Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

sylwia_slomc... 14:44, 18 sie 2023

jolanka napisał(a)
U mnie też waliło, lało, zalało mi trochę 2 pokoje bo były rozszczelnione okna połaciowe. Po ciemku, próbując docisnąć jedno z nich poślizgnęłam się na na mokrej podłodze i wyrżnęłam przy łóżku, mam teraz trochę spuchnięte kolano.

Oj
sylwia_slomc... 14:47, 18 sie 2023

April napisał(a)

No jak przeczytałam u Olcimanolci że ciągle wywala to omal udaru nie dostałam
Ja też ciągle od Kwarteta przywożę, teraz też Mrokasia mi dawała. Pewnie przezimują ale właśnie się nie sieją. Chyba mają za ciemno dla nasion.
Za to mam pierwszy sukces z hastatą, mam kilka z własnego siewu.
No i przywiozłam trzy sadzonki bampton od Danusi i dopieszczam w doniczkach. Boję się dać na rabatę. Muszę zebrać nasiona

Daj na rabatę i tam zbierzesz nasiona. Ja posadziłam i tylko jedna w doniczce została, tym w gruncie zdecydowanie lepiej jest ładniej rosną.
sylwia_slomc... 14:52, 18 sie 2023

Co dowerben u mnie to zdecydowanie same wybierają najwilgotniejszr stanowiska, w tym zalane oczko gdzie woda stoi i tylko tam mi się sieją na razie. Tym samym obalają mir co by wolały sucho. Zimują mi też tylko w tym zalanym oczku.
Margo2 14:53, 18 sie 2023

Jola, zauważyłam, że werbena potrzebuje bardzo dużo słońca.
Mam jak wiesz na tej okrągłe rabacie przy tarasie. Próbowałam ją przenieść na rabatę na przeciwko tarasu i tam bardzo słabo rosnie, prawie się nie wysiewa. Tylko na samym brzegu.
Na tej rabacie okrągłej też mam jej mniej, bo sosny coraz bardziej zacienią.
Joku 16:02, 18 sie 2023

U mnie było tak samo, z bardziej zacienionego miejsca uciekła na brzeg rabaty gdzie słońca było więcej.
Anda 18:16, 18 sie 2023

Biedna jesteś z tą suszą

Nie rozumiem tego masowego zachwytu nad werbeną Nie mam i nie będę miała
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 21:04, 18 sie 2023

Ja też już nie rozumiem, po usuwaniu sryliarda siewek.
Gosialuk 21:10, 18 sie 2023

Anda napisał(a)
Biedna jesteś z tą suszą

Nie rozumiem tego masowego zachwytu nad werbeną Nie mam i nie będę miała

No co ty Ewa.
Ja też siewek werbeny nie miałam nigdy za dużo. W tym roku ładnie mi się rozsiała na świeżo uprawionym kawałku, gdzie jesienią posadziłam goździki. Ale u mnie później wschodzi niż u innych, więc faktycznie tego ciepełka potrzebuje.
Jak temperatury zelżeją poprzesadzam ją trochę i wtedy zobaczę gdzie jej będzie najlepiej.
Może musi trafić na miejsce, które jej spasuje i dopiero wtedy pokazuje na co ją stać.
Trzymam kciuki za deszcz i spotkanie.

TAR 21:15, 18 sie 2023

Ewa. Tak jak ja nie rozumiem masowego zachwytu nad swidosliwa. Mnie jakos nigdy nie zachwycala. Kilka razy robilam podejscie i nie.
Werbenka jest urocza z tymi kwiatuszkami wystajacymi spomiedzy innych roslinek. Ja widze ja przy sosnach razem ze zwiewna trawka. Pomarzyc mozna i tak mi nie urosnie
Anda 21:58, 18 sie 2023

Gosialuk napisał(a)

No co ty Ewa.
Ja też siewek werbeny nie miałam nigdy za dużo. W tym roku ładnie mi się rozsiała na świeżo uprawionym kawałku, gdzie jesienią posadziłam goździki. Ale u mnie później wschodzi niż u innych, więc faktycznie tego ciepełka potrzebuje.
Jak temperatury zelżeją poprzesadzam ją trochę i wtedy zobaczę gdzie jej będzie najlepiej.
Może musi trafić na miejsce, które jej spasuje i dopiero wtedy pokazuje na co ją stać.
Trzymam kciuki za deszcz i spotkanie.

Gosiu Kwiatki jako takie są śliczne, ale nie lubię tego bałaganu jaki tworzy, gdy wysieje się w sryliardach
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies