Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Alija 14:28, 04 cze 2024

Judith napisał(a)
No i najnowsza ślicznotka - Heidetraum

Rzeczywiście ślicznotka.
Ja też cieszę się każdym kwiatem róży, bo większość kiepsko przezimowała i teraz szału nie ma. Pnące kwitną obficie.
Wafel 16:04, 04 cze 2024

Bardzo ciekawy orlik, koniecznie muszę sobie dosadzić odmianowego bo mam tylko zwykły, fioletowy. Róże też piękne, ale ja na szczęście jeszcze na róże się niezafiksowałam, tyle odmian że chyba nie byłabym w stanie wybrać odmiany, no pewnie zaczęłabym od wyboru koloru. Najbardziej lubię pastelowe odcienie różu i pomarańczu
Judith 17:31, 04 cze 2024

Basiu, tez najbardziej lubię czerwone i ciemnorozowe, ogólnie zdecydowane kolory, jak i z innymi kwiatami w moim ogrodzie . Choć róże podobają mi się w każdej postaci i kolorze .

Edi, dziękuje . Orlik mój pierwszy w życiu, fascynuje mnie jego kształt

Alicjo, ja tez swoje róże musiałam mocno przyciąć, ale całkiem ładnie odrosły i dość dobrze kwitną. U mnie szału nigdy nie ma, bo ziemia kiepska, ale po tym mocnym przycięciu jakoś tak lepiej kwitną . Pilnuje jedynie podlewania, bo u mnie potworna susza...

Wafel, ja mam kilka róż kupowanych bez ładu i składu w czasach, gdy nie miałam pojęcia o ogrodowaniu i odmianach . Zreszta właściwie nadal przecież nie mam pojęcia o odmianach róż . Kupowałam właśnie kierując się wyłącznie kolorem, nawet niechcący kupiłam dwie pnące . Mam tez dostane Piano. I to tyle - fascynacja odmianami i różyczka mnie nigdy nie dopadły .
Nowe róże Heidetraum to wynik rozkminki nad rabatą, która powstała w jednym z bardzo niewielu słonecznych (jak na warunki mojego ogrodu czyli słońca kilka godzin dziennie ) miejsc w moim ogrodzie - miejscu po trampolinie. Od początku miały to być róże okrywowe, miejskie terminatorki, którym nie straszna gorsza ziemia i susza. Do tego żeby nie chorowały i dobrze zimowały. Tylko takie wymagania drobne . Początkowo wybrałam róże Fairy, ale dziewczyny (Asia Rojo i Anda) uświadomiły mnie w temacie istnienia róż Heidetraum, które - jak się okazało - spełniły wszystkie moje oczekiwania . No i som .

Co do orlika - czy wszystkie maja takie dziwne kształty? Ten jest niezwykły, do tego ma jeden kwiatek w innym kolorze .
Gruszka_na_w... 21:03, 05 cze 2024

Będzie pożytek z tych nowych ślicznotek. Burza kwiatów gwarantowana. .
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 22:09, 05 cze 2024

Kolor tych róż jest obłędny.
Niech cieszą oko i nos.

Judith 09:01, 06 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Będzie pożytek z tych nowych ślicznotek. Burza kwiatów gwarantowana. .

Za chwile przyjdą nastepne 3 . Burza jest aktualnie na jednym krzaczku, kolejne powoli się różowią .
Judith 09:03, 06 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Kolor tych róż jest obłędny.
Niech cieszą oko i nos.

To prawda, takie żaróweczki
Zapach jest piękny, ale ledwo wyczuwalny (i to z nosem w kwiatku ). Tu akurat szału nie ma .
Judith 23:11, 06 cze 2024

Jeszcze trochę pozachwycam się różami

Magara 23:28, 06 cze 2024

Zachwyt uzasadniony
U mnie tylko Zefiryna kwitnie, reszta czeka

Popadało coś u Ciebie w końcu???

P.S. Fontannę zamawiam, podziałało
Judith 11:55, 07 cze 2024

Magara napisał(a)
Zachwyt uzasadniony
U mnie tylko Zefiryna kwitnie, reszta czeka

Popadało coś u Ciebie w końcu???

P.S. Fontannę zamawiam, podziałało

Dzisiaj w nocy popadało . Chyba disc solidnie, ale okaże się dopiero, gdy grzebnę w ziemi. W każdym razie 2/3 beczki zapełnione . Ogród jakiś wyraźniejszy się wydaje .
Z fontanny będziesz zadowolona. Jest natomiast jedna kwestia, o której Ci nie wspomniałam (zapomniałam) - fontanna się nie ładuje, działa wyłącznie w chwili, gdy świeci na nią słońce.