Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 11:49, 10 paź 2025

Mary napisał(a)

Mi to przypomina raczej wejście do Royal Botanic Gardens, Kandy.

https://www.botanicgardens.gov.lk/service/royal-botanic-gardens-peradeniya/

Tysz pikne .
Judith 11:53, 10 paź 2025

TAR napisał(a)
U Ciebie tez juz kolory miodowe jesienne. W bardzo dobrym stanie widze anabelki jak na susze.
A te rabate dębową machniesz jeszcze w tym sezonie czy to wiosenne plany?

W temacie Anabelek - tak jak napisałam Agnieszce: reagowałam tylko na ich wyraźne sygnały .
Plany odnośnie dębowej mam już od kilku lat, teraz tylko nabrały tempa. Nie mam wciąż konceptu ostatecznego na to miejsce i raczej wątpliwe jest, by powstał jeszcze w tym sezonie. Pragnę efektu wow!
Wafel 11:55, 10 paź 2025

A to gratuluję nowatorskiej wizji, wynalazki to często z początku "szaleńcze pomysły"
Judith 12:01, 10 paź 2025

Wafel napisał(a)
A to gratuluję nowatorskiej wizji, wynalazki to często z początku "szaleńcze pomysły"

Wniosek z tego taki: podążaj za swoimi wizjami, bo lepiej żałować że nie wyszło niż żałować, że się nie spróbowało .
No ale korpo rządzi się swoimi prawami - szybkiego zysku .
Agatorek 17:25, 10 paź 2025

Judith napisał(a)

Wstążki fajne, nie?
Anabelki mają u mnie dobre warunki słoneczne czyli niemal nie mają słońca .
Do tego Anabelki są bardzo zdyscyplinowanymi roślinami, za co je kocham - gdy tylko brakuje im wody pokazują to smutniejącymi liśćmi (tak jak z ludźmi - nie lubię gdy ktoś gromadzi w sobie niewypowiedziany żal, a potem wybucha, lubię gdy od razy sygnalizuje dyskomfort, bo najczęściej znajdzie się rozwiązanie ). Wystarczy na ten sygnał zareagować i są piękne pomimo suszy. W tym roku pilnowałam tego skrupulatnie .

U mnie mają za dużo słońca . Smutniejące liście widywałam bardzo często .
Na nowym miejscu posadzę je w cieniu . Tzn nie te, co mam, tylko nowe (kilka odrostów sobie wezmę i może jeden cały krzak, bo tu za gęsto posadziłam )
Judith 20:37, 13 paź 2025

Dzisiaj było piękne słońce, uzupełniłam zatem katalog jesiennych zdjęć

Pięknie przebarwia się ŚŚ, chyba pierwszy raz, a perukowiec odzyskał wiosenne kolory

Tytoń ozdobny - raz posiejesz, będziesz mieć już zawsze .
Judith 20:50, 13 paź 2025

No i układ rabat pod dębami: to jest miks koncepcji moich i Waszych . Dziękuję!!! Juz kilka dni sie z tym ułożeniem bratam i chyba mam to! .
Koło - jak wcześniej - obejmujące dwa dęby i małe kółko przy trzecim. Niby żadna różnica, a nie ma tu dysharmonii . Pomiędzy kołami trawiasta ścieżka szerokości kosiarki.
Wafel 22:54, 13 paź 2025

Pomimo dużych drzew sporo tam słońca P.S. Nie wierzę że to ostateczna koncepcja, jesień i zima tak się ciągną...