Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Bee 12:10, 27 kwi 2025

Ach te wiosenne wyjazdy na działkę. Tyle planów, tyle pracy i ciągle niedosyt. Nie mam zupełnie kondycji ogrodowej i po całym dniu na działce potrzebuję kolejnego dnia na regenerację bolącego kręgosłupa. A chwasty nie czekają i rosną...

Przylaszczki już przekwitły, zażółcił się żywopłot i drobne tawuły japońskie, zakwitły pigwowce i wąska strużka szafirków. Uwielbiam te wiosenne energetyczne kolory. Potem latem wolę je jednak bardziej stonowane ale po zimowej szarości są wspaniałe.

Bee 12:20, 27 kwi 2025

Posadziłam tydzień temu 5 sadzonek epimedium warlejskiego w suchym cieniu na rabacie półcienistej. 5 sadzonek zajęło mi 5 godziny pracy. Naiwnie myślałam, że wykopię dołki, wsypię trochę przekompostowanej kory, trochę hydrogelu i będzie koniec. Jakże się głęboko myliłam. Każdy dołek to było wyciąganie piasku spomiędzy korzeni sąsiedzkich brzóz, wycinanie ich małym i dużym sekatorem, wyciąganie następnej porcji piasku i tak dalej. Po godzinie miałam dołek do którego mogłam wsypać próchnicę z przekompostowanej kory i trocin, trochę hydrożelu i wreszcie posadzić epimedium. A potem następny dołek

W epimediach podoba mi się ich wytrzymałość na suszę i mam nadzieję, że to też takie będzie.

Mam już na rabacie epimedium czerwone i jestem z niego bardzo zadowolona. Ma piękne liście cały sezon zaś jesienią pięknie się przebarwia. Teraz właśnie zakwitło.

A tak wygląda jesienią i zimą.

Judith 12:26, 27 kwi 2025

Suchy cień pod brzozami - brzmi znajomo .
Łączę się w bólu .
Bee 12:39, 27 kwi 2025

Judith
Bee 13:01, 27 kwi 2025

Kolejną pracą ogrodową było sadzenie borówek amerykańskich. Praca rozpoczęła się zeszłej jesieni od odchwaszczenia gleby i wysypania sprasowanego torfu litewskiego. Przekopałam go z rodzimym piaskiem dopiero na wiosnę i miałam ogromny problem z odpowiednim nawodnieniem. Po intensywnym podlewaniu i dużo mniej intensywnym deszczu torf nabrał trochę wilgoci.

Posadziłam w rzędzie borówki Liberty, Pele i moją ulubioną Nelson. Każda borówka dostała do dołka próchnicy z przekompostowanej kory i trocin i została obsypana ściółką. Dookoła będzie ścieżka z kartonów przysypanych korą i różnymi odpadami drewna. Borówki będą miały miejsce na rozrastanie się a ja na nakładanie siatki przeciw ptakom aby chronić owoce.

Przed

Po

Zakwitła już pierwsza borówka KazPliszka. Uwielbiam. Ptaki również

Roocika 08:13, 30 kwi 2025

Beata, suchego cienia nie znam, chociaż może poznam pod brzozami latem?

W każdym razie nie ma wodnej sprawiedliwości, u mnie za mokro, u innych za sucho... ehhh

Borówek zazdroszczę, może się kiedyś dorobię. Miejsce się zwolniło na bardziej suchym terenie.
Eupraksja 08:43, 30 kwi 2025

Ooo, suchy cień, piasek i korzenie drzew wszędzieee - to brzmi znajomo. Mówisz że epimedia dają radę w tych warunkach? Cudownie, wypróbuję ☺️ I zazdroszczę przylaszczek, u mnie (w poprzednim ogrodzie) jakoś zawsze zanikały z czasem…
Ichigo 09:54, 30 kwi 2025

W końcu nie wytrzymałam i kupiłam wczoraj dwie borówki, Bluecrop i Chandler. Mam już dla nich miejsce. Przy okazji kupiłam też śliwkę węgierkę i dwa agresty. Mam nadzieję, że dam radę je szybko posadzić. W ogrodzie tyle pracy, że nie wyrabiam.
antracyt 10:50, 30 kwi 2025

Roocika napisał(a)
Beata, suchego cienia nie znam, chociaż może poznam pod brzozami latem?

W każdym razie nie ma wodnej sprawiedliwości, u mnie za mokro, u innych za sucho... ehhh

Borówek zazdroszczę, może się kiedyś dorobię. Miejsce się zwolniło na bardziej suchym terenie.

Asia, ale borówki będą się cieszyć z wilgoci.
antracyt 10:52, 30 kwi 2025

Bee napisał(a)
Posadziłam tydzień temu 5 sadzonek epimedium warlejskiego w suchym cieniu na rabacie półcienistej. 5 sadzonek zajęło mi 5 godziny pracy. Naiwnie myślałam, że wykopię dołki, wsypię trochę przekompostowanej kory, trochę hydrogelu i będzie koniec. Jakże się głęboko myliłam. Każdy dołek to było wyciąganie piasku spomiędzy korzeni sąsiedzkich brzóz, wycinanie ich małym i dużym sekatorem, wyciąganie następnej porcji piasku i tak dalej. Po godzinie miałam dołek do którego mogłam wsypać próchnicę z przekompostowanej kory i trocin, trochę hydrożelu i wreszcie posadzić epimedium. A potem następny dołek

W epimediach podoba mi się ich wytrzymałość na suszę i mam nadzieję, że to też takie będzie.

Mam już na rabacie epimedium czerwone i jestem z niego bardzo zadowolona. Ma piękne liście cały sezon zaś jesienią pięknie się przebarwia. Teraz właśnie zakwitło.

A tak wygląda jesienią i zimą.

Moje czerwone aż tak mocno się nie przebarwia na zimę. Może mam jednak jakieś inne.