oczywiście? Tylko pytanie czy teraz czy jak je przesadzę w miejsce ostateczne? Na moją logikę to pewnie teraz, bo po przesadzeniu roślina i tak jest osłabiona.

Myślę, że warto już teraz i potem wiosną również będziesz musiała pryskać. Kto wie, może po przesadzeniu choroba się wyniesie

Te liście oberwij przed opryskiem, jeśli się da.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 10:31, 24 wrz 2020

Muszę chyba zacząć się uczyć łaciny.
Teraz jest chyba lepiej, ognik mnie zainteresował ale nie jestem przekonana co do obecności kalin w tej części ogrodu. Muszę pomyśleć, poczytać...

Klony ussuryjskie mam dwa. Hania zaproponowała oba od strony zachodniej i jeśli chciałabym tak zostawić, to jakie inne drzewo byś proponowała w zamian na swoim projekcie w miejscu klona?
Anda 10:53, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Muszę chyba zacząć się uczyć łaciny.
Teraz jest chyba lepiej, ognik mnie zainteresował ale nie jestem przekonana co do obecności kalin w tej części ogrodu. Muszę pomyśleć, poczytać...

Klony ussuryjskie mam dwa. Hania zaproponowała oba od strony zachodniej i jeśli chciałabym tak zostawić, to jakie inne drzewo byś proponowała w zamian na swoim projekcie w miejscu klona?

Sorry, mi jest po prostu łatwiej po łacinie i szybciej to idzie Poza tym tak można precyzyjnie nazwać odmianę

A dlaczego kaliny nie? To nie jest Viburnum opulus, czyli ta zwyczajna kalina. Viburnum burkwoodi jest zimozielone i podczas kwitnienia pięknie pachnie Charles Lemont kwitnie zimą praktycznie, gdy jeszcze mało kwitnie. Na tle świerków te różowe kwiatki wyglądałyby przepięknie
Nie chcę namawiać, ale tłumaczę, bo chyba nie znasz tych roślin

Klony ussyryjskie nie lubią mieć zbyt sucho. Wg mnie w przedniej części rabaty ze względu na ilość podlewania bardziej by pasowały. Tam miałabyś większe zapotrzebowanie na wodę. W tej części z palibinami, różami i perovskią nie musiałabyś tyle podlewać. Tam warto posadzić drzewa z palowym korzeniem, drzewa tolerujące suszę.

Jednak jeśli chcesz, to w zamian za ussyryjskiego mogę zaproponwać Acer davidii 'Viper'. Jest mniejszy od innych davidii. Albo szczepionego lilaka, który nie tworzy odrostów
sylwia_slomc... 11:05, 24 wrz 2020

Ewa cudne kaliny zaproponowała, śliczne i niebiańsko pachnące.

Ale Ewo musisz zrobić w tył zwrot i doczytać, że Ania ma już rośliny zakupione na ta rabatę i teraz trzeba je po prostu rozmieścić mądrze na tej rabacie
Dorii 11:28, 24 wrz 2020

Aniu wypisz może listę tego co masz. Kolejną jakie rośliny ci się podobają. Z tego będzie można wybierać i dopasowywać wymaganiami itd.
Roślin jest multum i większość w odmianach. Warto przejrzeć katalogi roślin n albo oferty szkółek.
Pierwsze rośliny jakie sądziłam to bardzo pospolite najczęściej bezodmianowe.
Na przykład mam brzozy brodawkowate gatunek których teraz bym nie sądziła wiedząc że są odmiany które nie rosną takie wielkie.
Przeglądając możesz sobie zapisać nazwy tych roślin które cię zainteresowały.
Anda 12:07, 24 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewa cudne kaliny zaproponowała, śliczne i niebiańsko pachnące.

