Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Basieksp 10:47, 16 sty 2021

Agatorek napisał(a)
Basiu, trochę u nas napadało, ale „bestii ze wschodu” nie widać. Tylko -3 teraz .
Psy biegają i leżą na śniegu, budy puste, jeszcze dla nich za ciepło .
Obserwuj Azę, mam nadzieję, ze to tylko chwilowa niedyspozycja

Pozdrawiam .

Za chwilę odpowiem zbiorczo .

Dziś jest ok, ona chyba za dziko biagała i potrafiła poślizgnąć się przy hamowaniu, no i pod śniegiem różne kamienie których nie widać, teraz ją bardziej pilnujemy i ograniczyliśmy zabawy na śniegu Pozdrawiam cieplutko
Anda 11:02, 16 sty 2021

inka74 napisał(a)
Ewa, tylko to robili profesjonaliści a nie amatorzy, przepraszam, jak my... Tu jest 10 tys. metrów całości. Nie tysiąc czy dwa jak mają średnie i spore ogrody tu na forum. Jak popatrzysz na plan ogólny działki to zobaczysz, że tu już są wydzielone min. 4 odrębne strefy w ogrodzie. Ja je przynajmniej widzę każda z tych stref może być kompletnie inna - areał na to pozwala. Agnieszki ogród będzie pewnie bardziej jak park a nie jak typowy ogród jaki znamy tu z O lub będzie to 4-5 różnych ogrodów na jednym terenie.

No właśnie nie, również amatorzy sami je wykonujący i planujący mają ogrody takiej wielkości, w Austrii, Francji czy też w Niemczech. Tylko są to przeważnie zapaleńcy ogrodowi, poszukujący inspiracji u Christophera Lloyda, Beth Chatto czy chociażby Pieta Oudolfa. I na tym polega różnica
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mary 13:49, 16 sty 2021

inka74 napisał(a)
Ewa, tylko to robili profesjonaliści a nie amatorzy, przepraszam, jak my... Tu jest 10 tys. metrów całości. Nie tysiąc czy dwa jak mają średnie i spore ogrody tu na forum. Jak popatrzysz na plan ogólny działki to zobaczysz, że tu już są wydzielone min. 4 odrębne strefy w ogrodzie. Ja je przynajmniej widzę każda z tych stref może być kompletnie inna - areał na to pozwala. Agnieszki ogród będzie pewnie bardziej jak park a nie jak typowy ogród jaki znamy tu z O lub będzie to 4-5 różnych ogrodów na jednym terenie.

Jak wspomniałaś o parku to skorzył mi się ogród Dany, 4000m2.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7407-udany-ogrod
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7436-wizytowka-udany-ogrod
inka74 14:34, 16 sty 2021

Ewcia, amator musi połknąć bakcyla ogrodowego..., władować w ogród kupę pieniędzy, czasu i pracy. I też nie wierzę, że tak wszystko od razu dobrze zrobił i zaprojektował. Rozwiązaniem jest np. zamówienie u profesjonalnego projektantanta planu, tzw. koncepcyjnego. Bez nasadzeń. Ale przy takiej powierzchni jest to też konkretna kasa, kilka tysięcy, którą wydajesz na raz. Opłaca się to zrobić bo koszty "doświadczeń" są na przestrzeni lat wyższe. Ale też trzeba znaleźć odpowiedniego projektanta i samemu już cokolwiek wiedzieć.

Marysiu, też o nim myślałam jako o możliwej inspiracji dla Agnieszki.
Jeszcze Kamienny ogrod Sylvany mi chodził po głowie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6307-kamienny-ogrod-patykiem-malowany?page=328
Anda 15:17, 16 sty 2021

Iwonko, to ja - Ewa Powinnaś mnie już troszkę znać. Nie jestem początkującą naiwniaczką, która myśli, że takie ogrody powstają w ciągu miesiąca i to bez robienia błędów I tego też nie napisałam.

