Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 17:57, 29 sie 2021

Wiaan napisał(a)
Judith kształty rabat bardzo mi się podobają. Dorzucilabym coś do świerków conica albo po prostu jeszcze jednego stożka. Nie ie bardzo pasuje mi drewniany płotek moze jakis niski żywopłot zasłonięcia warzywnika.

Wiaan, na razie nie rozważam, co posadzę, a jedynie zmiany organizacyjne przestrzeni. Zywopłotu nie przewiduję, bo nie chcę zasłaniac tego, co zostanie z warzywnika. Przebarwiające się jesienią liście borówki są piękne . Generalnie płotek tam nie byłby mi potrzebny, gdyby nie pies, który nie powinien się kręcić w pobliżu owoców .
Wiaan 18:04, 29 sie 2021

Czyli przestrzeń zorganizowana nie mam warzywnika i stąd taka zielona w temacie jestem, rozumiem teraz zamysł płotka, pewnie nie doczytałam w wątku
Widzę, że zbliżająca się jesień skłania do planów
Judith 18:06, 29 sie 2021

Wiaan, no właśnie nie wiem czy zorganizowana . Na razie taki pomysł, ale może w ogóle inaczej wszystko zrobic? Cieżko planować zmianę, bo mocno w głowie siedzi dotychczasowa sytuacja, łatwiej zaczynac od zera .
Juzia 20:22, 29 sie 2021

Będzie super!
Rób!
Mary 21:38, 30 sie 2021

Judith napisał(a)
Dodatkowo, dla uspokojenia linii na sąsiadującym trawniku tez drobne zmiany:

jest:

ma byc

Nie jest dla mnie jasne czy powyższa zmiana to
a) poszerzenie trawnika o mały kawałek po lewej stronie czy
b) zwężenia trawnika o trochę większy kawałek po prawej stronie.

Jeżeli to pierwsze to porównując do zdjęcia z poprzedniego postu "rozjedzie" się prawa strona głównej ścieżki z białymi hortensjami na końcu.
Judith 22:53, 30 sie 2021

Mary, to drugie .
Martka 23:16, 30 sie 2021

Judith, czy tu rozważasz jakieś pionowe akcenty? Obok ławeczki lub w okolicy rogu trawnika? Ukośny odcinek płotkowy tez bym pożegnała planowany układ zdecydowanie służy. Ale czuję, że klamka jeszcze nie zapadła i będzie dalsze knucie co do układu rabat.
Judith 23:23, 30 sie 2021

Martka, clou zmiany to właśnie owo pożegnanie sie z ukośnym odcinkiem płotkowymi .
No pewnie, ze nie zapadła, stad moja próba o uwagi . Co masz na myśli mówiąc o pionowych akcentach?
Judith 23:44, 30 sie 2021

Juzia napisał(a)
Będzie super!
Rób!

Mówisz, Juzia? Trochę już zaczęłam dłubać, zaczynam od powiększania rabaty z drewnianą palisadą, bo świerki muszę przesadzić tamże jak najszybciej.
Judith 18:15, 31 sie 2021

Niesforne stipy po związaniu odsłoniły rozplenice, a hortensje podniesione z ziemi dzięki obręczom gotowe na nadchodzący deszcz...