Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Kordina 22:25, 05 mar 2022

mrokasia - kosmetyczne zastosowanie, ale do suchej skóry i rozcieńczałam macerat z kwiatów dziurawca do masażu po złamasie.

Judith - mój, ale już tak nie wygląda. W tle zielona ścianka z cytryńca, poszedł do całkowitego odmłodzenia i ostrego cięcia, bo będzie przesadzony i będzie miał za zadanie zasłonić p.......k mojego męża. No tak

kule bukszpanowe niestety poszły do spalenia, zostały całkowicie zeżarte przez piękne motylki trochę szkoda mi było, bo wyglądały fajnie, ale cóż w końcu jestem też częścią świata przyrody. Walczyłam z ćmą 2 lata chemią i już miałam dość.

Magara 22:58, 05 mar 2022

Judith, to chyba kawa Ci wystygła?
Słońce takie, że rwie do wyjścia na zewnątrz, ale mogłoby już być cieplej
Judith 10:47, 06 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z tego właśnie powodu kocham obecne miejsce zamieszkania, Wyjdzie człek na zewnątrz z kubkiem kawki lub na dymka, a przy okazji, ot tak, obskoczy z robotami pół ogrodu.
Endorfinki się wytworzyły?

No jeszcze jak! .
Przy okazji rownież dały znać o sobie mięśnie, o istnieniu których zapomniałam (ten skrętny ruch ciałem przy grabieniu!).
I masz rację z pracami „ot tak”, u mnie tak to właśnie czesto wyglada .
Judith 10:49, 06 mar 2022

Magara napisał(a)
Judith, to chyba kawa Ci wystygła?
Słońce takie, że rwie do wyjścia na zewnątrz, ale mogłoby już być cieplej

Daga, słońca u nas niestety nie było ani wczoraj, ani dzisiaj .
No nic, za chwile ide na kawkę, ciekawe jak to sie skończy .
Judith 10:55, 06 mar 2022

Kordina napisał(a)
mrokasia - kosmetyczne zastosowanie, ale do suchej skóry i rozcieńczałam macerat z kwiatów dziurawca do masażu po złamasie.

Judith - mój, ale już tak nie wygląda. W tle zielona ścianka z cytryńca, poszedł do całkowitego odmłodzenia i ostrego cięcia, bo będzie przesadzony i będzie miał za zadanie zasłonić p.......k mojego męża. No tak

kule bukszpanowe niestety poszły do spalenia, zostały całkowicie zeżarte przez piękne motylki trochę szkoda mi było, bo wyglądały fajnie, ale cóż w końcu jestem też częścią świata przyrody. Walczyłam z ćmą 2 lata chemią i już miałam dość.

A zatem sie zapytowywuję - dlaczego nie pokażesz porządnie swojego ogrodu? Coś czuję, że lektura Twojego wątku byłaby ciekawa .
Utratę kul bukszpanowych wyhodowanych „tymi ręcyma” tez przeżyłam i też poddałam sie po 2 latach.
Judith 16:35, 06 mar 2022

Jesienią - z uwagi na szybkie ochłodzenie - nie zebrałam niestety liści dębów z rabat. Zobaczcie, co sie dzieje, gdy to zaniedbam...
To białe to pleśń widoczna po dzisiejszym zebraniu liści...
Anda 16:40, 06 mar 2022

Judith, to białe to grzybnia tych grzybów, które są odpowiedzialne za rozkład materii organicznej, która z kolei odżywia rośliny. To naturalna kolej rzeczy w naturze i dobra dla gleby, bo w ten sposób tworzy się próchnica i gleba żyje (mikroorganizmy, bakterie), a z nią rośliny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 16:48, 06 mar 2022

Znaczy sie, ze ta ohydna pleśń (w sensie grzybnia ), której sie zawsze obawiałam jest czyms pozytywnym dla gleby? OMG, dowiaduję się tego po kilku latach ogrodowania .
Wiolka5_7 17:01, 06 mar 2022

Dobrze wiedzieć bo nieraz jak kupowałam korę w workach to była na niej taką grzybnia
Anda 18:03, 06 mar 2022

Tak, taka jasna fajna grzybnia jest ok

Natomiast jeśli występuje taka ciemna maź to znaczy, że jest zbyt mokro, za mało tlenu i to już nie są dobre procesy. Wtedy trzeba zadbać o natlenienie ziemi, czy też ściółki i "dobre" grzyby, i bakterie zabiorą się do roboty

Jeśli zbieracie fusy od kawy i herbaty, one też dość szybko zaczynają pleśnieć. To znaczy, że są bardzo dobrym nawozem/pożywką dla grzybów i bakterii. Tak mawia Werner Ruf, hodowca róż ekologicznych, u którego byłam na wykładach
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies