Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

ewa004 22:01, 09 lut 2014

Buziam
W marcu będę się darła
Mala_Mi 22:08, 09 lut 2014

Trochę sie uśmiałam, ale zmartwiłam sie pszczółkami.... i tym zimnem w maju
Madzenka 07:07, 10 lut 2014

Mróz w maju i kwietniu będzie na 100% zawsze tak jest niestety gdy wiosna wcześnie nadejdzie to wiosenne przymrozki niszą rośliny.....
Ale za pszczólki trzymam kciuki
Milka 15:20, 10 lut 2014

Marzenko, będę w opozycji nie będzie mrozów ani w kwietniu ani w maju, ten rok będzie u nas ciepły
A mnie wczoraj jedna pszczółka koło nosa przeleciała, jak była radość z jej bzyczenia
Milka 15:23, 10 lut 2014

bociek napisał(a)
Echhh, zmartwilam sie No bo pszczoly lataja A wszedzie jest jest jeszcze snieg i nie ma kfiatkow A tych pszczolek sporo lezy w sniegu Umarlych I na wylotku Zaplacze sie chyba jak mi wypadnie moj wychuchany malenki i wyczekany roj

Bociusiu, może padły te co musiały, a reszta sprawdza, czy juz można z ula nos wyściubić, będzie dobrze, nie płacz kofana
Milka 15:25, 10 lut 2014

bociek napisał(a)
Troszke fotek z dzisiejszego przepieknego przedwiosennego dnia

Bylo slonecznie i cieplutko Zobaczcie ile sniegu z ula ubylo

Niestety topniejacy snieg odslania obraz nedzy i rozpaczy. Ja nie wiem jak ja to doprowadze do ladu. Pod sniegiem na pewno jest sajgon

Już wiosennie, mimo śniegu, a z kretem widzę nadal utrapienie, my nie daliśmy się, na razie spokój, ale sprzęt stale w pogotowiu, inaczej, co rok jak u ciebie, albo gorzej
Cmokam wiosennie
ewa004 15:38, 10 lut 2014

Bocius jacie pierdziu ale Ty masz jeszcze śniegu

U mnie resztki i to tylko w miejscach gdzie słońce nie dochodzi ,dzisiaj było cudownie ciepło
Madzenka 19:50, 10 lut 2014

irena_milek napisał(a)
Marzenko, będę w opozycji nie będzie mrozów ani w kwietniu ani w maju, ten rok będzie u nas ciepły
A mnie wczoraj jedna pszczółka koło nosa przeleciała, jak była radość z jej bzyczenia

No niech się ziści!
bociek 20:12, 10 lut 2014

Macham poniedzialkowo i zmykam. Jestem zmeczona jakbym kilka hektarow zaorala pazurami, boli mnie glowa, paznokcie i wlosy
Najmniej lubiany dzien tygodnia za nami Coraz blizej piatku, coraz blizej wiosny. Czyli jak najbardziej optymistycznie

Odpowiem Wam jutro, slowo harcerza, musze sie polozyc, bo mi oczy z orbit wyjda.

Buziam
Pszczelarnia 20:48, 10 lut 2014

bociek napisał(a)
Marzenko, martwie sie bardzo, ale musi natura sama sobie poradzic. Ja jesienia zrobilam wszystko co bylo mozliwe i zgodne ze sztuka, zeby przezimowaly. Zostaly podkarmione, zaszczepione i odymione.
Zrodla podaja, ze w ciągu zimy ginie przeciętnie ok. 30 pszczół dziennie, czyli jakies 3000 pszczol na zime jesli trwa 100 dni... Pszczolki, ktore odchodza wylatują z ula. Moze te moje to wlasnie te statystycznie ginace w sposob naturalny...

Cytuje za wikibooks.org:

Czasem na śniegu przed ulem można zauważyć martwe pszczoły. To zjawisko może mieć kilka przyczyn. Jeżeli cieplejsze promienie słoneczne wywabiły niektóre pszczoły z ula, to najczęściej szybko oziębiają się i krzepną na śniegu lub na ziemi, nie mogąc wrócić do ula. Mogą to być również martwe pszczoły wyniesione przez sprzątaczki, jeżeli wcześniej było na tyle ciepło, że pszczoły mogły już krótko wyfrunąć z ula. Inne przyczyny to na przykład mysz w ulu lub szpak niepokojący rodzinę pszczelą swoim stukaniem w ul. Również brak matki powoduje, że pszczoły są niespokojne i opuszczają ul mimo zimna.

No i jeszcze pszczolki jak jest cieplo wylatuja z ula, zeby sie oczyscic - czyli mowiac brutalnie wykupkac. Faktycznie troszke zoltych kropek na sniegu bylo...

W ciągu zimy pszczoły nie opuszczają gniazda, a kał gromadzą w jelicie prostym czekając na cieplejsze dni i możliwość opuszczenia ula w celu opróżnienia jelit. Czasami pod koniec lutego zdarzają się również w naszych warunkach klimatycznych temperatury powyżej 10°C, które pszczoły wykorzystują na pierwsze obloty oczyszczające i zaopatrzenie ula w wodę.

Tyle tylko, ze jest poczatek lutego...

No coz zobaczymy, mam nadzieje, ze bedzie dobrze.

Uwaga! "Jak pszczoły na wiosnę z ula wcześnie wylatują, mróz na drzewach w maju nam zwiastują."

Hmmm, no nie brzmi to optymistycznie...

Bociuś, poczułam zaniepokojenie Twoim pytaniem. Ja waliłam w ul (niechcący) - kopce krecie likwidowałam pod ulami i przy okazji kancki przy nóżkach ulom zrobiłam, nie wylatywały. Jeden ul (takie nadpobudliwe złośliwe "rumunki", wyleciły ale zaraz się schowały). Nie sprzątają jeszcze pszczoły. Nie ma oblotów wypróżniających - cisza. Ale i leszczyna nie kwitnie. Zawsze na przedwiośniu się martwę i spać czasami nie mogę. Najgorsze to jest to, że im nie pomożesz w żaden sposób. Ale nad śmiercią pszczoł płacze się rzewnymi łzami.

Będzie dobrze. Ja muszę się przygotować do wymiany matek.