Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 11:24, 18 sie 2023

No ja nie wiem czemu Anię przypisałam do okolic Wrocławia
Joku 11:32, 18 sie 2023

Werbena u mnie też nie chciała rosnąć, przynajmniej tam gdzie ja bym sobie życzyła. I w miejscach w których teoretycznie powinna rosnąć. Jednak jakieś siewki się pojawiały, więc je zostawiałam w spokoju, pomimo że mnie drażniły bo mi miejsce nie pasowało. I tak sobie rosły, niektóre przetrwały zimę. Ale nie każdą. Ostatniej np. nie przetrwały. Po iluś tam latach nie narzekam na brak siewek, raczej na ich nadmiar. Teraz zaczęłam sadzić je w miejscach , w których poprzednio nie chciały rosnąć, widzę że już nie kapryszą. Zauważyłam że lubią miejsca suche, słoneczne i towarzystwo innych roślin, pasuje im względny tłok.
Więc może uzbrójcie się w cierpliwość, pozwólcie im początkowo rosnąć w miejscach które one same sobie wybrały.
Suche pędy zostawiam na zimę, przynajmniej do pierwszych mrozów. Przechodzą wtedy naturalną stratyfikację.

PS! W przyszłym roku mogę tobie podesłać sadzonki.
Makao 11:55, 18 sie 2023

April napisał(a)
No ja nie wiem czemu Anię przypisałam do okolic Wrocławia

Gdybyśmy wszystko łatwo zapamiętywali to świat byłby o niebo do przodu Jolcia
Dorii 12:13, 18 sie 2023

Werbena choć lubi przepuszczalną glebę to jednak do kiełkowania wody potrzebuje. U mnie najlepiej kiełkuje w doniczkach z innymi roślinami. Bo je podlewam. Na wiosnę siewek mam mało za to pod koniec lata pojawiają się już liczniej. Czyli ciepełko i woda :⁠-⁠D
Ale mam też sporo siewek w cieniu. A tam gleba słabo się nagrzewa.
Odnoszę też wrażenie że nasiona lubią posiedzieć w ziemi bo najwięcej siewek mam tam gdzie już dawno żadna mi nie kwitła.
Mary 12:23, 18 sie 2023

April napisał(a)

Gardzisz różowym kolorem?

U siebie unikam różowego. Choć kilka roślin możnaby zaklasyfikować do różowych.
U innych róż mi się podoba.
Makao 12:26, 18 sie 2023

Dorii napisał(a)
Werbena choć lubi przepuszczalną glebę to jednak do kiełkowania wody potrzebuje. U mnie najlepiej kiełkuje w doniczkach z innymi roślinami. Bo je podlewam. Na wiosnę siewek mam mało za to pod koniec lata pojawiają się już liczniej. Czyli ciepełko i woda :⁠-⁠D
Ale mam też sporo siewek w cieniu. A tam gleba słabo się nagrzewa.
Odnoszę też wrażenie że nasiona lubią posiedzieć w ziemi bo najwięcej siewek mam tam gdzie już dawno żadna mi nie kwitła.

Ja w maju wysiałam sobie z torebki wyjętej z zamrażarnika i nic nie wykiełkowało pomimo podlewania. Może za rok coś się z tego pojawi bo trochę mnie to zdziwiło.
Mary 12:27, 18 sie 2023

Werbeny niestety nie mam (bo różowa jest ).

Burza z deszczem do mnie dotarła, więc oskarżenie pod adresem Mrokasi i Izy chyba niesłuszne.
mrokasia 12:46, 18 sie 2023

Mary napisał(a)

U siebie unikam różowego. Choć kilka roślin możnaby zaklasyfikować do różowych.
U innych róż mi się podoba.

To jak ja z żółtym i czerwonym

Mary napisał(a)
Werbeny niestety nie mam (bo różowa jest ).

Burza z deszczem do mnie dotarła, więc oskarżenie pod adresem Mrokasi i Izy chyba niesłuszne.

Werbena różowa??? Coś ty, fioletowa! .

A burzę dodmuchałam do Ciebie w takim razie .
inka74 14:03, 18 sie 2023

April napisał(a)

Ta burza zawiesiła się u was, po drugiej stronie Warszawy. U mnie ledwo co popadało, ale zawsze to lepsze niż nic.
Dzięki za fotki ketmii. Omal wczoraj nie kupiłam w LM. Były po 54 zeta ale inne odmiany. Najbardziej chyba Ardens mi się podobała ale to jeszcze nie to.
u mnie też była apokalipsa o 3 w nocy. Pioruny waliły strasznie, padało ze 3 godziny a teraz znowu ukrop - do ciebie nie doszło nic???
sylwia_slomc... 14:42, 18 sie 2023

UrsaMaior napisał(a)
U mnie w nocy było pandemonium, pioruny waliły i lało tak, że hej. U Ciebie jak?

Myślałam o Was rano....