Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 10:58, 24 paź 2024

Parę świeżynek

Gwiazda świdośliwa, no czadowe kolory, nie jest w żadnym stopniu przereklamowana
Mam trzy w różnych miejscach i też super, bo gubią liście po kolei, wiadomo różne miejsca usytuowania.

Wiaan 11:00, 24 paź 2024

Tu jeszcze świeża zieleń

Brzozowa

Wiaan 11:03, 24 paź 2024

Sporo mam jeszcze trawnika

Tutaj już wąski trawnik

Wiaan 11:06, 24 paź 2024

Na tle ciemnego żywopłotu z cisa myślałam o zawilcach białych, tutaj gdzie białe bazgrołki. Rosną też niskie hortensje ogrodowe i azalie, ale wcisnąć się da
Jakie najlepiej?

olciamanolcia 11:38, 24 paź 2024

Jesieni trwaj ❤️❤️ pięknie ❤️
pestka56 12:00, 24 paź 2024

I dobrze Tak to działa, że podpowiadam co mnie się wydaje, że można, że byłoby fajnie. Do ciebie należy decyzja. Wiem po sobie, że czego bym się nie nasłuchała i nie naoglądała, to zawsze przetworzę każdy pomysł po swojemu, bo tylko ja znam swoje miejsce i tylko ja wiem co mi się spodoba.

Zawilce mam w ogrodzie świeżo posadzone, więc nie pokażę. Ale wybierałam białe, albo najbardziej do białego zbliżone. Ważna też dla mnie była wysokość i różne terminy kwitnienia
Anemone ×hybrida 'Andrea Atkinson’ wys 60-150 i śred.50-60 (kwitnie od VIII do mrozów)
Anemone ×hybrida 'Dreaming Swan’ wys. 45-60
Anemone ×hybrida 'Ellfin Swan’ wys. 40-60
Anemone canadensis wys. 20–40 cm (kwitnie V-VI. Stanowisko słoneczne lub półcieniste. Rośnie na każdej typowej glebie ogrodowej, przepuszczalnej, umiarkowanie wilgotnej. Potrafi radzić sobie w dłuższych okresach suszy.)
Anemone ×hybrida ‘Whirlwind’ wys. 80-120 i średnica 60-100 (Kwitnie VII–X. Sprawdza się w półcienistych miejscach pod drzewami i wyższymi krzewami oraz pod wschodnimi lub zachodnimi ścianami budynków i parkanów. Nie znosi dłuższych okresów suszy. Źle rośnie na glebach ciężkich, zwięzłych, podmokłych.)
Anemone sylvestris wys. 40 (Dość ekspansywna bylina o podziemnych rozłogach. Duże białe kwiaty, w IV-VI. Zawilec wielkokwiatowy łatwo rozsiewa się sam. Nie zachwaszcza jednak ogrodu. Gatunek chroniony w stanie naturalnym. Rośnie najlepiej na glebie wapiennej, niezbyt ciężkiej, przepuszczalnej.)

TAR polecała kiedyś jako najdłużej kwitnący zawilec wielkokwiatowy ‘Snow White’ („Ładnie i szybko zadarnia i nie zanika po kwitnieniu”).
Judith 12:24, 24 paź 2024

A mnie się podoba Twój (sąsiada) płot w tej grafitowej wersji. Bardzo fajne tło dla roślin .
Przepięknie przebarwiła Ci się ŚŚ! U mnie niestety część liści opadła w wersji zielonej, kilka przebarwiło się na żółtawo i zaraz opadły… Wciąż czekam na widowisko . Może choć wiosnaą ładnie zakwitnie?
Wspaniale prezentuje się cały ogród. Jest tak perfekcyjnie!
Anda 12:26, 24 paź 2024

Anemony bardzo ładne, lubię te kwiaty. Anemon jesiennych (japonica i hybrydy) się pozbyłam, bo za bardzo się u mnie rozzuchwaliły - nie mam dla nich tyle miejsca. Jeśli chcesz aby ładnie i wysoko kwitły, to musisz je dobrze podlewać, zwłaszcza w drugiej połowie lata, inaczej zakwitną nisko lub wcale.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 16:18, 24 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)
Jesieni trwaj ❤️❤️ pięknie ❤️

Buziaki
Wiaan 16:23, 24 paź 2024

Kasia dzieki wielkie za podpowiedzi, poczytam wieczorem i coś wybiorę

Ewa, aż sie prosi w tym miejscu, mam tam zacisznie, nie jest sucho, półcień, będzie git. Już dawno o nich myślałam.

Judith ja też lubię teraz mur, zwłaszca wiosną fioletowe kule czosnków i z przodu świeże liście traw
Świdośliwa w ubiegłym roku nie dała popisu bo maleńka była, teraz drugi rok u mnie, a jak u Ciebie jest świeżynka to pewnie dlatego.
Ogród dziękuje ♥