Koncepcja ogrodu powinna być już od początku wiadoma, bo inaczej można brnąć bez końca w złym kierunku i wydać jeszcze więcej kasy, na pomyłki - tu w wydaniu xxl. Właściciel porywający się na tak duży ogród powinien przynajmniej wiedzieć, gdzie jest jaka gleba, warunki świetle, co jest w okolicy, co można z danym kawałkiem zrobić, a co nie. Amatorowi jest trudniej, tym bardziej, jeśli nie jest zapaleńcem ogrodowym, o którym to pisałam wyżej.
Ogród nigdy nie jest ukończony, to też trzeba wiedzieć porywając się na takie dzieło. Niektórzy amatorzy robią z tego dzieło życia, ale to właśnie ci zapaleńcy, a nie normalsy

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mary 16:42, 16 sty 2021

inka74 napisał(a)
Marysiu, też o nim myślałam jako o możliwej inspiracji dla Agnieszki.
Jeszcze Kamienny ogrod Sylvany mi chodził po głowie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6307-kamienny-ogrod-patykiem-malowany?page=328

A wiesz, że też miałam takie skojarzenie z powodu kamieni, które Agnieszka ma w ogrodzie.
antracyt 17:18, 16 sty 2021

Anda napisał(a)
Iwonko, to ja - Ewa Powinnaś mnie już troszkę znać. Nie jestem początkującą naiwniaczką, która myśli, że takie ogrody powstają w ciągu miesiąca i to bez robienia błędów I tego też nie napisałam.

Koncepcja ogrodu powinna być już od początku wiadoma, bo inaczej można brnąć bez końca w złym kierunku i wydać jeszcze więcej kasy, na pomyłki - tu w wydaniu xxl. Właściciel porywający się na tak duży ogród powinien przynajmniej wiedzieć, gdzie jest jaka gleba, warunki świetle, co jest w okolicy, co można z danym kawałkiem zrobić, a co nie. Amatorowi jest trudniej, tym bardziej, jeśli nie jest zapaleńcem ogrodowym, o którym to pisałam wyżej.
Ogród nigdy nie jest ukończony, to też trzeba wiedzieć porywając się na takie dzieło. Niektórzy amatorzy robią z tego dzieło życia, ale to właśnie ci zapaleńcy, a nie normalsy

Do tej pory nie brałam udziału w tej dyskusji, ale to co napisała Ewa jest mi bardzo bliskie. Nie chodzi o to, żeby od razu zaprojektować cały ogród, ale o wstępne założenia co i gdzie chce się mieć. Przy takiej powierzchni ogród nie musi być spójny, chociaż fajnie jeżeli w jakimś stopniu jest (tu się włącza moje lekkie zwichrowanie, które nie do końca udaje mi się zrealizować we własnym ogrodzie ). Porównywanie tej powierzchni do ogrodu Danusi, ktora tworzy u siebie wszystko "na bieżąco" jest chyba nie do końca trafione. Z jednej strony mamy osobę, która zaczyna bawić się w ogrodowanie a z drugiej profesionalistkę, ktora nawet kiedy sobie na zabawę pozwala, to ma za sobą lata doświadczeń w projektowaniu.
Podoba mi się podejście Agnieszki do jej ogrodu, na luzie i bez spięcia, że musi wyjść idealnie, ale ramy ogrodowe nawet w takim wypadku bardzo ułatwiają ogarnięcie przestrzeni i zabawę w ogród

sylwia_slomc... 17:25, 16 sty 2021

Roocika napisał(a)
Agnieszka, teren do planowania to masz niewiele mniejszy niż moja działka (moja ma 2500). Tak sobie myślę, że ja myślę od co najmniej dwóch lat hahaha
Ostatnio Alicja założyła wątek Zacisze Alicji, piękne ma jeziorko, widziałaś?
Dużo inspiracji jest też w Mai w Ogrodzie
W e-katalogu roślin (takim w wersji papierowej) masz zestawienia roślin np. nad wodę, zawsze można coś wybrać (ja wciąż studiuję te zestawienia) i polecam
Po swojej marnej rabacie widzę, że rabata to min. 4 m szerokości.
Pozdrawiam

Asiu Agnieszki ogród ma ponad trzy hektary powierzchniW pierwszym swoim poście o tym pisze
Roocika 17:33, 16 sty 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Asiu Agnieszki ogród ma ponad trzy hektary powierzchniW pierwszym swoim poście o tym pisze

Sylwia, zrozumiałam, ale część która się chce zająć ma 2000 M2.
Ania111 17:34, 16 sty 2021

Ojejku ,

... jakie zamieszanie się tu zrobiło

Aga , kibicuje i wspieram ,
niezależnie co będziesz robić
ściskam cieplutko