Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Juzia 15:22, 27 maj 2021

A różaneczniki nie lubią kamieni na korzeniach. Może dlatego słabo kwitną.
Agatorek 15:26, 27 maj 2021

Trawę w takim razie zostawiam. Jest nawet ozdobna, a po drugie nie ma opcji wyrwania. Siedzi jak zamurowana

Rodki kiedyś przesadzę w bardziej cieniste miejsce, jutro usunę im kamienie.
Dzięki Juzia.
Juzia 15:37, 27 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Trawę w takim razie zostawiam. Jest nawet ozdobna, a po drugie nie ma opcji wyrwania. Siedzi jak zamurowana

Rodki kiedyś przesadzę w bardziej cieniste miejsce, jutro usunę im kamienie.
Dzięki Juzia.

Ale te rodki oprócz tego, że nie kwitną to nie wyglądają źle.
Liście ładne, nie popalone.
Nie wydaje mi się żeby od nadmiaru słońca nie kwitły.
Prędzej od braku wody.
Jak mało wody mają gdy zawiązują pąki, to będzie więcej liściowych niż kwiatowych. Tak ktoś kiedyś mi napisał
No i możesz je odżywić bardziej? Kompost z kawą byłby dobry i przekompostowana kora

Judith 15:54, 27 maj 2021

Ta pierwsza trawka wyglada mi na Kostrzewę... Tylko wysokość kwiatostanów za duża, moje właśnie wypuściły, ale tak nieco wyżej kolan mi sięgają...
Agatorek 16:00, 27 maj 2021

Juzia napisał(a)

No i możesz je odżywić bardziej? Kompost z kawą byłby dobry i przekompostowana kora

Zorganizuję sobie jakiś pojemnik na przemieloną kawę. A dużo jej dawać?
No i będę więcej je podlewać.

Judith, trawa jest trochę wyższa niż okolice kolana
Judith 16:02, 27 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Chodzimy z nimi czasami do lasku, bez smyczy (to teren prywatny, więc możemy). Do tej pory tylko z Zeusem i Brutusem (Elza nie lubi się oddalać od domu, chyba ze samochodem ). Przeważnie reagują na komendy „wracaj tu natychmiast”

Czyli jednak chodzisz z nimi na spacery . Dobrze, bo trochę mnie zasmuciła informacja, ze nie...
Co do komend - moja babcia opowiadając o psie znajomych mowila zawsze: bardzo posłuszny, jak mu powiesz „przyjdziesz tu czy nie?” to przyjdzie albo nie .
Agatorek 17:42, 27 maj 2021

Ha ha . W takim razie moje są bardzo posłuszne .

Roocika 18:47, 27 maj 2021

Basieksp napisał(a)
Ja tam widzę Wenus z Brutusem a Elza może tyci zazdrosna jest Aga nie przejmuj się, my z Azą prawie codziennie chodzimy na spacer a i tak na początku spaceru jak traktor ciągnie, wtedy zatrzymujemy się, ona ma się sama do nas cofnąć i iść dalej spokojnie, tylko ona szybko się uczy , podskok do tyłu do nas , zaliczony zwrot i dalej ciągnie do przodu

Basiu, polecam robić treningi typu: pies ciągnie to robisz zwrot w inną stronę i idziesz (pies będzie zdziwiony), jak zaczyna ciągnąć ten znowu zmieniasz kierunek i tak w kółko Najlepiej gdzieś na jakimś polu, dużym terenie, żebyś miała gdzie zawrać
Pies zajrzy po jakimś czasie, że jak ciągnie to nie idzie tam gdzie chce i będzie się trochę pilnował. Tak nauczyłam swoją nie ciągnąć, chociaż jak czuje kota to mózg wyłącza i nic nie działa
Gruszka_na_w... 19:08, 27 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Zorganizuję sobie jakiś pojemnik na przemieloną kawę. A dużo jej dawać?
No i będę więcej je podlewać.

Kawa ma właściwości zakwaszające. Rodki muszą mieć zakwaszoną glebę (niskie Ph), żeby mogły w ogóle pobierać składniki pokarmowe. W pierwszych latach zakwasza się siarczanem potasu rozpuszczonym w wodzie, potem odczyn gleby się stabilizuje.
Fusy możesz zalać wodą i podlać tym rodki, możesz je rozsypać.Do ściółkowania nadają się igły sosen- też zakwaszają .
Postaraj się zawsze na wiosnę zrobić im oprysk dolistny z chelatu żelaza, Florovitu i Pinvitu. Przepis znajdziesz na forum pod nazwą "mikstura Bogdzi". Jeśli zauważysz, że liście są zbyt jasne, widać na nich żyłkowania, to co 6-7 dni podlewaj je tą mikstura aż liście nabiorą ciemnozielonej barwy.
Na przełomie czerwca i lipca wokół każdego rodka sypnij garstkę siarczanu potasu i podlej. Potas motywuje rodki do tworzenia pąków kwiatowych. Za rok te pąki zakwitną.
Wydaje się skomplikowane, ale w kolejnym sezonie robi się to już odruchowo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 19:34, 27 maj 2021

Dzięki Haniu
Sosen akurat trochę jest, więc nie będzie z tym problemu. Kawa się znajdzie, resztę dokupię.
I wszystko zapiszę w zeszycie.