Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Margerytka40 10:33, 26 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Spróbuję wytłumaczyć o co mi chodzi
Jest klomb, wymiary ma Ok. 1,5 m na 1,5 m. Są tam tylko posadzone hortensje, więc zanim nie rozkwitną, to jest pusto. A wiosną to tylko patyki. Więc chciałam tam posadzić jakieś niskie bylinki, wcześnie startujące.

Przyszedł mi do głowy bodziszek korzeniasty albo u mnie świetnie wygląda niziutko bodziszek Orkney Cherry. Oba wcześnie startują.
Margerytka40 10:38, 26 maj 2021

Albo floks szydlaste, w zasadzie zimozielony, biały np.
sylwia_slomc... 10:41, 26 maj 2021

Margerytka40 napisał(a)
Albo floks szydlaste, w zasadzie zimozielony, biały np.

Biały z białymi kamykami się zleje....
Margerytka40 10:47, 26 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Biały z białymi kamykami się zleje....

Zapomniałam o tych kamieniach
mrokasia 10:49, 26 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Jest klomb, wymiary ma Ok. 1,5 m na 1,5 m. Są tam tylko posadzone hortensje, więc zanim nie rozkwitną, to jest pusto. A wiosną to tylko patyki. Więc chciałam tam posadzić jakieś niskie bylinki, wcześnie startujące.

Aga, a ile Ty w tym klombie 1,5x1,5m posadziłaś tych hortensji? Bo moim skromnym zdaniem sadzenie tam niskich zadarniaczy w nogach hortensji niespecjalnie zmieni sytuację. Może rozważyć dosadzenie tam czegoś zimozielonego np. kulek cisowych/bukszpanowych/tujkowych albo traw wcześnie startujących?

Na początku wątku jest info, że w jednym masz 3 różne hortki, w drugim róże a w trzecim nic.
Jeśli to stan aktualny ja bym rozważyła takie opcje:
1. zabrać stamtąd róże i wtedy rozsadzić do każdego klombu po 1 hortce i w zależności od wielkości każdego klombu dodać 1-2 kulki plus może jakąś trawkę wcześnie startującą (sesleria jesienna?) albo bylinie wcześnie startującej (przywrotnik? - zrobiłby masę liśćmi a potem kolor kwiatami). Generalnie, w każdym klombie to samo.
2. jeśli chcesz koniecznie zostawić róże w jednym z klombów to w drugim zostawiłabymm 1 hortkę i dosadziłabym kulkę/kulki zimozielone a w trzecim wsadziłabym wcześnie startujące trawy np. trzcinniki.
inka74 10:52, 26 maj 2021

Zamiast zadarniaczy to bym tam cebulowe dała. Tulipany. Akurat na wiosnę ci zakwitną, potem hortki przysłonią liście tulipanów. 2 w 1.
Judith 10:57, 26 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Wcześnie startujące byliny to jest jasne. Czyli taki wypełniacz raczej, a ne zadarniacz?
Basieksp 10:58, 26 maj 2021

Też bym posadziła tam cebulowe, tulipany, może krokusy
Agatorek 16:57, 26 maj 2021

Odpowiem zbiorczo na temat klombu .
Tam są 3 hortensje, różne (tak mi się wsadziło w zeszłym roku ). Na razie nie będę ich rozsadzać. Za dużo rzeczy mam zaczętych i nie chcę jeszcze do tego dokładać tetrisow na rondzie .
Czego absolutnie nie wykluczam w przyszłym roku, jak będę zajmować się właśnie rondem. Ewentualnie na jesieni/zimą coś porobię, jeśli pogoda pozwoli.
Być może zrobię tam totalne rewolucje, więc przesadzać będę właśnie wtedy. Jak już będę wiedziała co i jak.
Teraz tylko chciałam dać coś do hortek, co nie jest oczywiście priorytetem i wcale nie muszę tego teraz robić.

Kamieni białych tam nie będzie, będą albo inne albo coś innego.

O cebulowych nie myślałam, ale to też fajna opcja.

To, o czym pisałam „zadarniacz”, ma być raczej „wypełniaczem”, tak jak pisze Judith.

Stan aktualny jest taki, że w jednym klombie od jesieni są hortki, w drugim róże, a w trzecim (w połowie klombu, jego górnej części) pelargonie (od tygodnia). W dolnej części też posadzę jakieś jednoroczne.
Agatorek 16:59, 26 maj 2021

Ruda zła coś dziś

Venus nie może się zdecydować...
Brutus?

Czy Zeus?