Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 19:13, 07 mar 2022

U mnie póki co tylko maślaki pod sosnami
Milka 08:37, 08 mar 2022

U mnie smardze były, ale nie wiedziałam, co to i wywaliłam
Judith 09:38, 08 mar 2022

Dziewczyny, widzę, że nie byłam sama w swoim niezorientowaniu smardzowym .
U mnie rosną tez inne grzyby - prawdziwki, maślaki (to z zeznań małżonka - ja sie zupełne nie znam). Najczęściej podzielają los smardzów czyli dożywają swoich dni na rabatach, a jak sie trafi jakiś piękny okaz to dajemy sąsiadce-smakoszce .
Kordina 10:41, 08 mar 2022

Judith napisał(a)
Dziewczyny, widzę, że nie byłam sama w swoim niezorientowaniu smardzowym .
U mnie rosną tez inne grzyby - prawdziwki, maślaki (to z zeznań małżonka - ja sie zupełne nie znam). Najczęściej podzielają los smardzów czyli dożywają swoich dni na rabatach, a jak sie trafi jakiś piękny okaz to dajemy sąsiadce-smakoszce .

Chcę być Twoją sąsiadką
żerca grzybowy
Gruszka_na_w... 12:37, 08 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty, żółciak siarkowy - matko, kto wymyśla te nazwy???

Moje ulubione nazwy roślinek i żyjątek to twardzioszek czosnaczek (grzybek pachnący czosnkiem), euglena zielona i szczeżuja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:39, 08 mar 2022

Kordina napisał(a)

Chcę być Twoją sąsiadką
żerca grzybowy

Przybij piąteczkę! Grzyby uwielbiam. Zbierać i zjadać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 13:36, 08 mar 2022

Ja mam manię sprawdzania wszystkiego w internecie, więc szybko się zorientowałam co mi rośnie w ogródku. Jednak mimo to nie spróbowałam jeść smardzy. I nie dla tego że z tematu grzybów lubię tylko ich zbieranie. Jakoś nie przemówiły do mnie. Podobno to po truflach najbardziej smakowite grzyby i bardzo drogie.
W świeżej korze pojawiają się jeden sezon, rzadko dwa sezony i zanikają.
Magara 23:19, 08 mar 2022

April napisał(a)

W świeżej korze pojawiają się jeden sezon, rzadko dwa sezony i zanikają.

Zanikanie to pewnie kara dla tych, którzy nie potrafili docenić i za płot wywalali
mrokasia 10:26, 09 mar 2022

Judith, byłam rano oglądać moje szałwie. I jest różnie . Niektórych zupełnie nie widać - gdybym nie pamiętała gdzie są to byłabym przekonana, że w tym miejscu nic nie rośnie. Niektóre mają zawiązki listków, a są też takie że maleńkie listki już widać. Więc spoko, Twoja pewnie wystartuje za chwilę .
Judith 10:40, 09 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Judith, byłam rano oglądać moje szałwie. I jest różnie . Niektórych zupełnie nie widać - gdybym nie pamiętała gdzie są to byłabym przekonana, że w tym miejscu nic nie rośnie. Niektóre mają zawiązki listków, a są też takie że maleńkie listki już widać. Więc spoko, Twoja pewnie wystartuje za chwilę .

Dziękuję za poczynione obserwacje . Zatem czekamy .