Ale te rodki oprócz tego, że nie kwitną to nie wyglądają źle.
Liście ładne, nie popalone.
Nie wydaje mi się żeby od nadmiaru słońca nie kwitły.
Prędzej od braku wody.
Jak mało wody mają gdy zawiązują pąki, to będzie więcej liściowych niż kwiatowych. Tak ktoś kiedyś mi napisał
No i możesz je odżywić bardziej? Kompost z kawą byłby dobry i przekompostowana kora
Czyli jednak chodzisz z nimi na spacery . Dobrze, bo trochę mnie zasmuciła informacja, ze nie...
Co do komend - moja babcia opowiadając o psie znajomych mowila zawsze: bardzo posłuszny, jak mu powiesz „przyjdziesz tu czy nie?” to przyjdzie albo nie .
Basiu, polecam robić treningi typu: pies ciągnie to robisz zwrot w inną stronę i idziesz (pies będzie zdziwiony), jak zaczyna ciągnąć ten znowu zmieniasz kierunek i tak w kółko Najlepiej gdzieś na jakimś polu, dużym terenie, żebyś miała gdzie zawrać
Pies zajrzy po jakimś czasie, że jak ciągnie to nie idzie tam gdzie chce i będzie się trochę pilnował. Tak nauczyłam swoją nie ciągnąć, chociaż jak czuje kota to mózg wyłącza i nic nie działa
Kawa ma właściwości zakwaszające. Rodki muszą mieć zakwaszoną glebę (niskie Ph), żeby mogły w ogóle pobierać składniki pokarmowe. W pierwszych latach zakwasza się siarczanem potasu rozpuszczonym w wodzie, potem odczyn gleby się stabilizuje.
Fusy możesz zalać wodą i podlać tym rodki, możesz je rozsypać.Do ściółkowania nadają się igły sosen- też zakwaszają .
Postaraj się zawsze na wiosnę zrobić im oprysk dolistny z chelatu żelaza, Florovitu i Pinvitu. Przepis znajdziesz na forum pod nazwą "mikstura Bogdzi". Jeśli zauważysz, że liście są zbyt jasne, widać na nich żyłkowania, to co 6-7 dni podlewaj je tą mikstura aż liście nabiorą ciemnozielonej barwy.
Na przełomie czerwca i lipca wokół każdego rodka sypnij garstkę siarczanu potasu i podlej. Potas motywuje rodki do tworzenia pąków kwiatowych. Za rok te pąki zakwitną.
Wydaje się skomplikowane, ale w kolejnym sezonie robi się to już odruchowo.