Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 16:28, 27 sie 2021

Lejecie miód na moje serce... czy ja to wytrzymam...? Dam radę .
Dziękuję za uznanie, jest to dla mnie naprawdę bardzo miłe .
Alija 19:40, 27 sie 2021

Judith napisał(a)
Poranny obchód z kawą...

Takich ujęć jeszcze chyba nie widziałam, piękne trawy z jeżówkami i hibiskusy pięknie kwitną.
Oczywiście hortensje też mocno chwalę i koliste rabatki pod sosnami zawsze podziwiam.
Judith 17:19, 28 sie 2021

Alija napisał(a)

Takich ujęć jeszcze chyba nie widziałam, piękne trawy z jeżówkami i hibiskusy pięknie kwitną.
Oczywiście hortensje też mocno chwalę i koliste rabatki pod sosnami zawsze podziwiam.

LIDKA 14:21, 29 sie 2021

Masz wielkie wyczucie stylu. Bardzo mi sìe u Ciebie podoba szczególnie czaruje zakątek z ławką. Połączenia raba w różnych kształtach to majstersztyk.

Po takim pięknym ogrodzie zastanawiam się jak piękne wnętrza domu musisz mieć.
Judith 16:17, 29 sie 2021

LIDKA napisał(a)
Masz wielkie wyczucie stylu. Bardzo mi sìe u Ciebie podoba szczególnie czaruje zakątek z ławką. Połączenia raba w różnych kształtach to majstersztyk.

Po takim pięknym ogrodzie zastanawiam się jak piękne wnętrza domu musisz mieć.

Lidka, bardzo, bardzo dziękuję . Duma mnie rozpiera na takie słowa .
Co do wnętrz - nieco zaniedbane na rzecz ogrodu, sypialnia wciąz czeka na ostateczny szlif .
Judith 16:27, 29 sie 2021

Dziewczyny, po porcji pochwał i zachwytów pokażę (dla równowagi) wstydliwą, zaniedbaną cześć ogrodu - warzywnik, który nie jest warzywnikiem, a jedynie obszarem, który woła o zmianę .
Wołał i się doczekał. W związku z tym, że warzyw nie uprawiam postanowiłam skończyć z fikcją i radykalnie zmniejszyć obszar "użytkowy" - ograniczyć go do krzewów z borówką amerykańską, agrestem i porzeczką. Każdy krzaczek w liczbie sztuk kilku.
Uwaga, zdjęcia dla ludzi o mocnych nerwach - oto z czym będziemy się mierzyć. Skojarzenia cmentarne - jeśli ktos ma - jak najbardziej uzasadnione

Na wolnych rabatkach "rosły" (cudzysłów zamierzony) pomidory i truskawki.
Martka 16:32, 29 sie 2021

Judith, warzywnik z potencjałem! W jakim kierunku nie pójdziesz, użytkowym czy nie. Spodziewałam się gorszych obrazków, musiałbyś się jednak mocniej postarać
Judith 16:32, 29 sie 2021

I teraz koncepcja zmiany i prośba do Was o ocenę sytuacji.
Pierwsze założenie - rabatka z drewnianą palisadą widoczna na drugim zdjęciu będzie powiększona w strone obecnego warzywnika. Na niej pojawią sie dwa świerki conica, na które jest juz za mało miejsca na obecnej rabacie. Nie wiadomo czy przezyją tę przeprowadzkę. Na drugiej rabacie nie wiadomo jeszcze, co będzie, ale ta kwestia będzie do rozważenia na koncu.

Taka koncepcja:
jest

ma być

jest

ma być

Jest pomysł, by zamiast drewnianego płotku dać ażurowy z drutu - to się zobaczy jeszcze.

Judith 17:44, 29 sie 2021

Dodatkowo, dla uspokojenia linii na sąsiadującym trawniku tez drobne zmiany:

jest:

ma byc
Wiaan 17:51, 29 sie 2021

Judith kształty rabat bardzo mi się podobają. Dorzucilabym coś do świerków conica albo po prostu jeszcze jednego stożka. Nie ie bardzo pasuje mi drewniany płotek moze jakis niski żywopłot zasłonięcia warzywnika.