Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 12:25, 24 wrz 2020

Ewa trawnika możemy zmniejszyć, ile trzeba, tutaj się nie upieram więc wtedy miejsce znajdzie się też zapewne i na hortensje, tawułę itp.
Tawuły płożącej i irgi nie kupowałam.
Anda 12:28, 24 wrz 2020

No dobra, Spiraea vanhouttei jest duża

Swidwa Compressa na pniu to powinna być wyeksponowana, żeby ją było widać Zimą fajnie się przebarwia i zdobi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:32, 24 wrz 2020

Andziu, najpierw zróbmy ten szkielet. Zwłaszcza duże krzewy i rośliny zimozielone i zimozdobiące. Jak będzie je widać zimą? Gdzie powinny rosnąć?

Hortensje to dla mnie również wypełniacze, tworzące mocny akcent, ale na tyle małe, że nie planuję ich w pierwszej kolejności. Wole iść z Tobą krok po kroku, a nie walić z grubej rury cały plan, który potem, w detalach, może okazać sie zupełnie nie trafiony

Płożące były na planie, więc myślałam, że je masz

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 12:36, 24 wrz 2020

Ta rabata będzie cała widoczna bo wejście do domu jest na wprost tego klona, co rośnie w trawniku więc wchodząc czy wychodząc będzie widać cały teren.
sylwia_slomc... 12:56, 24 wrz 2020

Aniu modrzew pendula od razu wybij Sobie z głowy Ładny tylko wiosna, jesienią okropnie śmieci i najważniejsze masz świerki, a modrzew to żywiciel pośredni ochojnika modrzewiowo świerkowego, wiem co piszę bo mi zaatakował moje świerki i na hura wszystkie modrzewie wycinałam z Emusiem w ubiegłym sezonie. Został mi jeden gniazdkowy w podwórku i jeden taki poskręcany na wrzosowisku, ale jeśli się problem powtórzy i te wylecą. Nie lubię się żegnać z roślinami bardzo, ale w tym wypadku musiałam dokonać wyboru co wole mieć świerki czy modrzewie i wybrałam świerki bo mam więcej i zimozielone. Z niewiedzy posadziłam na początku jedno i drugie
Anda 13:03, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Ta rabata będzie cała widoczna bo wejście do domu jest na wprost tego klona, co rośnie w trawniku więc wchodząc czy wychodząc będzie widać cały teren.

W takim razie Aniu zastanów się nad tym proszę, co do tej pory narysowałam i zaproponowałam Czy większość zimozielonych lub zimozdobiących powinna być w części od ulicy, czy rozmieszczone równomiernie po całości?
Skoro będą tam hortensje i miskanty to nie będzie to rabata sucholubna

Rudolfina 13:05, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Odpowiem może zbiorowo.

Dziewczyny, kalin nie znam i tak jakoś kojarzą mi się z wymagającymi roślinami. Skoro się mylę, to super bo są to krzewy w moim typie.

Aniu mam 4 kaliny: December Dwarf, Charles Lemont, Dawn i Anne Russel. Na razie są niewielkie i kwitną pojedynczymi kwiatami, ale i tak zachwycają! Szczerze Ci je polecam, nie są wymagające
andzia458 13:26, 24 wrz 2020

Anda napisał(a)

W takim razie Aniu zastanów się nad tym proszę, co do tej pory narysowałam i zaproponowałam Czy większość zimozielonych lub zimozdobiących powinna być w części od ulicy, czy rozmieszczone równomiernie po całości?
Skoro będą tam hortensje i miskanty to nie będzie to rabata sucholubna

Ewa, zdecydowanie po całości. Wiem, że hortensje i miskanty potrzebują wody ale nie chcę z nich rezygnować. Podlanie kilkunastu krzewów to jednak nie to samo, co stanie z wężem i nawadnianie całej rabaty więc mam nadzieję, że dam radę.
No z samych sucholubów nie chcę tej rabaty tworzyć jednak.
makadamia 13:27, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Naprawdę chcesz wiedzieć?
Posadziłam je co półtora metra a za Twoimi radami dosadziłam przecież jeszcze po środku, tak, że taraz rosną co 75-80cm a później to już każdy mówił mi, że zdecydowanie za gęsto...

Zależy, jaki to ma być żywopłot.

jeśli formowany, mocno cięty, to odległość 80 cm wcale nie jest duża:

https://poradnikogrodniczy.pl/zywoplot-ze-swierka-polecane-gatunki-ciecie-pielegnacja.php
http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-ogrod/jak-zalozyc-zywopot-ze-swierkow,12_47117.html

jeśli chcesz go puścić luźno, to wtedy faktycznie 1,5 metra było lepsze

osobiście wolę świerki strzyżone, bo jak rosną na swoją naturalną wysokość, to i korzenie dużo szerzej idą, i rabatę zajmują, i cienia dużo dają - stąd taka rada

Roocika 13:55, 24 wrz 2020

Ależ ekscytujące dywagacje

Czytam z otwartą buzią