Ale Ewo musisz zrobić w tył zwrot i doczytać, że Ania ma już rośliny zakupione na ta rabatę i teraz trzeba je po prostu rozmieścić mądrze na tej rabacie

Hehe, mi tam obojętne, mogę i w tył Widziałam, że dziewczyna się szarpie od jakiegoś już czasu i zaoferowałam pomoc po prostu. Ania miała plan i na planie te rośliny były już ładnie i mądrze rozplanowane. Zrozumiałam, że Ania jednak zmieniła koncepcję, zwłaszcza przy płocie od ulicy i potrzebuje czegoś więcej Na moim planie rabata jest głębsza (w środkowej części) i rośliny, które Ania już ma, mogą pójść na przód rabaty od podwórka np. tawuła japońska lub będą sadzone jako zadarniacze, np. trzmielina płożąca. Wiele z nich jest niewielkich rozmiarów. Zresztą cisy i drzewa już częściowo rozplanowałam. Jednak dopóki szkielet nie będzie zaklepany, to nie będę planować wypełniaczy. Inaczej jest, gdy na żywo możesz się spotkać, a inaczej gdy wszystko leci przez forum

sylwia_slomc... 12:10, 24 wrz 2020

Anda napisał(a)

Hehe, mi tam obojętne, mogę i w tył Widziałam, że dziewczyna się szarpie od jakiegoś już czasu i zaoferowałam pomoc po prostu. Ania miała plan i na planie te rośliny były już ładnie i mądrze rozplanowane. Zrozumiałam, że Ania jednak zmieniła koncepcję, zwłaszcza przy płocie od ulicy i potrzebuje czegoś więcej Na moim planie rabata jest głębsza (w środkowej części) i rośliny, które Ania już ma, mogą pójść na przód rabaty od podwórka np. tawuła japońska lub będą sadzone jako zadarniacze, np. trzmielina płożąca. Wiele z nich jest niewielkich rozmiarów. Zresztą cisy i drzewa już częściowo rozplanowałam. Jednak dopóki szkielet nie będzie zaklepany, to nie będę planować wypełniaczy. Inaczej jest, gdy na żywo możesz się spotkać, a inaczej gdy wszystko leci przez forum

Twoja pomoc jest niezastąpiona Ewo ale dobrze by było jednak wykorzystać rośliny, którymi Ania już dysponuje by się nie zmarnowały O to mi chodziło
andzia458 12:13, 24 wrz 2020

Odpowiem może zbiorowo.

Dziewczyny, kalin nie znam i tak jakoś kojarzą mi się z wymagającymi roślinami. Skoro się mylę, to super bo są to krzewy w moim typie.

To co mam, jest wypisane w większości na projekcie Asi-Makadamii:
-2 klony ussuryjskie,
-3 wiśnie Kanzan,
-3 Palibiny,
-2 derenie świdwa compressa na pniu,
-1 perukowiec,
-1 tamaryszek,
-2 jaśminowce zwykłe,
-2 tawuły van Houttea,
-kilkanaście tawuł japońskich,
-kilkanaście cisów,
-6 hortensji Limelight
-3 sosny pinus mugo var mughus

I chyba tyle.
Tamaryszek na pewno do eksmisji. Hania radziła też pozbyć się jaśminowca. Poczytałam i myślę, że dobrze radzi?
Nie były to drogie rośliny, wiśnie najdroższe bo po 35zł więc bez większego żalu część może pójść na przechowalnik, może przyjdzie ich pora.

Z krzewów, drzew wielkiej wiedzy nie mam, żeby wymienić nie wiadomo jakie gatunki, które mi się podobają.
Na pewno derenie, trzmielina, budleja, perukowiec, wierzby, modrzew pendula, hortensje, wszelkie miskanty i trawy.
Z wypełniaczy jestem zakochana też w jeżówkach.
Poza tym podobają mi się Róże, powojniki,juki.

To tak na szybko, pierwsze co do głowy przyszło. Jak usiądę i przejrzę grafiki, na pewno będzie tego wiecej.
Anda 12:16, 24 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Twoja pomoc jest niezastąpiona Ewo ale dobrze by było jednak wykorzystać rośliny, którymi Ania już dysponuje by się nie zmarnowały O to mi chodziło

One są małe, niskie. To nie są rośliny grające na dużych rabatach pierwsze skrzypce. Są drzewa, a potem krzewinki jak tawuły japońskie, płożące irgi i trzmieliny. Palibiny i hortki musiałyby być w większych ilościach. Na taką rabatę trzeba roślin szkieletowych, a nie tylko wypełniaczy. Myślę, że w tym tkwi problem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies