I dobrze

Tak to działa, że podpowiadam co mnie się wydaje, że można, że byłoby fajnie. Do ciebie należy decyzja. Wiem po sobie, że czego bym się nie nasłuchała i nie naoglądała, to zawsze przetworzę każdy pomysł po swojemu, bo tylko ja znam swoje miejsce i tylko ja wiem co mi się spodoba.
Zawilce mam w ogrodzie świeżo posadzone, więc nie pokażę. Ale wybierałam białe, albo najbardziej do białego zbliżone. Ważna też dla mnie była wysokość i różne terminy kwitnienia
Anemone ×hybrida 'Andrea Atkinson’ wys 60-150 i śred.50-60 (kwitnie od VIII do mrozów)
Anemone ×hybrida 'Dreaming Swan’ wys. 45-60
Anemone ×hybrida 'Ellfin Swan’ wys. 40-60
Anemone canadensis wys. 20–40 cm (kwitnie V-VI. Stanowisko słoneczne lub półcieniste. Rośnie na każdej typowej glebie ogrodowej, przepuszczalnej, umiarkowanie wilgotnej. Potrafi radzić sobie w dłuższych okresach suszy.)
Anemone ×hybrida ‘Whirlwind’ wys. 80-120 i średnica 60-100 (Kwitnie VII–X. Sprawdza się w półcienistych miejscach pod drzewami i wyższymi krzewami oraz pod wschodnimi lub zachodnimi ścianami budynków i parkanów. Nie znosi dłuższych okresów suszy. Źle rośnie na glebach ciężkich, zwięzłych, podmokłych.)
Anemone sylvestris wys. 40 (Dość ekspansywna bylina o podziemnych rozłogach. Duże białe kwiaty, w IV-VI. Zawilec wielkokwiatowy łatwo rozsiewa się sam. Nie zachwaszcza jednak ogrodu. Gatunek chroniony w stanie naturalnym. Rośnie najlepiej na glebie wapiennej, niezbyt ciężkiej, przepuszczalnej.)
TAR polecała kiedyś jako najdłużej kwitnący zawilec wielkokwiatowy ‘Snow White’ („Ładnie i szybko zadarnia i nie zanika po kwitnieniu”).