Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

MiluniaB 11:58, 05 sie 2024

Aaaajjjj jakie tu zmiany. Szczerze - nie sądziłam, że będzie tak pięknie

Na początek fontanna mnie zauroczyła - taka skromna, a taka piękna. Bardzo lubię takie akcenty

Judith to co obejrzałam mnie zauroczyło. Staram się nie cytować zdjęć, no ale musze i tak:

Noooo to jest piękne - co za klimat, bardzooooo zazdroszczę

MiluniaB 12:01, 05 sie 2024

A to mega mi się podoba. Drzewa wciągnięte w rabaty - super pomysł

MiluniaB 12:04, 05 sie 2024

I to - kratownica to pergola?
Bardzo przyjemne miejsce - hakone duże, ładnie się prezentują.
Fajne miejsce do odpoczynku

MiluniaB 12:08, 05 sie 2024

Klon i inne gubią liście to może zaczyna je toczyć jakaś choroba?
Nie wiem jak u Ciebie z chemicznymi opryskami? Czy jesteś bardziej eko?
Ja eko nie - przez eko bym nie miała już połowy ogrodu.
Zrób oprysk.

Trawnik latem no cóż - bez deszczu, bez podlewania tak właśnie wygląda.

Zdjęcia wieczorową porą również świetne, fajnie ogród się tak prezentuje doświetlony i ten zestaw drewniany stół i krzesła w tym miejscu - tu bym siedziała z kawką i deserem

Bardzo ładnie u Ciebie, podziwiam zmiany. Jednak forum pomaga w tworzeniu pięknych ogrodów Gratuluję
Judith 13:22, 05 sie 2024

Milunia, kopę lat!
Bardzo dziękuję za pochwały ogrodowe . Istotnie forum przyczynia się do powstawania pięknych ogrodów - inspiracje, rady, wymiana doświadczeń: no nie ma opcji - to musi procentować .
Drzewa w rabatach to było główne założenie przy powstawaniu ogrodu. Wręcz ich usytuowanie zdeterminowało umiejscowienie i kształt rabat .
Co do klonów i innych drzew - tu zdecydowanie winowajcą jest susza, liście wysychają i opadają. Dzieje się tak nie tylko u mnie, ale w całej okolicy… Od marca padało ze 4 razy, każdorazowo maksymalnie około 2 godzin… Jest dramatycznie sucho.
Właściwie nic nie robię w ogrodzie poza ciągłym podlewaniem…
MiluniaB 09:05, 06 sie 2024

Właśnie to jest ważne - usytuowanie tego co już jest. Zagospodarować to i fajnie wkomponować w rabaty. Niestety jak zaczynałam swoją przygodę na forum prawie 10 lat temu (mój poprzedni ogród) panowało inne przekonanie / założenie: wszystko wywalić i zaczynać z pustym ogrodem - bardzo mnie to irytowało. Mało kto chciał pomóc zagospodarować to co już miałam. Na szczęście nie uległam tej fobii i zawsze powtarzałam i powtarzam do dzisiaj dopasować do tego co już mamy w ogrodzie

A Ty miałaś taką fajną kurtynę wodną - dobrze pamiętam?
Juzia 11:38, 06 sie 2024

MiluniaB napisał(a)
Właśnie to jest ważne - usytuowanie tego co już jest. Zagospodarować to i fajnie wkomponować w rabaty. Niestety jak zaczynałam swoją przygodę na forum prawie 10 lat temu (mój poprzedni ogród) panowało inne przekonanie / założenie: wszystko wywalić i zaczynać z pustym ogrodem - bardzo mnie to irytowało. Mało kto chciał pomóc zagospodarować to co już miałam. Na szczęście nie uległam tej fobii i zawsze powtarzałam i powtarzam do dzisiaj dopasować do tego co już mamy w ogrodzie

Też mnie to wywalanie wkurzało!
Ale z modą nie wygrasz...
MiluniaB 11:45, 06 sie 2024

Juzia napisał(a)

Też mnie to wywalanie wkurzało!
Ale z modą nie wygrasz...

Juzia - Ty też to pamiętasz, bo sporo latek tu jesteś

Moim zdaniem to nie tylko moda. To też pójście na łatwiznę, bo wiadomo, że przy pustym ogrodzie łatwiej teren zaaranżować ; lenistwo, bo już trzeba bardziej pomyśleć jak to zrobić, żeby fajnie wyglądało.

Ja w każdym razie jestem dumna z siebie, że nie uległam tym radzącym mi, aby istniejący ogród zrównać z ziemią, zrywać kostkę, zmieniać kształty i wielkości rabat Ehhhhh takie to były złote porady, a jak się upierałam, że nie będę robiła demolki to chętnych brak.
Juzia 13:42, 06 sie 2024

MiluniaB napisał(a)

Juzia - Ty też to pamiętasz, bo sporo latek tu jesteś

Moim zdaniem to nie tylko moda. To też pójście na łatwiznę, bo wiadomo, że przy pustym ogrodzie łatwiej teren zaaranżować ; lenistwo, bo już trzeba bardziej pomyśleć jak to zrobić, żeby fajnie wyglądało.

Ja w każdym razie jestem dumna z siebie, że nie uległam tym radzącym mi, aby istniejący ogród zrównać z ziemią, zrywać kostkę, zmieniać kształty i wielkości rabat Ehhhhh takie to były złote porady, a jak się upierałam, że nie będę robiła demolki to chętnych brak.

No ale nie ma co się dziwić w sumie. To tylko forum dla miłośników, amatorów... każdy polecał to co sam lubi albo kopiował od Danusi Lenistwo? No chyba nie.... bo by w ogóle nie pisali.
Nawet projektanci z papierami czasem nie potrafią zrobić ogrodu w każdym stylu... i często nie biorą pod uwagę zdania klienta. Papier przyjmie wszystko

Też się upierałam przy swoim To już taki charakter
Judith 20:59, 08 sie 2024

Pozdrawiam z miejsca najbardziej wysuniętego na północ

Takie obrośnięte bluszczem drzewa tu rosną, świetny widok: