Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Basieksp 20:29, 11 kwi 2022

Aga podglądam, kibicuję, no i czekam, aż wszystko podrośnie na takiej przestrzeni, będzie piękny ogród do podziwiania fajnie się tak obserwuje prawie od początku, jak powstaje ten ogród
LIDKA 20:39, 11 kwi 2022

Przewiduje ze przy Twoim Agnieszko rozmachu za 3 lata obejrzymy Cie w pięknym ogrodzie w TV.

Martwie sie Tylko czy to nie zaduzo dla 1 osoby.

Przy kazdej robocie pamietaj ze zdrowie masz jedno. PROSZĘ.

Ja tam kiedyś przyjade na zwiedzanie.
Gruszka_na_w... 20:41, 11 kwi 2022

Lubię berberysy z dwóch powodów: za ich bardzo wczesny start i piękne jesienne przebarwienia. Teraz, kiedy taka posucha kolorystyczna, to odwalają dobra robotę.
Kora na rabatach bardzo ułatwi Ci pielęgnację rabat. Dobrze, że masz jej sporo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 20:41, 11 kwi 2022

Kora dobra rzecz. Co by na nią nie psioczyć ja lubię. Także zazdroszczę takiej ilości. Moja kupa przy Twojej to mini kupka . Pokazuj roślinki jak przyjdą bo zacne zakupy poczyniłaś. Ale nie zazdroszczę sadzenie . Chyba że masz cudnie mięciutką, żyzną ziemię jak masło .
sylwia_slomc... 21:35, 11 kwi 2022

Prrrrrrr szalona Super działasz, ale pamiętaj o jednym, w takim ogrodzie jak nasze (choć mój przy twoim wypada jako maluszek ) W większej ilości leć w drzewa i krzewy niż byliny. Najlepiej w drzewa i krzewy, które nie wymagają regularnego cięcia. Każdy kolejny metr rabaty to kolejny metr plewienia i przycinania. Wybieraj rośliny, które w razie braku opieki poradzą sobie same i nadal będą ładnie wyglądały. Czytam o ilości róż i będzie cudnie, ale każdą z nich trzeba będzie przycinać przynajmniej co dwa lata, ja tak tnę The Fairy bo częściej do niej nie docieram
Drzewa czy krzewu jak nie przytniesz w jednym roku, nic się nie stanie, przytniesz w kolejnym lub puścisz na żywioł, nadal będą ładne, ale z bylinami to już nie to samo.
Pod drzewem skosisz trawę, plewić nie musisz, byliny się bez tego nie obejdą.
Kora świetna rzecz, ułatwia życie, ale jak przyjdzie długotrwała susza to bez podlewania ani rusz. No i każdą roślinę powinno się co jakiś czas zasilić obornikiem lub nawozem, niektórym zrobić oprysk, a to wszystko wymaga i pracy i czasu i pieniędzy.

Wiem, że chciałoby się od razu stworzyć całość, że tworzenie i sadzenie daje mega powera, wiem z autopsji Ale zobacz mój ogród powstaje od 8 lat i nadal jeszcze jest w fazie tworzenia, a sporą jego część stanowi las i łąka
u Ciebie powierzchnia 6 razy większa niż u mnie. Pamiętaj łatwiej się kosi niż plewi i podlewa. Daj czas swoim roślinkom się rozrosnąć, zobacz jaki będzie efekt w sezonie ile pracy i dopiero wtedy zdecyduj co dalej.
Może warto pomyśleć o rabatach łąkowych, łatwiejsze w utrzymaniu, mniej pracy, a efekt może być równie piękny. Np poprowadzić takie węże jak wytyczyłaś, ale obsiewać je łąką kwietną....
Pomysł rzucam, ale dziewczyny dobrze piszą raz, że praca w ogrodzie nie należy do najlżejszych i najczęściej odczuwają to nasze kręgosłupy, łokcie i nadgarstki, a przy naszych areałach również stawy kolanowe i kostki Dwa pamiętaj, ze nie będziemy coraz młodsze tylko starsze, a z wiekiem sił nam ubywa.....ja to widzę po sobie i to bardzo.

No to walnęłam elaborat, mając świadomość, że każdy ma prawo własnego wyboru, ale dobrze jak wie jak to dalej wyglądaMnie tak ostrzegała Irenka i Mała Mi, ze czym ogród starszy tym roboty więcej i to jest prawda. Ale mój ogród jest tak pomyślany, że rabaty bylinowe są osobno niż drzewiasto krzewiaste i kiedyś mogą je zastąpić łąki lub nawet trawnik, a ogród stanie sie bardziej parkiem niż ogrodem, bo przyjdzie taki dzień, że sił braknie lub zdrowia, a gwarancji, ze kolejne pokolenie podejmie wyzwanie opieki nad nim nie ma. I wtedy będzie sobie musiał poradzić sam, dobrze żeby i wtedy fajnie wyglądał.

