Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Bee 13:01, 22 wrz 2025

Basiu to żurawina wielkoowocowa ona woli bardziej sucho, ma takie same wymagania jak borówka wysoka czy brusznica. Na podmokłych terenach rośnie żurawina błotna, to inny gatunek.
Bee 13:04, 22 wrz 2025

Juzia konicznie spróbuj wrzosy w tym roku, zobaczysz czy masz warunki dla roślin wrzosowatych Bo wiesz ta glina?
antracyt 14:02, 22 wrz 2025

Bee napisał(a)
Dereń chyba Elegantnyj ale nie pamiętam na pewno. Dojrzewa nierównomiernie i już część była do zbiorów. Co robisz z derenia? Ja sadziłam dla dereniówki choć pewnie spróbuję dżem.

No właśnie też mi to jabłko nie pasuje. Ta skórka jest dosyć błyszcząca. Jeśli masz Złotą Renetę to mogłabyś pokazać?

Elegantnyj - mam jedną sztukę tej odmiany. Mężaty miał robić nalewki i chyba nawet w zeszłym roku zrobił (musze sprawdzić). W tym roku z części zrobiłam dżem jabłkowo-dereniowy, a sporą część zjadłam na surowo. Bardzo lubię te owoce.
Poszukam zdjęć owoców Szarej Renety z zeszłego roku (miałam prawdziwy urodzaj) i wstawię u siebie. W tym było tylko kilka kwiatów, ale załatwił je przymrozek.
Juzia 20:22, 22 wrz 2025

Bee napisał(a)
Juzia konicznie spróbuj wrzosy w tym roku, zobaczysz czy masz warunki dla roślin wrzosowatych Bo wiesz ta glina?

Ale ja w jagodniku mam sam piach
Glina jest dopiero kilka metrów dalej.
Basieksp 21:19, 22 wrz 2025

Bee napisał(a)
Basiu to żurawina wielkoowocowa ona woli bardziej sucho, ma takie same wymagania jak borówka wysoka czy brusznica. Na podmokłych terenach rośnie żurawina błotna, to inny gatunek.

A znasz może odmianę tej żurawiny, czy poprostu szukać wielkoowocowej? Posadziłabym sobie pomiędzy borówkami Busznicę też masz jakąś odmianową, czy taką jak jest w lesie? Fajnie było by ją mieć u siebie Z żurawiny robiłam konfiturę, ale z buszwincy nigdy nic nie robiłam, zawsze mam to w planach ale potem jakoś zapominam albo nie mam czasu na jej zbieranie w lesie.
Bee 09:07, 23 wrz 2025

Żurawina Ben Lear. Zebrałam ją za wcześnie powinna być ciemnoczerwona w październiku, ale chciałam już ją wypielić.

Polecana jest też odmiana Pilgrim i chyba łatwiej dostępna. Zresztą jest dużo odmian bo to zaczyna być popularna roślina w uprawie towarowej.

Żurawina potrzebuje dużo światła, pod borówkami mi się nie sprawdziła bo głównie rosła a nie owocowała. Dlatego ją przesadziłam.

Brusznica najlepiej owocowała mi szwedzka odmiana Sanna ale w tej chwili nie jest dostępna w handlu niestety. Posadź Koralle też dobrze owocuje. Miałam Runo Bielawskie i nie polecam bo słabiej owocowało.

Brusznice też lepiej posadzić osobno a nie pod borówkami.
Basieksp 09:26, 23 wrz 2025

O super, dziękuję Będę szukać, coś sobie wybiorę
ajka 22:16, 23 wrz 2025

Ja kupiłam sobie w tym roku żurawinę Piligrim i Stevens. Obydwie ładnie owocują.
Basieksp 22:32, 23 wrz 2025

A ile macie owoców z np. jednej sadzonki? Nie mam pojęcia ile posadzić, by mieć jakiś zbiór owoców.