Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Bee 07:12, 13 maj 2025

Magara napisał(a)
Beata, jest piątek, więc pewnie jesteś już na działce. Jak sytuacja u Ciebie po przymrozkach?
Mam nadzieję, że bez szkód

Magarku oto raport z przymrozków w Kaszubskich Piaskach. Spędziłam weekend na działce. W niedzielę rano obudziłam się bardzo wcześnie i popatrzyłam przez okno. Świat pokrywał szron, rabaty były białe, czereśnia smętnie zwinęła liście, termometr pokazywał -2 C. Pomyślałam sobie parę niecenzuralnych słów i zasnęłam ponownie. Kiedy wstałam po 8 za oknem ponownie była wiosna.

A teraz straty: liźnięte mrozem są hosty, sadzonka akantu, trochę kwiaty jabłoni, zmarzły miskanty i rdest himalajski. Śliwki mają zawiązki ale wyglądały w porządku. Okaże się potem jak będzie z owocami. Reszta przeżyła.

Sąsiedzi powiedzieli, ze w tygodniu było nawet -4 C.

Bardziej martwi mnie susza.

Bee 07:22, 13 maj 2025

Ewo możesz przetrzymać borówki w doniczkach nawet dwa lata. Ja zawsze kupuję małe sadzonki, przesadzam je do kwaśnego torfu do dużej doniczki, przykrywam trocinami lub korą i zakopuję w ziemi. Oczywiście podlewam i trochę, symbolicznie, nawożę wiosną siarczanem amonu.
Magara 22:39, 13 maj 2025

No to chyba nie najgorzej u Ciebie U nas dziś rano ponownie było biało, podobno minus 4. I podobno to ostatnia taka noc. Mocno się tej wersji trzymam
Gosialuk 10:20, 14 maj 2025

Jak naszykuję paczkę będę dzwonić, raczej po 25 maja. Teraz u nas deszczowy tydzień zapowiadają, więc mimo drogi nie będę wjeżdżać na działkę autem.
Bee 10:55, 19 maj 2025

Trochę sobie popieliłam w przerwach pomiędzy deszczem. Ale duuuuuuuużo jeszcze zostało. Postanowiłam nie robić następnych pracochłonnych rabat bylinowych bo nie mam czasu na ich pielęgnację w weekendowym ogrodzie (tylko 72 km od domu) .

Ale czy wytrwam w postanowieniu...

W ogrodzie zielono, wilgotno i pięknie...

Trochę sobie posadziłam... Orlaya z siewu - czy ona naprawdę wygląda jak marchewka?

Bee 11:02, 19 maj 2025

Rabata półcienista z zapożyczonym krajobrazem z sąsiedzkiej działki. I zakwitły hiacyntowce (chyba hiacyntowce ?)

Bee 11:11, 19 maj 2025

Kokoryczka ma już 5 pędów i rozrasta się w jednym kierunku. Kontynuuje ucieczkę od korzeni brzóz