Przemyśl, prześpij się, a ja będę kibicować każdej decyzji jaką podejmiesz
MartaCho 21:37, 11 kwi 2022

Ilości iście hurtowe i kory i róż Ależ będzie pięknie! Ciekawa jestem jakie odmiany wybrałaś- to częściowo wokół altanki, a reszta? Gdzieś obok domu? Kibicuję! Kibicuję cały czas! Jesteś wielka!
Magleska 22:09, 11 kwi 2022

Aga podziwiam ,podziwiam i podziwiam

niezłą szkółkę masz koło domu same fajne okazy -ten różowy jarząbek mi wpadł w oko
Agatorek 22:41, 11 kwi 2022

Judith, ta kora pewnie stamtąd zniknie w ciągu roku

Juzia, to moje szaleństwo czasami mnie przeraża .

Basiu, w wolnym czasie stworzę sobie foldery na kompie, gdzie będę wrzucać zdjęcia z poszczególnych rabat, jak się zmieniają, kiedyś tu wrzucę

Lidka, jak już się trochę ogarnę, to oczywiście zapraszam . O zdrowiu pamietam, dlatego robię sobie przerwy w cięższej pracy i wykorzystuję często EMa, jak jest w domu .

Haniu, ja też lubię berberysy, nie lubię tylko tego, że są kłujące .

Aga, będę pokazywać zakupy . Niestety mięciutkiej ziemi nie mam, zdarzają si etapie miejsca, ale są w mniejszości .

Sylwia, dziękuję za kibicowanie . Masz rację, że krzewy i drzewa są łatwiejsze w pielęgnacji i dlatego w tym roku stanowią większość moich zakupów (nie licząc róż ).
Nie wiem, co przyniesie przyszłość, na razie, tak jak piszesz, zakładanie ogrodu daje mi powera. Chociaż z drugiej strony dobrze wiem, że przesadzam z ilością zakupów, powinnam poczekać, a nie sadzić za gęsto, bo rośliny jeszcze młode, bo przy takiej ilości, to kupuję mniejsze, żeby było ich więcej .
Nie jestem do końca przekonana odnośnie łąki kwietnej, jeszcze nie teraz. Lubię różnorodność, ale łąka chyba nie dla mnie. Może kiedyś zmienię zdanie, nie mówię, że nie . Na razie nie chcę jednak rezygnować ze swojej wizji czyli ogrodu z dużą ilością drzew, krzewów, hortensji, róż, iglaków, traw i bylin .

Martuś, bonica (40 sztuk) będzie na rabacie niedaleko altanki z sosnami compact gem i (być może) rozplenicami. Resztę rozlokuję gdzieniegdzie wzdłuż fosy. I może kilka sztuk gdzieś koło domu.
Koło domu to kolejny temat do zrobienia, bo tam na rabatach mam kamień (tak jak przy oczkach z przodu). Niestety w miejscach, gdzie biegają psy, ten kamień jest porozrzucany i chcę go stamtąd usunąć. Temat na później .
Poszukam listy kupionych róż i wrzucę
Edit: Na stronie 379 jest ta lista, niestety mam jakiś problem z kopiowaniem w tej chwili, więc nie mogę tu wrzucić ani linka, ani tej listy.

Madzia, dziękuję za podziwianie . Różowy jarząbek ładnie wyglądał na zdjęciach, to go przytuliłam . Nie pisałam wcześniej, ale udało mi się kupić 4 klony shaina . Pozazdrościłam Ci rabaty, gdzie są blisko siebie .

Agania 22:51, 11 kwi 2022

Agatorek napisał(a)

Aganiu, będzie się działo. Oj będzie . Po tej dostawie kory, myślałam że umrę. Pan kierowca nam pomagał (dobrze, że eM był w domu), ale to i tak się trochę natargaliśmy tego towaru. Widać na fotkach z tulipanami, że u mnie sucho strasznie, więc kora się przyda.
Miało dziś padać i nic. Padało w Warszawie i do połowy drogi, jak wracałam .

Dobrze że była pomoc, teraz żeby było już troszkę cieplej, póki się chce na prace w ogrodzie, jest materiał , jest cel i robota poleci szybko, ja lubię zapach kory już ją czuję przez tą ilość worków, będziesz zbierać smardze
Basieksp 22:59, 11 kwi 2022

Pomyślałam sobie podobnie jak Lidka fajnie by było