Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 20:22, 07 cze 2024

Ania, bardzo dziękuję
Żurawki są bardzo dziwne. Mam jedną odmianę limonkową w czterech miejscach i w każdym rosną inaczej, choć w każdym warunki glebowe, oświetleniowe i sąsiedzkie są zbliżone . Przy dużym kole - szaleństwo, te na zdjęciu - rosną, ale bez szału, w kolejnym - od kilku lat tkwią bez żadnych przyrostów, a w czwartym miejscu - wypadają jedna za druga (przez lata dosadzałam, w tym roku się poddałam ).
Żurawka to roślina pełna tajemnic .

Mrokasia, no są bujne miejsca .
Szpaler Anabelkowy piękny jest sam w sobie i w kontekście sąsiedztwa. Ale za pleckami jest łysawo, zatem na zdjęciu słabawo wyglada . Do tego przed hortkami mam hakonki macra rosnące tu od kilku lat i baaardzo słabo przyrastają, wciąż mizeroty. Zupełnie przeciwnie niz niż All Gold. Zdaje się, ze April pisała, ze ma podobne doświadczenia z hakonkami...

Kasya, dziękuję, w tym roku szykuje się szaleństwo kwiatów . Obym tylko ich nie zasuszyła!

Juzia, dziękuję! Ta cześć ogrodu taka buszowata jest
U mnie dzisiaj popadało niestety bardzo krótko... . Ale dolewka była po nocnym deszczu, zatem ogólnie jest git .
Makao 20:51, 07 cze 2024

Judith napisał(a)

Co to jest na tym zdjęciu. To niskie płożące na rabacie.
Judith 21:02, 07 cze 2024

Makao napisał(a)

Co to jest na tym zdjęciu. To niskie płożące na rabacie.

Po lewej? Barwinek.
Angelika95 21:04, 07 cze 2024

Judith napisał(a)

O lewej? Barwinek.

A miałam pisać, że barwinek, ale się wstydziłam, że się pomylę jednak coś już się znam

Pięknie jest u Ciebie, ta zieleń jest kojąca, czekam na rozkwit Anabelek
Judith 21:57, 07 cze 2024

Angelika95 napisał(a)

A miałam pisać, że barwinek, ale się wstydziłam, że się pomylę jednak coś już się znam

Pięknie jest u Ciebie, ta zieleń jest kojąca, czekam na rozkwit Anabelek

Się nie ma co wstydzić .
To moje barwnikowe pole. Obecnie z dziurami na inne rośliny. Z roku na rok dziur przybywa .

Dziękuję za dobre słowo
Wiaan 22:37, 07 cze 2024

Niesamowita soczystość, jak ładnie to wygląda, nie potrzeba innego koloru, tylko same odcienie zieleni, miodzio
Na ławeczce pewnie stoi kawka, a Judith fotki cyka
Magara 22:46, 07 cze 2024

Judith napisał(a)
Kilka podeszczowych słonecznych fotek

Podeszczowo i słonecznie wszystko super od razu wygląda, znaczy bardziej super niż bez deszczu

Szpaler obejrzałam, zszokowana jestem zakładając, że u Ciebie też jest 7 czerwca
Na tym zdjęciu to też hortki w kwiatach????

P.S. Z fontanną trochę lipa, jeżeli jest tak jak piszesz. W opisie było, że niewielka ilość światła jest potrzebna Ale, jak ustaliłyśmy, to miły dla oka i ucha gadżet Będę testować
Judith 11:24, 08 cze 2024

Wiaan, kawka to zaiste
Dziękuję. Też lubię te różne odcienie zieleni, acz brakuje mi nieco kwiecia. Dosadzam sukcesywnie byliny kwitnące w cieniu, ale ich wybór nie jest oszałamiający .

Magarko, tak, to kwitnąca hortensja . Wprawdzie to wyrywna i zawsze pierwsza Polestar, ale początek czerwca to jednak dość szybko…
Z fontanną jest tak, że nie musi to być ostre słońce, nie może jedynie być to cień. W cieniu nie działa. Natomiast im mocniejsze słońce, tym wyżej leci woda. U mnie przy najlepszym oświetleniu leci na ponad pół metra .
edi75 11:37, 08 cze 2024

Piękna zieleń i Ciebie Judith
Anabelle łał
Judith 22:42, 08 cze 2024

edi75 napisał(a)
Piękna zieleń i Ciebie Judith
Anabelle łał

Dziękuję